Доступність посилання

ТОП новини

Ветерани – ветеранам: у Києві відкрили платформу допомоги бійцям АТО


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Організація діє у трьох напрямках: працює інфоцентр, надається допомога у соціальній адаптації та працевлаштуванні»

Київ – Адаптуватись після повернення із зони конфлікту, отримати юридичну консультацію і за потреби знайти роботу ветеранам АТО допомагають інші демобілізовані бійці та волонтери. Відкриту платформу для учасників бойових дій, їхніх родин та родин загиблих презентували 4 вересня у Києві. За словами активістів, із початку весни тільки до інформаційно-аналітичного центру їхньої ініціативи звернулося понад п’ять тисяч людей.

Об’єднати представників бізнесу, чиновників та фахівців у різних галузях для допомоги учасникам бойових дій взялася «Київська міська спілка ветеранів АТО». Активісти презентували відкриту платформу для бійців, що повертаються із зони конфлікту на Донбасі, їхніх родичів та сімей загиблих.

Під час відкриття платформи допомоги бійцям АТО, Київ, 4 вересня 2015 року
Під час відкриття платформи допомоги бійцям АТО, Київ, 4 вересня 2015 року

Нині ініціатива реалізовує три проекти. Першим розпочав роботу інформаційно-аналітичний центр, туди звертається щодня близько сорока людей, каже учасник спілки Антон Колумбет. За його словами, раніше найчастіше зверталися поранені бійці щодо післяопераційного лікування і реабілітації, але зараз таких звернень поменшало. Також зверталися щодо отримання статусу учасника бойових дій, зазначає активіст.

Наразі ця проблема (отримання статусу – ред.) існує виключно для бійців добровольчих батальйонів
Антон Колумбет

«Наразі ця проблема (отримання статусу – ред.) існує виключно для бійців добровольчих батальйонів», – говорить він. Сьогодні найбільше звернень – щодо обіцяного виділення земельних ділянок для ветеранів АТО, зазначає Антон Колумбет.

Також у Києві діє мережа центрів на базі ветеранської організації «Коло довіри», де учасники АТО можуть отримати допомогу юристів і психологів, а також поспілкуватися з побратимами, розповідає співзасновник спілки Дмитро Примаченко. Над цим проектом спільно працює близько двадцяти громадських організацій, близько двохсот ветеранів взяли участь у проекті, каже він.

Ми організовуємо заходи, які дозволяють хлопцям гуртуватися: спортивні заходи, іпотерапія, творча реабілітація, реабілітація екстремальними видами спорту
Дмитро Примаченко

«Ми організовуємо заходи, які дозволяють хлопцям гуртуватися: це і спортивні заходи, іпотерапія, творча реабілітація, реабілітація екстремальними видами спорту, де учасники бойових дій можуть «викинути» адреналін, який у них автоматично накопичується», – розповідає Примаченко.

15 компаній готові допомогти працевлаштуватися ветеранам АТО – активіст

Приблизно місяць тому стартував третій проект – «Працьовита Україна», і вже близько п’ятнадцяти українських компаній погодилося долучитись, каже співзасновник спілки Андрій Мацейко.

«На меті ця програма має вирішити проблеми із працевлаштування для демобілізованих та комісованих учасників АТО: це і ті, хто повернувся здоровими, а також ті, хто має інвалідність», – пояснює активіст.

За його словами, для тих ветеранів, які хочуть змінити фах і напрямок діяльності, планують проводити перекваліфікацію. За місяць організація отримала 15 заявок від ветеранів, каже Мацейко.

«Деяким запропонували вакансії, вони спробували попрацювати, але ті їм не підійшли», – розповідає він.

Вакансію простіше знайти у великому місті, тоді як іноді до волонтерів звертаються бійці, що повернулись з АТО у регіони, зауважує Оксана Воропай із «Центру працевлаштування вільних людей», який виступає партнером у згаданому проекті.

Є ще психологічний аспект. Часто вони не готові одразу працювати, має минути трохи часу
Оксана Воропай

«Є ще психологічний аспект, – каже активістка. – Наприклад, наш перший працевлаштований боєць через десять днів повернувся на фронт. Часто вони не готові одразу працювати, має минути трохи часу. Зараз працевлаштовується тільки перша хвиля демобілізації».

Окремого підрозділу щодо АТО у Київській адміністрації немає – Гусовський

Наразі якогось окремого структурного підрозділу, що опікувався б ветеранами АТО та їхніми родинами, у КМДА немає, визнає депутат Київради Сергій Гусовський.

«Але є приймальня, яка влаштована на першому поверсі, – зауважує він. – Будь-хто може туди звернутись, не потрібно замовляти перепустку. Але є надія, що це будуть не тільки загальні питання, які зачіпає загальноміська програма «Турбота», а коло питань розшириться. Потрібно розуміти, що проблеми, які отримала країна у ході АТО, мають довгостроковий характер».

За інформацією Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, станом на друге вересня цього року статус учасника бойових дій загалом отримали 73,6 тисячі людей.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG