Доступність посилання

ТОП новини

Східна і Південна Україна – лідери із децентралізації – віце-прем’єр Зубко


«У селах, селищах і містах буде сконцентровано найбільшу кількість повноважень, найбільшу кількість фінансових ресурсів» – Гройсман

Східна Україна є лідером із впровадження реформи децентралізації. Такі дані у рамках Українського медіа-центру реформ навів віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко. Як підтвердження цього віце-прем’єр навів дані щодо схвалення перспективних планів розвитку територій – документа, який є підтвердженням створення спроможної громади, здатної утримувати себе самостійно. Разом з тим подальше просування децентралізації по всій Україні потребує якнайшвидшого внесення змін до Конституції України, на заваді якій може стати політиканство.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко презентував стан та перспективи впровадження децентралізації дуже позитивно. Він запевнив: «Децентралізація влади уже на півшляху і прогрес у впровадженні реформи становить 46%». Разом з тим, майже всі східні області у цьому процесі вийшли на фінішну пряму, тоді як на заході країни поки що пасуть задніх.

Геннадій Зубко
Геннадій Зубко

«На жаль, Західна Україна, яка, як я очікував, буде передовою у проведенні децентралізації, відстає у питанні руху до Європи від східних областей. Я думаю, що цей процес пройде. Втім, поки що лідери у реформі децентралізації – Східна та Південна Україна», – зазначив Геннадій Зубко.

На зміну призначенцям центральної влади будуть обрані люди, які викликають довіру – Гройсман

Децентралізація, відповідно до обіцянок керівництва держави, передбачає передачу фінансових ресурсів на місця (у вигляді місцевих податків та зборів) та розширення повноважень у сфері управління, контролю, земельних питань. Субвенції надаватимуться не безпосередньо урядом, а Державним фондом регіонального розвитку. Сферу місцевих податків уже розширено до акцизного збору та податку на нерухомість. Також передбачається створення муніципальної варти, яка займатиметься громадським порядком.

У селах, селищах і містах буде сконцентровано найбільшу кількість повноважень, найбільшу кількість фінансових ресурсів
Володимир Гройсман
Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

«У селах, селищах і містах буде сконцентровано найбільшу кількість повноважень, найбільшу кількість фінансових ресурсів. У нас будуть виконкоми обласних і районних рад, які займатимуться якістю життя відповідних територій. Це означає, що на зміну призначенцям центральної влади будуть обрані люди, які викликають довіру. Далі дуже важлива позиція: органи місцевого самоврядування отримують право, конституційне право, на частину загальнонаціональних податків», – вкотре прорекламував децентралізацію спікер парламенту, голова робочої групи зі змін до Конституції Володимир Гройсман.

Втім, без внесення відповідних змін до Конституції, фактичної децентралізації в Україні не відбудеться.

Напередодні Венеційська комісія, загалом схвально оцінила проект змін до Конституції України щодо децентралізації, знайшовши лише два недоліки: удосконалення механізму звільнення префектів та удосконалення «антисепаратистського механізму». Загалом ж «проект добре підготований і заслуговує на підтримку», йдеться в її документі.

Тож вже завтра, 26 червня, у Верховній Раді відбудеться засідання Конституційної комісії, де її члени розглянуть законопроект про внесення змін до Основного закону у частині децентралізації із попереднім висновком Венеціанської комісії і направлять його президентові України.

Що ж до місцевих виборів, то навіть якщо у влади все йтиме за планом, реальні повноваження депутати чи чиновники на місцях отримають лише за умови проведення дострокових виборів.

«Було б доцільно зараз провести місцеві вибори, які передбачені Конституцією, далі передбачити перехідний період для внесення змін до законодавства – це більше ніж 500 (супутніх) законів, – і за 2 роки провести позачергові вибори», – підтвердив такий сценарій Володимир Гройсман.

На заваді політиканство

Остаточно ж закінчити масштабну підготовку до децентралізації в Україні урядовці планують вже у грудні цього року. До цього часу і повинні бути сформовані нові територіальні громади. Головне, аби на заваді не стало політиканство.

Завдання уряду щодо децентралізації на період червень-грудень 2015 року
Завдання уряду щодо децентралізації на період червень-грудень 2015 року

Відповідальні за децентралізацію Геннадій Зубко та Володимир Гройсман переконують: зі свого боку зробили все можливе – далі справа за депутатами.

«Всі зміни дають позитив, і якщо деякі політичні сили не займуться політиканством, то ми матимемо парламент, який вперше зробить крок, який за 24 роки ніхто не робив. Це питання політичної волі», – резюмував спікер.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG