Доступність посилання

ТОП новини

Українська діаспора в Росії незламна – представник голови СКУМО в Україні


Українська діаспора Австралії під час параду в Аделаїді. Січень 2015 року
Українська діаспора Австралії під час параду в Аделаїді. Січень 2015 року

В Одесі стартував Форум української молоді діаспори

У маленькому російському містечку під назвою Гусь-Хрустальний щороку проводять Марш вишиванок. Щоправда, одиночний. Ось така вона – незламна українська діаспора, каже представник голови Світового конгресу українських молодіжних організацій (СКУМО) в Україні Олексій Захарченко. За його словами, в Україні необхідно створити спеціальний орган для роботи з закордонними українцями.

В Росії діаспора просто унікальна, вони постійно під пресингом ФСБ, спецслужб, на них дуже тиснуть, але вони незламні

На мільйони українців в Росії лише 1 людина з Камчатки підписала лист про підтримку окупації Криму. Діаспора України має такий стержень, що їх ця пропаганда не зламає

​Війна в Україні, проблеми, економічна криза згуртувала закордонних українців, і діаспора вкотре доводить, що їй небайдужа Україна і її доля.

В Росії діаспора просто унікальна, вони постійно під пресингом ФСБ, спецслужб, на них дуже тиснуть, але вони незламні, вони далі борються і показують свою позицію.

Незважаючи на весь цей тиск, на мільйони українців в Росії лише 1 людина з Камчатки підписала лист про підтримку окупації Криму. Діаспора України має такий стержень, що їх ця пропаганда не зламає.

Попри заборони, в нас є такий унікальний хлопець – Сергій Карась, який живе в Гусь-Хрустальному. Він щороку проводить одиночні марші вишиванки, адже більше двох збиратися не можна. Кожної весни проводить його сам! Йому навіть погрожували.

Сергій Карась
Сергій Карась
Сергій Карась, який живе в Гусь-Хрустальному. Він щороку проводить одиночні марші вишиванки, адже більше двох збиратися не можна

Цього року на форумі будуть дискусії про потенціал закордонного українства у формуванні іміджу України закордоном, роль діаспори в залученні інвестицій і лобіювання економічних інтересів, координація волонтерського руху. Це – платформа для серйозних бізнес домовленостей, проектів.

Як допомагає діаспора? Діаспора – це найкращий лобіст України за кордоном.


Це і акції на підтримку України, проти агресії Росії, акції для піару України – такі як марші вишиванок, «Українське серце».

Голова Конгресу українців Канади Павло Ґрод входив до топ-10 людей Канади, які впливають на зовнішню політику країни

В багатьох країнах, де діаспора потужна (наприклад, в Канаді), вона напряму має вплив на уряд. За статистикою 2013 року, голова Конгресу українців Канади Павло Ґрод входив до топ-10 людей Канади, які впливають на зовнішню політику країни.

Ярослава Хортяні, голова Європейського конгресу українців, є депутатом угорського парламенту

Українське лобі в США, Канаді, Німеччині, Угорщині (де Ярослава Хортяні, голова Європейського конгресу українців, є депутатом угорського парламенту) маємо потужне.

Інший момент – це фінансова допомога армії, родинам загиблих. Також волонтери приїжджають в Україну – займаються благодійністю, воюють, допомагають в шпиталях, в наукових інституціях, в органах влади.

В США була готовність надати летальну зброю, але після візиту Порошенка до США і деяких його заяв там до такої ідеї охололи

(Добровольцю, що народився в Америці і загинув під Іловайськом, встановили пам’ятник)

​В мене була інформація з моїх джерел, що в США була готовність надати летальну зброю, але після візиту Порошенка до США і деяких його заяв там до такої ідеї охололи.

Українська діаспора унікальна тим, що, мабуть, найбільше в світі своїй державі допомагає. А от держава не сприймає її, а лише вимагає якоїсь допомоги, однак назустріч не йде

Діаспора намагається співпрацювати з державою, але держава не дуже бажає співпрацювати з діаспорою. Українська діаспора унікальна тим, що, мабуть, найбільше в світі своїй державі допомагає. А от держава не сприймає її, а лише вимагає якоїсь допомоги, однак назустріч не йде.

Має бути створений спеціальний орган, що відповідатиме за роботу з діаспорою. Офіс міністра Грузії з роботи з діаспорою складає всього 24 людини

Я вивчав досвід Грузії, Польщі, Ізраїлю і Вірменії. Це – країни, в яких найбільше розвинута співпраця з діаспорою. Має бути створений спеціальний орган, що відповідатиме за роботу з діаспорою. Зараз за це відповідає і МЗС, і Мінкульт, і Мінсоцполітики, і ще якісь департаменти. Я пропоную створити комітет або навіть міністерство. І не треба роздувати його штат. Офіс міністра Грузії з роботи з діаспорою складає всього 24 людини.

Число осіб українського походження за межами України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00
Роботу треба починати з дітей, привозити в Україну, щоб вони її розуміли і любили. Щоб це не була для них далека, незрозуміла, аморфна країна

Роботу треба починати з дітей, які живуть за кордоном, бо в час глобалізації, асиміляції, стирання кордонів, культурних меж у всьому світі, молодь швидше асимілюється, ніж їхні діди чи навіть батьки. Потрібні креативні, цікаві підходи, щоб виховувати їх, привозити в Україну, щоб вони її розуміли і любили. Щоб це не була для них далека, незрозуміла, аморфна країна.

Самі діаспоряни зауважують: після Майдану, під час військових дій ставлення до них змінилося. Їх слухають, з ними зустрічаються, їм намагаються допомогти.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG