Доступність посилання

ТОП новини

Незаконним видобутком глини нищать полтавське село


Глиняна лихоманка Хорола

Полтава – Незаконний видобуток корисних копалин здійснюють поблизу міста Хорола на Полтавщині. На місці земельних ділянок та будинків утворили котлован завбільшки 10 метрів. Місцеві мешканці скаржаться на такий видобуток глини правоохоронцям області, а ті обіцяють ретельну перевірку. Тим часом у цьому районі з’являються нові кар’єри й роботи на них розгортаються.

Незаконним видобутком глини нищать полтавське село
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У несанкціонованому кар’єрі міста Хорола на Полтавщині видобувають глину для будівництва автотраси Київ-Харків-Довжанський. На місці родючих земель, зруйнованих будинків, розорених поховань жителів села Коломійцеве Озеро, утворився гігантський котлован.​

Ніяких документів, ніяких ліцензій на видобуток ми не бачили
Світлана Лізньова

«Президенту писали, в МВС, СБУ, екологічну службу, писали колективні звернення, особисто писали, але поки що є тільки відписки. Ніяких документів, ніяких ліцензій на видобуток ми не бачили», – розповіла кореспонденту Радіо Свобода місцева мешканка Світлана Лізньова.

Постраждалі землевласники стверджують, що хтось «на горі», прикриваючись державними інтересами, не дає цій справі розвитку. Відповіді на свої питання вони збиралися почути від заступника начальника міліції Полтавської області.

Що стосується цієї кримінальної справи – вона буде завершена і доведена до суду. Стосовно інших кар’єрів, зараз ми проведемо ретельну перевірку
Віктор Ремський

«Що стосується цієї кримінальної справи – вона буде завершена і доведена до суду. Стосовно інших кар’єрів, зараз ми проведемо ретельну перевірку. Запросимо представників сільських рад, аби й вони висловили свою думку», – таке пояснення надав начальник кримінальної міліції Віктор Ремський.

«Кар’єр в селі Глибока Долина вже засипали сміттям, якби він був запланований, на рекультивацію землі були б виділили кошти. Хочемо Вас спитати, чи проводилась якась експертиза щодо кількості видобутої глини? По нашому кар’єру, спеціалісти вважають, що вкрадено на мільярд глини як мінімум – це гроші, які вкрадені у держави і у нас як платників податків», – зауважила інша місцева мешканка Ірина Погребна.

У Хорольському районі є сім подібних кар’єрів

Хорольський район налічує сім подібних кар’єрів. Шукаючи інші, ми зустріли чотири вантажівки з глиною. Новий котлован розгорнувся поблизу села Павлівка. Вгледівши людей з відеокамерами, водії почали комусь дзвонити, робота зупинилася. Будівельну техніку з дніпропетровськими номерами прикрашав логотип італійської фірми «Тодіні», яка будує автомагістраль і водночас розробляє кар’єри та вивозить глину. Дозволу на проведення робіт працівники не мали.

«У мене наказ такий. Мені керівництво сказало копати, і я копаю, італійці, фірма «Тодіні», – сказав обліковець фірми «Тодіні» Едуард Черничко.

Доки чекали правоохоронців, молодик із міста Прилуки, що організовував роботу на кар’єрі, почав звозити на автівках з номерами Житомира та Вінниці невідомих людей, переважно жінок. Зчинився галас. Операторам намагалися розбити камери.

Документів на кар’єрні роботи та працюючу техніку працівники міліції не побачили. За конфліктом, посміхаючись, спостерігали італійці.

Земля – найцінніше, що залишилось не тільки у нас особисто, а в усіх мешканців України. Якщо ми будемо позбуватися її таким шляхом, майбутнього в нашої держави не буде
Георгій Лифарь

«Земля – найцінніше, що залишилось не тільки у нас особисто, а в усіх мешканців України. Якщо ми будемо позбуватися її таким шляхом, майбутнього в нашої держави не буде, – робить висновок місцевий житель Георгій Лифарь.

Спиляні та розпродані дерева Гришківського лісу, пересохле джерело, зруйновані будинки та сади, знищені поховання, відсутність рекультивації земель. Люди сподіваються на законне вирішення проблем, і не лише на відшкодування особистих збитків але й втрат, завданих державі внаслідок розкрадання корисних копалин та непоправної шкоди навколишньому середовищу. Кар’єрні роботи тривають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG