Доступність посилання

ТОП новини

Без працівників з України у Польщі було б багато банкрутів – польський війт


Ромуальд Возняк, війт територіальної громади Залускі (Польща) на фестивалі полуниці
Ромуальд Возняк, війт територіальної громади Залускі (Польща) на фестивалі полуниці

«На роботу не приїздять сантехніки чи газозварювальники, натомість нерідко трапляються люди розумової праці, які хочуть підзаробити»

Варшава – Приблизно 300 тисяч українців працює в польському сільському господарстві. Здебільшого громадяни України приїжджають підзаробити до Польщі під час збирання врожаю. За даними інтернет-порталу sadyogrody.pl, саме завдяки масовому приїзду українських працівників польські садівники й городники змогли урізноманітнити виробництво своєї продукції. Наприклад, їм вдалося на промисловому рівні вирощувати сорти полуниць і американських чорниць, які вимагають особливого догляду. А завдяки нижчій, порівняно з Західною Європою, оплаті праці найманих працівників польські фермери можуть успішно конкурувати з західноєвропейськими.

Хто саме приїжджає з України працювати до польських фермерів та як складаються стосунки українських сезонних працівників із їхніми працедавцями, Радіо Свобода розповів Ромуальд Возняк, війт територіальної громади Залускі (40 кілометрів від Варшави), яку називають своєрідною польською столицею полуниць.

– Пане Возняк, на роботу в Залускі та навколишні села приїжджає багато українців. Чому саме сюди? Яку роботу вони виконують?

В сезон збирання городини й садовини – десь на три-чотири місяці – до нас приїжджають працівники з України. За нашими підрахунками, впродовж сезону у нас працює 4,5 тисячі українців
Ромуальд Возняк

– Наша громада – це приблизно 5,5 тисяч осіб, тобто 1,4 тисячі сімей. Треба сказати, що Залускі є особливою територіальною громадою, адже тут, у нас, так би мовити, центр польських м’яких фруктів, таких як полуниця і малина. Щороку ми проводимо фестиваль полуниці, на який з усієї Польщі з’їжджаються фермери, які спеціалізуються на вирощуванні цих ягід. А ще у нас є великі сади. Для збору врожаю потрібні робочі руки, багато працьовитих рук. Власних людських ресурсів нам не вистачає. Тому в сезон збирання городини й садовини – десь на три-чотири місяці – до нас приїжджають працівники з України. За нашими підрахунками, впродовж сезону у нас працює 4,5 тисячі українців. І це при тому, що місцевих мешканців тільки на тисячу більше.

Нещодавно я був прикро вражений тим, що на одній із ферм зустрів подружжя вчителів із Київщини – географії та фізики
Ромуальд Возняк

Треба сказати, що до нас приїжджають з різних регіонів України – з заходу, півночі, але також зі сходу. Нещодавно я був прикро вражений тим, що на одній із ферм зустрів подружжя вчителів із Київщини – географії та фізики. Тут вони виконують важку фізичну працю і дуже втомлюються, особливо в такі спекотні дні, як зараз. Ці вчителі кажуть, що рівень житття в Україні різко погіршився, тому вони змушені робити те, до чого не призвичаєні, аби мали за що утримувати дітей. Мені було їх щиро шкода, тому ще це вразливі інтелігентні люди. Сюди на роботу не приїжджають представники таких дефіцитних професій, як сантехніки чи газозварювальники, натомість нерідко трапляються люди розумової праці, які хочуть підзаробити.

Фестиваль полуниці у Залускі (Польща)
Фестиваль полуниці у Залускі (Польща)

– Яким чином до Вас потрапляють працівники з України і які умови вони повинні виконувати, щоб працювати у Польщі?

Легально влаштуватися на сезонну роботу в Польщі – нескладно
Ромуальд Возняк

– Про це дбає українська сторона. Вони приїздять до нас організованими групами, автобусами, вечорами, а то й серед ночі, о другій-третій годині ночі. Іноді у мене таке відчуття, що з українського боку не все гаразд із організацією цих груп, бо деякі українці скаржаться, що вони повинні комусь, так би мовити, «віддячити» за таке працевлаштування. Тому я хотів би наголосити на тому, що легально влаштуватися на сезонну роботу в Польщі – нескладно. Вже кілька років у нас діють спрощені правила працевлаштування громадян із країн Східної Європи, зокрема з України.

На сторожі прав легально працевлаштованого найманого робітника стоїть польське законодавство
Ромуальд Возняк

Фермер, який запрошує на роботу працівників з України, мусить зареєструвати їх в управлінні праці. На сторожі прав легально працевлаштованого найманого робітника стоїть польське законодавство. Оскільки у нас так багато робітників з України, то я навіть звернувся до повітового староства, щоб у нашій громаді відкрили пункт, де фермери можуть налагоджувати формальності з працевлаштування іноземців, погоджувати там свої потреби у працівниках тощо.

Фестиваль полуниці у Залускі
Фестиваль полуниці у Залускі

– У громаді Залускі – 5,5 тисяч мешканців. Як на таку невелику громаду кількість сезонних робітників дуже велика. А як складаються стосунки місцевих мешканців із українцями?

Зараз я собі не уявляю сезон збирання полуниць без українців. Якби вони не збирали наших полуниць, то у нас тут було б багато банкротів
Ромуальд Возняк

– Не буду приховувати, що у нас виникають проблеми з водою, коли увечері після роботи люди хочуть помитися. Адже в сезон збирання врожаю водою з кранів починають користуватися майже вдвічі більше людей, ніж зазвичай. Втім я не можу сказати, що інфраструктурні проблеми якось впливають на відносини між людьми. Фермери звикають до працівників, які приїздять до них з року в рік, деякі навіть уп’яте. Люди товаришують, закохуються. У нас уже є понад десять польсько-українських сімей, від цих шлюбів народжуються діти. Та головне, що наші фермери дуже задоволені, адже завдяки українським працівникам їм вдається повністю зібрати врожай малини і полуниці, а це означає, що їхні доходи збільшуються. Зараз я собі не уявляю сезон збирання полуниць без українців. Якби вони не збирали наших полуниць, то у нас тут було б багато банкротів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG