Доступність посилання

ТОП новини

Монополію «Газпрому» на постачання газу до Польщі і Литви буде зламано – експерти


LNG-термінал у польському місті Свіноуйсце
LNG-термінал у польському місті Свіноуйсце

Обидві країни розпочинають диверсифікацію газопостачання з допомогою LNG-терміналів

Варшава – Литва й Польща запевняють, що монополію російського «Газпрому» на постачання газу в країни Центральної Європи буде зламано. Обидві країни розпочинають диверсифікацію газопостачання з допомогою LNG-терміналів – підприємств, які переробляють імпортований зріджений експортний газ у блакитне паливо. В порту литовської Клайпеди вже запустили в дію термінал, розміщений на кораблі з символічною назвою «Незалежність». Тим часом у польському місті Свіноуйсцє завершують спорудження стаціонарного наземного терміналу, який почне функціонувати наприкінці 2015 року.

ЗАВАНТАЖИТИ

Коли в Клайпедський морський порт зайшов плаваючий LNG-термінал «Незалежність» (Independence) литовці зітхнули з полегшенням. Позичений на 10 років у норвежців корабель має забезпечити Литві енергетичну незалежність від Росії. Ось уже понад пів року цей 300-метровий термінал стоїть, так би мовити, на сторожі енергетичної безпеки литовської держави. На його борту вміщається 170 тисяч кубометрів зрідженого газу, який Литва експортує з Норвегії. Корабель обладнаний устаткуванням, яке повертає зріджений газ у його природній стан і закачує його в литовську систему газопостачання.

За підрахунками експертів, потужностей терміналу «Незалежність» достатньо для того, щоб експортувати до Литви до 4 мільярдів кубометрів газу на рік. Такої кількості газу достатньо для того, щоб забезпечити потреби у газі не тільки Литви, але й поділитися блакитним паливом з сусідніми Латвією та Естонією.

«Ми створили проект, який не тільки забезпечить постачання енергоносіїв у нашу країну. Це геополітичний проект для цілого регіону, який забезпечить йому енергетичну, економічну та політичну незалежність», – сказала про LNG-термінал президент Литви Даля Ґрібаускайте.

За словами Ґрібаускайте, якщо буде потрібно, то термінал у Клайпеді забезпечить навіть 90 відсотків потреб газу для трьох балтійських держав. Президент Литви каже, що тепер ніхто не диктуватиме литовцям цін на газ й не керуватиме литовськими політиками.

LNG-термінал у польському місті Свіноуйсце
LNG-термінал у польському місті Свіноуйсце

Через LNG-термінали «Газпром» стає поступливішим –

Подібні думки озвучують польські політики, які високо оцінюють потенціал терміналу, будівництво якого завершується у місті Свіноуйсце, що на березі Балтійського моря неподалік кордону з Німеччиною. ​Пьотр Наїмський, колишній віце-міністр економіки Польщі вважає, що цей термінал покладе край газовому диктату Росії у Польщі. Ситуція кардинально зміниться, каже він, коли в 2022 році завершиться термін дії так званого Ямальського контракту про постачання російського газу до Польщі.

Монополію «Газпрому» на постачання газу до Польщі буде зламано»
Пьотр Наїмський

«Якщо дійде до розмов про можливість постачання газу після закінчення цього довготермінового Ямальського контракту, то будемо вести переговори за інакших умов. І якщо нам цей газ буде потрібен, то ми купимо в росіян цей газ, але за такою ціною, яка буде нас влаштовувати. Монополію «Газпрому» на постачання газу до Польщі буде зламано», – говорить політик.

Войцех Якубік, польський експерт з енергетичних питань, аналітик Ягеллонського інституту, редактор порталу biznesalert.pl написав порівняльну характеристику польського та литовського LNG-терміналів. Він розповів Радіо Свобода про особливості двох проектів.

Литовці вже мають свій газопорт, який просто приплив до їхнього порту
Войцех Якубік

«Перевагою цього проекту є факт, що є корабель з промовистою назвою «Незалежність», який взяли в оренду в Норвегії на 10 років, тобто якщо він стане непотрібним, то його можна повернути власнику. Це легке й швидке вирішення проблеми, тому литовці вже мають свій газопорт, який просто приплив до їхнього порту», – Якубік перераховує переваги литовського терміналу.

Водночас, каже Якубік, литовське вирішення газової проблеми не є досконалим. Річ у тім, пояснює експерт, що литовський термінал не має спроможностей для нагромадження газу, а зріджений газ, який там регазифікують, мусить негайно потрапити в газифікаійну систему Литви. А це, в свою чергу, не дуже вигідно, адже через коливання цін на блакитне паливо LNG термінал не завжди потрібно експлуатувати. Втім, каже Якубік, вже сам факт появи терміналу в Клайпеді зробив росіян набагато поступливішими в переговорах із литовцями щодо ціни на газ.

Польський газопорт зруйнує радянську схему газопостачання – експерт

Польський проект є більш стратегічним, але й складнішим, що видно із того, що вкотре відкладаються терміни його реалізації
Войцех Якубік

«Якщо йдеться про польський термінал, то це традиційний наземний об’єкт з двома великими ємкостями для зрідженого газу, в яких на даний момент може вміститися 5 мільярдів кубометрів газу, а також порт, в який приходять танкери з газом. Наприклад, туди може прийти такий об’єкт, як той, що тепер є у Клайпеді. Може приплисти також і звичайний танкер із скрапленим газом із Катару, зі США чи якоїсь іншої країни. Тож, з цієї точки зору, польський проект є більш стратегічним, але й складнішим, що видно із того, що вкотре відкладаються терміни його реалізації. Він мав бути завершений у червні 2014 року, та через технічні складнощі, проблеми з виконавцями та через політичні суперечки термін здачі відкладається і згідно з останніми обіцянками проект буде готовий до кінця цього року», – говорить Якубік про переваги польського терміналу для зрідженого газу.

Якубік нагадує, що польський LNG-термінал дофінансовують з ЄС, оскільки це – стратегічний об’єкт Євросоюзу. Експерт каже, що термінал у Свіноуйсце є північною точкою так званого газового коридору Північ-Південь, тобто мережі газогонів, які мають з’єднати країни Вишеградської групи з Хорватією. А це, в свою чергу, стане запереченням дотепер існуючої схеми постачання газу зі Сходу на Захід, яку свого часу створив Радянський Союз, аби узалежнити Європу від свого газу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG