Доступність посилання

ТОП новини

На українській залізниці хочуть підвищити тарифи «заради модернізації»


На вокзалі в Києві, 14 травня 2015 року
На вокзалі в Києві, 14 травня 2015 року

Приватні залізничні перевізники, монетизація пільг і спрощення управління – урядовий законопроект про залізницю

Київ – Недержавним перевізникам дозволять працювати на українській залізниці, тарифи наблизяться до ринкових, стандарти – до європейських, а «Укрзалізниця» стане акціонерним товариством. Ці та інші зміни пропонує урядовий законопроект про залізничний транспорт. У Міністерстві інфраструктури сподіваються, що реформуючи галузь, Україна зможе залучити кошти на модернізацію колій і потягів. Експерти ж прогнозують, що швидкого приходу західних інвесторів у сферу залізничних перевезень чекати не варто.

На українській залізниці хочуть підвищити тарифи «заради модернізації»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Андрій Пивоварський
Андрій Пивоварський

Вартість проїзду в українських потягах є приблизно на третину меншою за собівартість, відтак вона має наблизитися до ринкової. Водночас у цій сфері мають пільги та субсидії, за які платитиме держава, заявив міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, презентуючи урядовий законопроект «Про залізничний транспорт». Нині ж, за словами міністра, різницю між ціною квитків та вартістю перевезень компенсує сама «Укрзалізниця», і тому вона просто не має коштів на оновлення техніки та на модернізацію колій. Тож ринкове тарифоутворення має стати однією з відправних точок у реформуванні залізничної галузі.

Буде поняття соціального замовлення на пасажирські перевезення. Буде монетизація пільг та економічно обґрунтовані тарифи. До того ж, буде монетизація пільг і державне замовлення та певні пасажирські перевезення
Андрій Пивоварський

«Буде поняття соціального замовлення на пасажирські перевезення. Буде монетизація пільг та економічно обґрунтовані тарифи. Бо якщо «Укрзалізниця» виконує пасажирські перевезення – це комерційна діяльність. Водночас є соціальні напрямки, де залізниця апріорі втрачатиме кошти. Для цього відбувається децентралізація, щоб місцева влада мала гроші на приміські перевезення. До того ж, буде монетизація пільг і державне замовлення та певні пасажирські перевезення. Це робиться для того, щоб «Укрзалізниця» акумулювала кошти, на електрифікацію залізничних гілок, яка може здешевити собівартість перевезень уп’ятеро, на модернізацію пасажирських вагонів, щоб пасажири отримували більш якісні послуги», – наголошує Андрій Пивоварський

Міністр також зауважив, що повідомлення в медіа про наміри залізничників брати гроші за користування туалетами у вагонах – це дезінформація або чийсь дотепний жарт.

За пільгових пасажирів платить не держава, а власники вантажів?

Тим часом компанії, які перевозять вантажі українською залізницею, побоюються непередбачуваних змін розцінок. Але й нинішні тарифи включають у себе додаткові націнки, за допомогою яких залізниця компенсує пільги у пасажирських перевезеннях, вважає Володимир Ткаченко, заступник гендиректора «АрселорМіттал Кривий Ріг» з питань комунікації.

Значною мірою за пільги платять вантажоперевізники. І вони живуть і працюють під тягарем ймовірних підвищень тарифів. Власники міжнародних компаній не знають, до яких сценаріїв готуватися
Володимир Ткаченко

«Значною мірою за пільги платять вантажоперевізники. І вони живуть і працюють під тягарем ймовірних підвищень тарифів. На початку року – підвищували, тепер ходять чутки, що підвищать повторно (чи на 25%, чи на 18%), дехто каже, що не підвищать узагалі. Власники міжнародних компаній не знають, до яких сценаріїв готуватися», – визнає представник бізнесу.

Зі свого боку, Андрій Пивоварський обіцяє: законодавство про залізничний транспорт змінять таким чином, що тарифи формуватимуться прозоро, в ринкових умовах: на них впливатиме і «Укрзалізниця», й приватні перевізники, яким вже належить 40% вагонного парку в Україні. А щоб не було зловживань, розцінки на перевезення вантажів перевірятимуть Антимонопольний комітет і Нацкомісія з регулювання транспорту.

Головним буде те, що приватні власники вагонів та локомотивів матимуть рівні умови з державою, і рівний доступ до залізничних шляхів, які при цьому залишатимуться в державній власності. Виняток можуть зробити для колій на території підприємств, уточнює міністр.

Зі свого боку, директор департаменту «Укрзалізниці» з реформування Євген Кравцов обіцяє: тарифи на перевезення стануть прозорими та ринковими упродовж двох років, «Укрзалізниця» – перетвориться на державне акціонерне товариство за рік, а через п’ять років в Україні, за європейським зразком, з’явиться оператор залізничних перевезень, який координуватиме перевізників різних форм власності. Ці та інші зміни дадуть змогу Україні стандартизувати залізничний транспорт за правилами ЄС – і в результаті залучити кошти для його модернізації, яких нині катастрофічно бракує, визнає залізничник.

Водночас чимало клієнтів «Укрзалізниці» нині скаржаться на тривале оформлення вантажів контролюючими органами та незрідка – на низьку якість послуг. Відтак вони говорять про те, що частина бізнесу вимушено переорієнтовується із залізничного перевезення на більш дороге автомобільне.

Стратегія правильна, але працювати доведеться довго – експерт

Уряд обрав правильну стратегію щодо реформування залізничної галузі, однак довести її до кінця – це надскладне завдання, зауважив Радіо Свобода голова комітету з логістики Європейської бізнес асоціації Олег Вержбицький.

Все, що озвучили представники уряду та «Укрзалізниці» – це правильний шлях, але як його зреалізувати? Основні питання – це рівний доступ державного і приватних операторів до інфраструктури, а це напряму залежить від боротьби з корупцією
Олег Вержбицький

«Все, що озвучили представники уряду та «Укрзалізниці» – це правильний шлях, але як його зреалізувати? Основні питання – це рівний доступ державного і приватних операторів до інфраструктури, а це напряму залежить від боротьби з корупцією. Клієнтоорієнтованість, як і ринкові тарифи й оплата праці, – це наріжні камені реформування залізниці. Над цим треба багато працювати. Як швидко буде результат цих реформ – це велике питання», – підсумовує експерт.

Водночас, за словами Олега Вержбицького, не варто відразу чекати великого потоку західних інвесторів в разі ухвалення нового «залізничного закону» та спрощення правил для приватних перевізників. Великий бізнес інвестує у залізничні вагони та в локомотиви, коли бачить можливості своєї стабільної роботи на 20 років уперед, а в Україні такої стабільності немає, пояснює експерт. Відтак, на його думку, реформування залізничного транспорту спочатку викличе інтерес в українського капіталу, і лише подальше зростання інвестиційної привабливості держави переконає західні залізничні компанії вкладати кошти в Україну.

На цю ж тему:

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG