Доступність посилання

ТОП новини

Члени ТСК щодо Мукачева хочуть зустрічі з Балогою, Найємом, Ярошем і затриманими бійцями


Українські військові патрулюють селище Бобовище, що недалеко від Мукачева. 13 липня 2015 року
Українські військові патрулюють селище Бобовище, що недалеко від Мукачева. 13 липня 2015 року

Мустафа Найєм зізнався, що оперативне відео йому «злила» міліція

Тимчасова слідча комісія (ТСК) щодо подій у Мукачеві продовжує наполягати на зустрічі з народним депутатом і фігурантом перестрілки Віктором Балогою, а ще депутатами Мустафою Найємом та Дмитром Ярошем. За відповідне рішення на своєму черговому засідання члени ТСК проголосували одностайно. Також депутати вимагають розмови із затриманими бійцями «Правого cектору» і транспортування їх до Києва. В іншому випадку, на їхню думку, розслідування буде однобоким.

ЗАВАНТАЖИТИ

Розслідування триває, судові експертизи на місці подій проводяться, а особи причетних і їх роль у конфлікті встановлюють. Так коротко про перебіг розслідування стрілянини в Мукачеві, що підняла «на вуха» все керівництво країни, розповів слідчий з особливо важливих справ Генеральної прокуратури Андрій Попов.

«На даний момент предметом розслідування є злочин, передбачений статтею 255 Кримінального кодексу – створення терористичної групи, а також статтею 258 – терористичний акт. Крім того, предметом розслідування є повнота, правильність і своєчасність дій співробітників МВС. Усі справи об’єднано в одну, адже мають між собою прямий зв’язок, і через це розслідуються разом», – відрапортував слідчий.

Крім того, шістьом бійцям «Правого сектору» Генпрокуратура України оголосила про підозру, додав Попов і, користуючись присутністю журналістів, звернувся до тих із них, які наразі переховуються у закарпатських лісах.

«Звертаюся до цих осіб. Не варто переховуватись від слідства. Варто реалізувати своє право на захист. Надати докази, що вони не винні, можна лише передбаченим законом чином. А саме прибути для спілкування зі слідчим», – сказав представник ГПУ.

Попов також запевнив, що безпеку втікачам гарантує: «Я прошу звернутись до слідства і гарантую їхню безпеку, як на даний час забезпечується безпека тих осіб, які затримані».

Разом з тим, речник «Правого сектору» Артем Скоропадський у коментарі Радіо Свобода заявив, що виходити з лісу його побратими не збираються, адже їм погрожують фізичним знищенням.

«Спочатку ці місцеві бандити погрожували їхнім сім’ям, а потім у нас з’явилась інформація, що є наказ не арештовувати їх, а вбити на виході з лісу», – сказав він.


Що ж до чотирьох бійців «Правого сектору», яких вже затримали і тримають під вартою, то з ними потрібно поговорити не лише слідчим, а й членам комісії, наполягав під час засідання комісії народний депутат України від Радикальної партії Олега Ляшка Ігор Мосійчук. Якщо ж такого спілкування не відбудеться, то «будуть односторонні висновки комісії». Крім того, Мосійчук пропонує перевезти поранених бійців до київського шпиталю, оскільки на Закарпатті їм залишатися небезпечно.

«Рідні стверджують, що відбувається тиск на них. Я спілкувався з головою Служби безпеки України, у шпиталі СБУ Києва є обладнані спеціальні палати, де з таким же успіхом, а може, і якісніше, можна і лікувати, і утримувати поранених затриманих бійців «Правого сектору». Залишати їх на Закарпатті – це ставити під загрозу їхнє життя і здоров’я», – резюмував він.

Балогу, Найєма і Яроша «на килим»

Віктор Балога
Віктор Балога

Та крім членів «Правого сектору», на своє наступне засідання члени комісії вкотре покликали народного депутата Віктора Балогу, а ще попросили спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана забезпечити Дмитра Яроша та Мустафи Найєма. Зокрема, від останнього колеги будуть вимагати пояснень щодо оприлюдненого ним відео стрілянини біля спорткомплексу «Антарес» по вулиці Лермонтова.


«Необхідно з’ясувати причини, чому так, а не інакше, хто надав відео. І хто дав вказівки оприлюднити. Це серйозні речі. Як ми бачимо, там 90% відео оперативне. Комісія досі не встановила походження частини цього оперативного відео», – пояснив Ігор Мосійчук.

Мустафа Найєм
Мустафа Найєм

Тим часом сам Найєм уже зізнався, що це відео йому «злила» міліція.

«Відео оперативне і, відповідно, його знімали оперативники. Я, як член колегії МВС, маю доступ до цих даних. Жодна зі сторін, що є на цьому відео, не заперечує того, що там відбувалось», – запевнив народний депутат, додавши, що особисто не знімав і не монтував відео, а «громадськості, швидше, треба цікавитись фактом, який відбувся, а не тим, хто відзняв відео».

Дмитро Ярош
Дмитро Ярош

Ще одне прохання тимчасової слідчої комісії було звернене до міністра МВС Арсена Авакова: утриматися від кадрових перестановок у Закарпатській області на час розслідування.

Наступне ж засідання ТСК щодо подій на Закарпатті має відбутися 5 серпня.

(Хронологія подій у Мукачеві)

Хронологія подій у Мукачевому
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG