Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк може позбавити Квіташвілі та його заступника Павленко найвищих посад у МОЗ


Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі (©Shutterstock)
Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі (©Shutterstock)

В уряді призначили публічне слухання документів про перевірку Міністерства охорони здоров’я

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що знімає гриф для службового користування з актів нещодавньої перевірки діяльності Міністерства охорони здоров’я, а також призначив публічне слухання цих актів на четвер, 20 серпня. Після цього він заявив, що чекає подання про притягнення до дисциплінарної відповідальності або про звільнення відповідних посадових осіб, які винні в порушенні законодавства. Перш за все йдеться про міністра Олександра Квіташвілі та його заступника Олександру Павленко.

ЗАВАНТАЖИТИ


За участі ЗМІ, представників Національного агентства України з питань державної служби разом із профільним віце-прем’єром і членами відповідних комісій, міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі із заступниками 20 серпня буде публічно коментувати результати службового розслідування щодо діяльності очолюваного ним міністерства. Таке доручення під час засідання уряду дав Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк
В нас нема закритої інформації для громадян України про стан системи охорони здоров’я
Арсеній Яценюк

«Відповідно до законодавства, акти службового розслідування є документами для службового користування, але як прем’єр-міністр я можу прийняти інше рішення. Тому я пропоную зняти гриф для службового користування. Друге: Нацдержслужбі разом із профільним віце-прем’єром і міністром охорони здоров’я, і членами відповідних комісій провести публічне слухання актів про службове розслідування у Міністерстві охорони здоров’я із залученням представників ЗМІ. Після цього, за результатами розгляду, внести на Кабінет міністрів України подання про притягнення до дисциплінарної відповідальності або про звільнення відповідних посадових осіб, які винні в порушенні законодавства. У нас нема закритої інформації для громадян України про стан здоров’я і стан системи охорони здоров’я», – заявив Яценюк.

Перевірка діяльності керівництва міністерства була ініційована після звернення до прем’єр-міністра 66 народних депутатів, з описом критичної ситуації, що склалася в системі охорони здоров’я, бездіяльності міністра в питаннях забезпечення закупівлі ліків, в тому числі для бійців АТО, а також ігнорування Квіташвілі завдань зі впровадження реформ. 27 травня Арсеній Яценюк розпорядився провести службове розслідування щодо Квіташвілі, його першого заступника Олександри Павленко та інших посадових осіб МОЗ на предмет належного виконання ними службових обов’язків. Акт службового розслідування, копія якого є у розпорядженні Радіо Свобода, показав повну неефективність роботи нинішнього міністра.

Зокрема, на момент складання звіту, який був завершений 10 липня, Міністерство охорони здоров’я не оголосило жодного державного тендеру на закупівлю товарів та послуг, йдеться у документі. Крім того, комісія відзвітувала про смерть – через бездіяльність очільників МОЗ – 6 хворих осіб, які перебували на обліку невідкладного лікування за кордоном. Також комісія встановила, що перший заступник міністра охорони здоров’я Олександра Павленко «не маючи офіційно підтверджених повноважень, з січня по квітень 2015 року втручалась у процес державної реєстрації лікарських засобів у МОЗ».


Такі кричущі результати міністр Квіташвілі вже намагався оскаржити у суді. Наприкінці липня він подав до Окружного адмінсуду Києва позов із вимогою скасувати наказ про проведення службового розслідування. Втім, суд позов відхилив. У коментарі Радіо Свобода викладену ревізорами інформацію міністр назвав політичним замовленням.

«У мене таке враження, що 15 депутатів (членів комісії з перевірки – ред.) дуже сильно впливали на написання цього акту. Усі вони дуже добре знали процеси і що робиться. Я думаю, що це політичний батіг проти МОЗ і проти мене. Не можна службове розслідування застосовувати як зброю проти когось. Це неправильно, бо це дискредитація всієї служби. Якщо є прецедент на розслідування, то має бути прецедент на оскарження цього акту, який там написаний», – говорив Квіташвілі.

Що стосується звинувачень у шести смертях, то міністра ці рядки у звіті помітно обурили. «Ті, які в акті, 6 людей, були в черзі з 12-го року. Страшні історії, які трапились не за моєї каденції, а під час попереднього товариша (Олега Мусія). Четверо цих людей померли у 2014 році, а двоє – на початку 2015-го», – відхрещується він. Відповідальність за відсутність реформ Квіташвілі перекладає і на Комітет із охорони здоров’я у Верховній Раді, який, на його думку, нічого для покращення ситуації не зробив.

Я слабо вірю, що Квіташвілі і Павленко знімуть – Устінова

Публічні слухання щодо проведеної перевірки МОЗ – не що інше, як піар-хід Арсенія Яценюка, вважає член правління «Центру протидії корупції» Олександра Устінова. На запитання Радіо Свобода, чи запросили її організацію та благодійний фонд «Пацієнти України», що активно відслідковують цю ситуацію, Олександра Устінова відповіла, що ні.

Думаю, що на цьому попіаряться і це стане черговим кроком до перемовин між Адміністрацією президента і Кабміном, адже всі розуміють, що призначення Квіташвілі – це була квота президента
Олександра Устінова

«Для мене це було дуже смішно, коли спочатку почався скандал у ЗМІ щодо документа, а після цього прем’єр сказав, що з нього треба зняти гриф ДСК. Але не було причин ставити туди гриф! Які це може мати наслідки? По-перше, я слабо вірю, що Квіташвілі і Павленко знімуть. Я думаю, що на цьому попіаряться і це стане черговим кроком до перемов між Адміністрацією президента і Кабміном, адже всі розуміють, що призначення Квіташвілі – це була квота президента, і, щоб його не зняли, будуть іти торги», – прогнозує вона.

Олександра Устінова також нагадує про те, що міністр охорони здоров’я 2 липня вже заявляв, що написав заяву про відставку. Тоді причину свого ймовірного звільнення він пояснив бюрократією, яка заважала йому ефективно працювати.

Моє враження, що міністр не контролює свою команду і яскравим прикладом є інша заступниця – Олександра Павленко, яка є ставленицею Адміністрації президента, пана Ложкіна
Олександра Устінова

«Коли перший раз захиталося крісло під міністром, йому одразу призначили ще одного заступника, який є ставлеником Кабміну. Це Віктор Шафранський, який на сьогодні займається всіма закупівлями. Це був такий собі непублічний договорняк, щоб зберегти крісло за Квіташвілі. Моє враження, що міністр не контролює свою команду і яскравим прикладом є інший заступник – Олександра Павленко, яка є ставленицею Адміністрації президента, пана Ложкіна. І всі зауваження, які є у звіті, повністю відповідають тому, що ми бачимо зі сторони як громадські організації. Це і блокування реєстрації препаратів, а фактично переведення процесу у ручний режим, це і захист інтересів депутата від БПП Гліба Загорія, який є власником фармацевтичного заводу «Дарниця», – коментує вона.

Усі інші перелічені у звіті дані також є правдою, підтверджує Устінова і додає: найголовніше, що має зробити прем’єр, якщо раптом і ухвалить рішення звільнити Квіташвілі, це вирішити питання із держзакупівлями.

«Минулого року закупівлі почались у липні, зараз кінець серпня, а їх нема. Якщо по 12 внутрішньодержавних програмах будуть провалені закупівлі, то це відповідальність перш за все Яценюка. Звільнить він Квіташвілі чи ні», – наголошує активістка.

На посаду міністра охорони здоров’я Олександр Квіташвілі був призначний 2 грудня.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG