Доступність посилання

ТОП новини

Вода в Десні впала до історичного мінімуму


Річка так сильно обміліла вперше за останні понад 130 років

92 сантиметри над нулем водомірного поста – такий рівень води в річці Десна поблизу Чернігова зафіксували гідрологи в першій половині серпня. Це новий історичний мінімум. Але фахівці попереджають – через низьку повінь навесні та аномальну спеку влітку рівень води в Десні може впасти ще нижче. Наприклад, до 80 сантиметрів, прогнозують місцеві експерти з гідрології.

60 років тому український письменник та режисер Олександр Довженко описував Десну як повноводну річку, яка під час повені затоплювала цілі села.

«Весна пливла до нас з Десни. Тоді ніхто не чув про перетворення природи, і вода тоді текла куди і як попало. Часом Десна розливалась так пишно, що у воді потопали не тільки ліси й сінокоси. Цілі села тоді потопали, гукаючи собі порятунку», писав у своєму творі «Зачарована Десна» Олександр Довженко.

Влітку 2015 року Десну в деяких місцях можна перейти вбрід. Наприклад, біля села Макошине Менського району.

Поблизу самого Чернігова доросла людина на деяких ділянках річки по дну може дійти до її середини.

Низький рівень води – це наслідок цілої низки природних явищ

Ситуація із рівнем води в Десні викликала занепокоєння у гідрологів ще на початку літа.

Через суху осінь 2014 року та низьку повінь навесні 2015-го рівень води в річці почав знижуватися дуже швидко і вже до кінця червня становив 122 сантиметри над нулем водомірного поста. Для того періоду це надзвичайно рідкісне явище.

А вже на початку серпня гідрологи зафіксували новий рекорд Десни 92 сантиметри над водомірним нулем поста.

Причин такого катастрофічно низького рівня води в річці гідрологи бачать кілька.

Проблеми з ґрунтовими водами також дають про себе знати, бо вже два роки немає нормального водопілля, немає нормальних запасів снігу, ґрунтові води не поповнюються
Тетяна Полєвик

«Якби дощів було більше, як, наприклад, у 2011 році, коли все літо йшли дощі, рівень не опустився б так низько. Він би був близько 120 сантиметрів. Проблеми з ґрунтовими водами також дають про себе знати, бо вже два роки немає нормального водопілля, немає нормальних запасів снігу, ґрунтові води не поповнюються і тому така критична проблема виникла», пояснює начальник відділу гідрології Чернігівського ЦГМ Тетяна Полєвик.

Великі катери Десною в останні кілька тижнів не курсують. Поблизу річкового порту «Чернігів» можна побачити лише невеликі моторні човни або прогулянкові плоти, яким не потрібна велика глибина.

Відпочивальників на берегах річки через низький рівень води не поменшало. Навпаки, через аномальну спеку бажаючих відпочити біля води стає все більше. А ось рибалок стало значно менше. Любителі посидіти на березі з вудкою скаржаться, що риби в Десні цього літа мало.

Природа має сама виправити ситуацію

Щоб покращився стан річки та збільшилася кількість риби в Десні, потрібна нормальна повноцінна повінь весною, пояснюють фахівці. Вона виконує в першу чергу санітарну роль, так би мовити, промиває річку.

Але на підвищення рівня води в Десні весни чекати не доведеться. Ситуація почне покращуватися вже незабаром, обіцяють гідрологи.

Починаючи з вересня, з підвищенням рівня ґрунтових вод восени, почне підвищуватися і рівень води в річці Десна
Тетяна Полєвик

«Можу вас заспокоїти зараз річка перейшла повністю на ґрунтове харчування, і скоро розпочнуться осінні процеси. Починаючи з вересня, з підвищенням рівня ґрунтових вод восени, почне підвищуватися і рівень води в річці Десна. І будемо сподіватися, що все таки будуть опади, і все відновиться», ­ прогнозує начальник відділу гідрології Чернігівського ЦГМ Тетяна Полєвик.

Так низько вода в Десні не падала за всі роки спостереження

Спостереження на річці Десна на гідрологічному посту ведуться ще з 1884 року.

Відтоді і по 1992-й рік мінімальним рівнем вважався 121 сантиметр над нулем водомірного поста. Такий рівень зафіксували у 1891 році.

У 1992 році мінімальний рівень знизився до 106 сантиметрів над нулем водомірного поста. А вже починаючи з 2010 року до 94 сантиметрів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG