Доступність посилання

ТОП новини

Музика є моєю мирною підтримкою України – скрипалька Батіашвілі


Скрипалька Ліза Батіашвілі
Скрипалька Ліза Батіашвілі

24 серпня на майдані Незалежності німецька скрипалька грузинського походження зіграє «Присвяту Україні»

Київ – До Дня Незалежності України 35-річна німецька скрипалька грузинського походження Ліза Батіашвілі гратиме «Європейську симфонію українській незалежності». Саме так називатиметься концерт, який музикантка разом з I, culture orchestra виконуватиме в Національній опері та на майдані Незалежності. У програмі – виконання творів Сергія Прокоф’єва, Леоша Яначека, Миколи Лисенка, Людвіга ван Бетховена. Транслювати концерт у серці Києва будуть телеканали з майже 150 країн світу. У перерві між репетиціями до концерту Радіо Свобода розпитало Лізу Батіашвілі про політичні погляди, які вона не тримає в таємниці та про музику, яку даруватиме українцям.

Музика є моєю мирною підтримкою України – скрипалька Батіашвілі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Лізо, розкажіть детальніше, що гратимете та як підбирали твори для концерту?

– У нас буде два концерти: один – у Національній опері, інший – на майдані Незалежності. У опері – більш класичний набір творів, наприклад, перший скрипковий концерт Сергія Прокоф’єва, а на майдані I, culture orchestra буде виконувати фінал дев’ятої симфонії Бетховена. Я ж буду виконувати три короткі твори. Один з них присвячений Україні – «Присвяту Україні» мого грузинського друга композитора Ігоря Лободи, який написав його минулого року спеціально для мене.

– Ви – одна з небагатьох класичних музикантів, хто не приховує свої політичні погляди. У вересні 2014 року Ви виступали в Роттердамській філармонії, де диригентом був Валерій Гергієв – активний прихильник Володимира Путіна і його міжнародної політики (у 2008 році він схвалив участь Росії в конфлікті з Грузією і в минулому році підписав лист на підтримку анексії Криму). Тоді під час свого виступу на біс Ви зіграли твір Ігоря Лободи «Присвята Україні», про який вже згадали. Чому Ви тоді це зробили і чи змінились Ваші погляди з того часу?

Ніхто не може казати погано про людей, які хочуть чогось кращого. Це мій спосіб показати солідарність з Україною, адже теперішні події перегукуються з подіями у Грузії 2008 року
Ліза Батіашвілі

– Я зробила це, перш за все, для українців, які сьогодні страждають через війну, а тоді боролись за свободу і краще життя. Ніхто не може казати погано про людей, які хочуть чогось кращого. Це мій спосіб показати солідарність з Україною, адже теперішні події перегукуються з подіями у Грузії 2008 року. Я змогла провести паралелі між цими конфліктами і розумію наскільки боляче було мені і наскільки боляче зараз вам. Музика, на мою думку, є тим мирним способом підтримки, яку я можу надати.​

– Можливо Ви знаєте, що зараз в українському уряді працює дуже багато грузинів. Колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі очолив Одеську область. Як вважаєте, який досвід може передати Україні Грузія?

Те, що відбувалось у Грузії в 2002-2012 роках – це були чудові зміни, яких ніхто не очікував. І ті результати, які показали політики у Грузії, можуть допомогти Україні
Ліза Батіашвілі

– Те, що відбувалось у Грузії в 2002-2012 роках – це були чудові зміни, яких ніхто не очікував. І ті результати, які показали політики у Грузії, можуть допомогти Україні. Україна більша за розмірами і тут важче впроваджувати реформи та я щаслива, що ці люди сьогодні тут. Побачимо, як їм це вдаватиметься, але у будь-якому випадку багато грузинів, які слідкують за ситуацією, переживають, віддають частинку сердець Україні.

– Та повертаючись до музики, у складі I, culture orchestra – музиканти з Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови, Польщі і України. Чи відчуваєте культурні відмінності між Вами чи навпаки, можливо, це колективу допомагає?

– Цей оркестр заснований Міністерством культури Польщі та Інститутом Міцкевича і зосереджений на країнах Східної Європи, таких, як Україна, Грузія, Азербайджан чи Молдова. Ці країни близькі і мають багато культурних подібностей. Це – фантастичний проект, що дає людям можливість грати разом, подорожувати разом, підкоряти великі сцени, як концерт-хол у Берліні – один з найкрасивіших концерт-холів Європи. Це вплине на все їхнє життя і вони передадуть цей величезний досвід наступним поколінням музикантів. Я дуже вдячна Польщі за таку ініціативу.

– Люди частіше гуртуються довкола мистецтва, ніж політики. У чому, на Вашу думку, сила мистецтва, в тому числі музики?

Це наша відповідальність, місія – нести мир через музику у небезпечні місця
Ліза Батіашвілі

– Я думаю, що мистецтво, особливо музика, дозволяють відчути все набагато ближче, пізнати все набагато чіткіше, надати життю нових барв, особливо у місцях, де є конфлікти, де нестабільна ситуація. Є багато митців, які не тільки добре роблять свою роботу, але й висловлюють свою позицію за допомогою того, що роблять. Прикладом для мене є диригент і піаніст Даніель Баренбойм, який не лише заснував West-Eastern divan orchestra, але й їздив з концертами у сектор Газа. Він поїхав у вир конфлікту, щоб донести мир через музику. Я теж вважаю, що це наша відповідальність, місія – нести мир через музику у небезпечні місця. Саме тому, я щаслива бути тут, в Україні, і ділитися своєю музикою. Я сподіваюсь, що цьогорічний День Незалежності стане для України ще одним кроком вперед. Я вважаю, що ваша країна повинна рухатись тільки вперед і в жодному разі назад, до Радянського Союзу. Напередодні цього свята я бажаю терпіння, єдності і щастя тим, хто турбується про цю чудову націю.

Ліза Батіашвілі народилася в сім'ї музикантів: батько – скрипаль, мати – піаністка. Почала свою музичну кар’єру, коли їй було всього 2 роки.

У 1991 році, в 12 років, у зв'язку з напруженою політичною ситуацією в своїй країні, вона залишила Грузію і оселилася в Німеччині.

У 1995 році музикантка виграла приз на престижному міжнародному конкурсі Яна Сібеліуса як наймолодша учасниця.

Зараз працює з Нью-Йоркською філармонією, симфонічним оркестром Гамбурга та іншими оркестрами по всьому світу.

Останній альбом Ліза Батіашвілі записала виконуючи твори Баха.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG