Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін пропонує українцям опалення помешкань лише до 16 градусів за Цельсієм


«Треба брати до уваги фізіологічні норми, 16 градусів – це точно не норма» – лікар

Київ – Мінімально допустиму температуру житлових приміщень в опалювальний сезон уряд пропонує знизити до 16 градусів за Цельсієм. Таку пропозицію внесли з метою економії. Натомість лікарі зазначають, що це згубно позначиться на здоров’ї українців і у разі ухвалення такої норми, пропонують визначитися з тим, де конкретно буде вимірюватися температура у приміщеннях.

Кабмін пропонує українцям опалення помешкань лише до 16° С
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Уряд доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства і Міністерству охорони здоров'я подати до 15 вересня 2015 року пропозиції щодо можливості зниження мінімально допустимої температури у житлових приміщеннях до 16 градусів за Цельсієм. Про це йдеться у розпорядженні Кабінету Міністрів про затвердження плану заходів з підготовки об'єктів паливно-енергетичного комплексу до осінньо-зимового періоду.

Ольга Богомолець
Ольга Богомолець

Зменшення температури до 16 градусів за Цельсієм у сезон опалення безперечно призведе до того, що температура в квартирах у людей буде значно нижчою ніж 16 градусів , зауважує голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка», лікар Ольга Богомолець. Адже, за її словами, стан вікон і дверей та утеплення будинків на сьогоднішній день не дозволяє утримувати тепло.

До чого це призведе? До збільшення захворюваності на запалення легенів, бронхіти, вірусних інфекцій, пієлонефритів і також до опіків, бо люди будуть старатися опалювати свої помешкання іншими електричними засобами
Ольга Богомолець

«До чого це призведе? До збільшення захворюваності на запалення легенів, бронхіти, вірусних інфекцій, пієлонефритів і також до опіків, бо люди будуть старатися опалювати свої помешкання іншими електричними засобами або газом що приводить до виникнення пожеж і до опіків. Така ситуація є вкрай небезпечною», – наголошує Богомолець.

«Треба чітко визначити, як буде вимірюватися температура»

Треба враховувати і той фактор, що рівень температури в квартирі залежить від місця її вимірювання, говорить лікар Рита Гофман, адже температура біля підлоги і біля стелі – різна. Тому, говорить вона, потрібно уточнювати, де саме вимірюється температура.

Треба тоді в законі чітко визначати, як буде вимірюватися температура. А також треба брати до уваги фізіологічні норми, 16 градусів – це не норма
Рита Гофман

«Є певні норми вимірювання. І якщо вже збираються економити, то треба чітко визначити, щоб міряли грамотно. Має значення розмір приміщення, циркуляція повітря, розташування обігрівальних приборів. Треба тоді в законі чітко визначати, як буде вимірюватися температура. А також треба брати до уваги фізіологічні норми, 16 градусів за Цельсієм – це не норма, це точно», – зауважує Гофман.

Пенсіонерка Раїса Мужук до такої пропозиції ставиться вкрай негативно. Цього року і так у квартирі було не надто тепло, говорить вона, до того ж, ціни за комунальні послуги зростуть, а у квартирі тепліше не стане.

«Добре, якщо це дорослі одні в родині, а якщо діти? Як це можна до 16 градусів знизити? А хворі люди? Якщо знизять тепло, то і вода гаряча теж буде ледь тепла, а вона коштує по 40 гривень за кубометр. Мені одній що? Я закуталась собі тепліше, а з дітьми як? Думаю, це народ сприйме негативно. У них-то буде тепло в квартирі… А у нас?» – говорить пенсіонерка.

«Зменшаться витрати вугілля, газу, але ... »

Олександр Нарбут
Олександр Нарбут

Від того, що температуру в будинках знизять, ефективність роботи теплоенергостанцій особливо не зміниться, вважає експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут.

Зменшаться витрати первинних енергоносіїв – вугілля, газу, на теплоенергостанціях, але чи буде це знижувати питомі затрати на виробіток одного джоуля – це велике питання
Олександр Нарбут

«Безсумнівно, на те щоб підтримувати температуру в 16 градусів, потрібно буде менше теплоносіїв, що подаються в будинки. Відповідно зменшаться витрати первинних енергоносіїв – вугілля, газу, на теплоенергостанціях, але чи буде це знижувати питомі затрати на виробіток одного джоуля – це велике питання. Навіть з урахуванням тих втрат, які залишаються в мережах, ефективність роботи станції кардинально від цього не зміниться», – говорить Нарбут.

Натомість у країнах Європи практика економити на опаленні не нова. У Великобританії, Німеччині та Франції централізоване опалення у звичному для українців розумінні відсутнє. Приміром, у Великобританії температура від 16° С до 18° С – нормальна, і така температура підтримується зимою в п'яти мільйонах будинків Королівства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG