Доступність посилання

ТОП новини

На Сенцова і Кольченка чекають реальні терміни – правозахисники


Олег Сенцов (ліворуч) і Олександр Кольченко
Олег Сенцов (ліворуч) і Олександр Кольченко

25 серпня російський суд має оголосити їм вирок. Тим часом правозахисники повідомляють, що до свідків у справі Сенцова застосовували туртури

25 серпня в суді російського міста Ростов-на-Дону оголосять вирок українському режисерові Олегові Сенцову. Прокурор зажадав для обвинуваченого 23 роки колонії за нібито підготовку Сенцовим терактів у Криму. Іншому фігурантові цієї справи – Олександрові Кольченку – загрожує 12 років ув'язнення. Сенцов і Кольченко наполягають на своїй невинуватості. А правозахисники констатують: справа є політичною і розраховувати на справедливий вердикт не доводиться. Сторона обвинувачення відкидає такі твердження. Тим часом міжнародна правозахисна організація Amnesty International в Україні закликає Росію зняти обвинувачення проти Сенцова і Кольченка.

25 серпня російський суд має оголосити вирок Сенцову та Кольченку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Несподіванки в суді над Олегом Сенцовим і Олександром Кольченком почалися після того, як один зі свідків звинувачення Геннадій Афанасьєв відмовився від своїх показів. Його раніше засудили до семи років колонії суворого режиму за ті ж підпали у Криму, вчинення яких ставлять Сенцову й Кольченку у провину. Афанасьєв зазначив, що його піддали тортурам і він на слідстві обмовив цих двох осіб. У своєму останньому слові на процесі Олег Сенцов відзначив цю відмову від показів із боку товариша.

«Суд окупантів не може бути справедливим» – останнє слово Сенцова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:30 0:00

Зоя Свєтова
Зоя Свєтова

Правозахисниця Зоя Свєтова, яка відвідувала всіх фігурантів справи у СІЗО Лефортово у Москві та була присутня на суді в Ростові, каже, що, відмовившись виступити свідком обвинувачення, Геннадій Афанасьєв сильно ризикує.

Я себе лаю, бо до Афанасьєва ми не ходили останні місяці два... Його там жахливо залякали. І ось це він в собі збирав, збирав і, врешті-решт, вирішив відмовитися від свідчень
Зоя Свєтова

«Я себе лаю, бо до Афанасьєва ми не ходили останні місяці два. Один раз, коли ми до нього прийшли у в'язницю, я знала, що йому дали 7 років. Я його запитала: а який у Вас термін? А він так зло на мене подивився і сказав: навіщо Вам це потрібно? Я розуміла, що йому соромно. Думаю: ну, що я буду до нього ходити і людину дратувати? А потім я з'ясувала, що, виявляється, він був готовий навіть нам сказати про ці тортури, просто боявся. Його там жахливо залякали. І ось це він в собі збирав, збирав і, врешті-решт, вирішив відмовитися від свідчень. Він дійсно ризикує», – зауважила Зоя Свєтова.

Обвинувачення втрачає свідків

Ілля Новіков
Ілля Новіков

Ще один фігурант цієї справи Олексій Чирній, який, як і Афанасьєв, пішов на угоду зі слідством і був засуджений на 7 років, відмовився оголошувати свої свідчення в суді. Суддям довелося задовольнятися читанням його показів, які він дав під час слідства. Журналісти помітили, що у словах Чирнія є суперечності. Спочатку «керівником групи» обвинувачених нібито був Геннадій Афанасьєв і лише пізніше – Олег Сенцов. Адвокат Ілля Новіков, який захищав Чирнія, зауважує – добровільність показів підзахисного, а також участь в цій історії як свідка викликають дуже суттєві питання.

Судячи з того, що мені говорив Олексій, його рішення піти на угоду і дати ті свідчення, які були зачитані, він не став сам повторювати ці слова в процесі над Сенцовим, але їх зачитали за нього, було прийнято під дуже серйозним тиском
Ілля Новіков

«Я звертав увагу суду, коли був процес над Олексієм Чирнієм, на те, що у мене є документальне підтвердження, що, принаймні, на початковому етапі слідства, як тільки його заарештували в Криму, до нього застосовувалися тортури. Це факт, який абсолютно не підлягає сумніву. І судячи з того, що мені говорив Олексій, це його рішення піти на угоду і дати ті свідчення, які були зачитані, він не став сам повторювати ці слова в процесі над Сенцовим, але їх зачитали за нього, було прийнято під дуже серйозним тиском», – сказав адвокат.

Призначенні захисники

Ілля Новіков захищав Олексія Чирнія pro bono, тобто фактично безкоштовно. В угоді, підписаній з родичами, вказана символічна сума в 1 рубль. І у Чирнія, і у Геннадія Афанасьєва на етапі слідства були так звані державні адвокати. Зоя Свєтова вважає, що в справі Сенцова саме призначені захисники зіграли не останню роль.

Афанасьєв, який відмовився від обмови Сенцова і Кольченка і сказав, що він всі ці свідчення дав під тортурами, розповів, що йому призначили адвоката, який говорив йому, що не треба подавати ніяку апеляцію. І цей призначений адвокат якраз і був цією ниточкою між ним і слідством
Зоя Свєтова

«Геннадій Афанасьєв, який відмовився від обмови Сенцова і Кольченка і сказав, що він всі ці свідчення дав під тортурами, розповів про те, що йому призначили адвоката, який говорив йому, що не треба подавати ніяку апеляцію. І цей призначений адвокат якраз і був цією ниточкою між ним і слідством. Це він умовив Афанасьєва відмовитися від українського громадянства і взяти російське громадянство. Він обіцяв йому, що через якийсь час, якщо він буде себе добре вести, його президент Путін помилує або взагалі звільнять. Він навіть цих 7 років сидіти не буде. А якби у нього відразу ж був адвокат за угодою, то, можливо, взагалі, не було б усього цього божевільного процесу. Може бути, справу припинили б за відсутністю якихось інших доказів, свідчень. Тому що показання Афанасьєва були одними з головних, які призвели до того, що справа Сенцова тривала цілий рік», – підкреслила правозахисниця.

На службі держбезпеки

Про державних адвокатів заговорили у Росії всерйоз після справи багатодітної матері з міста Вязьми Світлани Давидової, яку на початку цього року обвинувачували у держзраді на користь України.

Державний адвокат Андрій Стебенєв запропонував Давидовій визнати свою провину і відмовився оскаржувати її арешт. Давидову звільнили лише після того, як у справу вступили адвокати Сергій Бадамшін та Іван Павлов. Павлову не один раз доводилося виправляти помилки адвокатів за призначенням. Він каже, що ситуація з участю держзахисників характерна для справ, які веде держбезпека.

Там, де я виступав в якості захисника, скрізь спостерігав одну і ту ж дивину. У момент затримання і першого допиту підзахисного брав участь державний адвокат, який, як рояль в кущах, вже чекав свого підзахисного в кабінеті слідчого. Причому часто зустрічаю одні й ті самі прізвища адвокатів
Іван Павлов

«Там, де я виступав в якості захисника, скрізь спостерігав одну і ту ж дивину. У момент затримання і першого допиту підзахисного брав участь державний адвокат, так званий захисник за призначенням, який, як рояль в кущах, вже чекав свого підзахисного в кабінеті слідчого. Причому часто зустрічаю одні й ті самі прізвища адвокатів, особливо в Слідчому управлінні ФСБ. І я не розумію – чому щоразу на першому допиті їх підзахисні дають досить об'ємні свідчення? При цьому зізнаються, як це було у справі Світлани Давидової, навіть у тому, чого ніколи не скоювали. Зрозуміло, що слідчий, як процесуальна сторона опонентів, не повинен піклуватися про права обвинуваченого, підозрюваного, затриманого. Але, як правило, все розвивається за одним і тим же сценарієм. І мені незрозуміло, чому адвокат за призначенням при першій зустрічі з підзахисним не може просто елементарно переконати його відмовитися від дачі показань до тих пір, поки він не запросить собі адвоката на свій вибір або вибраного родичами. Особливо це стосується справ, пов'язаних з державною безпекою, які самі по собі виникають в такій атмосфері секретності, де громадський контроль просто виключено на 100%», – сказав захисник.

Слідчі ігри?

Саме до Івана Павлова звернулися родичі 73-річного українського громадянина Юрія Солошенка з проханням взяти на себе захист в'язня Лефортово, якого звинувачують у шпигунстві. Проте слідчі кажуть, що Солошенко начебто відмовився від послуг Павлова і його колег. Адвокат сказав, що не повірить цим твердженням доти, доки не почує про відмову від самого підзахисного.

З березня ми намагаємося увійти в його справу в якості захисників. Ми жодного разу не змогли зустрітися з Юрієм Солошенком... Слідчі вперто відмовляються організувати таку зустріч
Іван Павлов

«З березня ми намагаємося увійти в його справу в якості захисників. Ми жодного разу не змогли зустрітися з Юрієм Солошенком для того, щоб він, перебуваючи перед нами, міг вільно сказати – хлопці, я від вас відмовляюся, мене влаштовує все, мене влаштовує той захисник, який у мене є. Тоді не було б жодних проблем і ніяких претензій у нас до слідства. Але слідчі вперто відмовляються організувати таку зустріч для того, щоб можна було сказати, що відмова від конкретних захисників, зокрема Павлова, є добровільною. Поки він у моїй присутності від мене не відмовиться, я вправі вважати, що така відмова недобровільна», – зазначив він.

Яким буде термін?

Прокурор попросив для Олега Сенцова 23 роки колонії, для Олександра Кольченка – 12 років. Експерти вважають, що терміни призначені судом, навіть якщо і виявляться меншими, все одно будуть реальними, незважаючи на всі зусилля захисту довести, що інкримінованого злочину не було. За словами Зої Свєтової, робота адвокатів Дмитра Дінзе та Світлани Сидоркіної не пропаде.

«Ці всі промови адвокатів потім можуть допомогти, коли буде апеляція, якщо, наприклад, у Верховному суді раптом захочуть переглянути вирок Сенцова і Кольченка, якщо він буде обвинувальним. Раптом ця справа прийде до Верховного суду і вони стануть думати: а на якій підставі вони можуть скасувати цей вирок? А вже все є, тому що адвокати дуже добре попрацювали», – каже вона.

Втім у справ Олега Сенцова і Надії Савченко – особливий статус і вони мають політичну значимість, констатують правозахисники. Тому, на їхню думку, обидва судові процеси проводять далеко від Москви.

Зі свого боку, представники російського слідства наполягають на об’єктивності та законності своїх дій у справах проти українських громадян і відкидають звинувачення опонентів у політичній заангажованості.

Тим часом міжнародна правозахисна організація Amnesty International в Україні закликає Росію зняти обвинувачення проти українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG