Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах готуватимуть спецфельдшерів для АТО


Черкаський медичний коледж
Черкаський медичний коледж

Майбутніх студентів відбирають із дев'ятикласників

Черкаси – У Черкаському медичному коледжі поновлюють підготовку спеціальних фельдшерів для армії. Майбутніх студентів – і хлопців, і дівчат – відбирають із дев'ятикласників. Керівництво закладу зауважує, що до групи зараховуватимуть за результатами вступних іспитів і за станом здоров’я.

У Черкасах готуватимуть спецфельдшерів для українських вояків
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Черкаському медичному коледжі спеціальних фельдшерів для армії готували ще за колишнього Радянського Союзу. За кілька років після здобуття Україною незалежності спеціальність закрили. Та зважаючи на військові дії на Донбасі з нового навчального року у закладі поновлюють підготовку спецфельдшерів для Збройних Сил.

14-річний Руслан Русенко весь дев’ятий клас готувався до вступу до медичного коледжу. Планував стати фельдшером і коли дізнався про відкриття вужчої спеціальності, із батьками вирішив подавати документи саме на неї.

Хтось повинен іти на війну, як лікар. Зараз туди йдуть звичайні лікарі
Руслан Русенко

«Хтось повинен іти на війну, як лікар. Зараз туди йдуть звичайні лікарі, а військові фельдшери – це спеціально підготовлені. Тому там такі, як я, потрібні. Я гадаю, що буде поглиблене навчання і фізична підготовка, мабуть», – говорить хлопець.

Для абітурієнтів важливі не лише результати вступних іспитів, а й стан здоров’я

Спецфельдшерів готуватимуть на базі дев’ятикласників. Навчання триватиме чотири роки, по закінченню яких випускники отримають диплом молодшого спеціаліста. Зараховуватимуть на фах не лише за результатами вступних іспитів, але й за станом здоров’я.

Ми готуємо хлопців, і раніше готували тільки хлопців, але якщо хтось забажає із дівчат – ми не заперечуємо
Інна Губенко

«Будуть окремі сформовані групи, у яких уже буде військова дисципліна, які приходитимуть у формі, які даватимуть рапорт, яких виховуватимуть як військових. Взагалі-то ми готуємо хлопців і раніше готували тільки хлопців, але якщо хтось забажає із дівчат – ми не заперечуємо. Але потрібно мати хороше здоров’я і те, чого зараз не роблять наші батьки – повинні бути всі щеплення. Бо різні умови. І це будуть ті діти, які виконуватимуть навантаження, які вимагає ця спеціальність», – говорить директор медичного коледжу Інна Губенко.

Готуватимуть спецфельдшерів спільно із пожежним інститутом

За роки перерви у підготовці фельдшерів для армії заклад втратив значну частину матеріально-технічної бази, необхідної для цієї спеціальності, продовжує директор. Тому медколедж співпрацюватиме з Черкаським інститутом пожежної безпеки.

«Вони мають медичну частину на 20 ліжок – це якраз є де відпрацьовувати вміння і навички. Вони мають прекрасну матеріально-технічну базу – тири, тренувальні майданчики. І головне – вони мають кадровий потенціал, який навчить не медицині, а дисциплінам, які на сьогодні вкрай необхідні. Натомість вони використовуватимуть нашу медичну базу», – говорить Інна Губенко.

У департаменті охорони здоров'я Черкаської ОДА також обіцяють надати матеріально-технічну базу для підготовки спецфельдшерів.

«У нас є заклад «Центр екстреної медичної допомоги», на його базі працює навчально-тренінговий центр, де проводили схожі навчання з надання першої медичної допомоги для бійців батальйону «Черкаси». Там є приміщення, є фахівці, є наочності. От всі ці ресурси будуть готові для того, щоб допомогти майбутнім студентам опанувати цей фах», – говорить прес-секретар департаменту Ірина Гришко.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG