Доступність посилання

ТОП новини

«Гречкосії» на місцеві вибори прийдуть крізь шпарину у Кримінальному кодексі – активіст


Роздача продуктових наборів у Чернігові, липень 2015 року
Роздача продуктових наборів у Чернігові, липень 2015 року

У Раді сподіваються криміналізувати непрямий підкуп виборців вже наступного сесійного тижня

Київ – Дві третини кримінальних проваджень через зловживання на минулорічних парламентських виборах завершилися нічим. Це дані моніторингу громадянської мережі «Опора» спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем, оприлюднені у середу в Києві. Експерти наголошують на необхідності змін до українського законодавства, бо, на їхню думку, реальних запобіжників проти появи «гречкосіїв» на майбутніх місцевих виборах немає. У Раді сподіваються внести на розгляд відповідний законопроект вже наступного сесійного тижня.

ЗАВАНТАЖИТИ

До суду дійшло тільки 14 проваджень із 291, відкритих по всій Україні через зловживання на виборах до Верховної Ради минулого року, 220 справ закрили, щодо інших донині триває розслідування, зауважує аналітик мережі «Опора» Олександр Клюжев. За його словами, 7 із 14 фігурантів обмежилися штрафними санкціями, щодо інших суд застосував «пом’якшене» покарання.

П’ять осіб отримали позбавлення волі на п’ять років, але усі п’ять обвинувачених були звільнені від відбування покарання із випробувальним терміном в один рік
Олександр Клюжев

«П’ять осіб отримали позбавлення волі на п’ять років з одночасною забороною діяльності у виборчих комісіях строком у два роки (Вибори до парламенту і президентські вибори в Україні відбуваються раз на п’ять років – ред.), але усі п’ять обвинувачених були звільнені від відбування покарання із випробувальним терміном в один рік. Одна особа отримала покарання у вигляді обмеження волі на один рік. І ще одна особа з цих 14 була звільнена від кримінальної відповідальності, бо слідство встановило, що її діяння втратили суспільну небезпечність», – розповідає Клюжев.

У більшості випадків притягнення до відповідальності за підкуп виборців фігурують виконавці, говорить юрист мережі Ольга Коцюруба.

Притягнуто до відповідальності одну особу, яка була виконавцем піраміди, тобто яка роздала 2400 своїм односільчанам – по 200 гривень
Ольга Коцюбура

«Притягнуто до відповідальності одну особу, яка була виконавцем піраміди, тобто яка роздала 2400 своїм односільчанам – по 200 гривень. Ці гроші вона отримувала від «невідомої особи», як вказується у реєстрі (Єдиному реєстрі судових рішень – ред.). Відомим є кандидат на користь якого це здійснювалось, але якихось слідчих дій щодо кандидатів чи представників їхніх штабів здійснено не було», – зазначає вона.

У законодавстві немає відповідальності за непрямий підкуп виборців – активіст

На майбутніх місцевих виборах «каруселі» і підкуп можуть набути значних масштабів, тому що притягнути до відповідальності «гречкосіїв» неможливо через «шпарину» у Кримінальному кодексі, говорить Денис Ковриженко з Міжнародної фундації виборчих систем (IFES).

Громадськість запропонувала криміналізувати будь-яке поширення товарів, робіт і послуг для виборців, по суті, непрямий підкуп виборців
Денис Ковриженко

«Громадськість запропонувала криміналізувати будь-яке поширення товарів, робіт і послуг для виборців у зв’язку з проведенням передвиборної агітації, тобто криміналізувати, по суті, непрямий підкуп виборців», – зауважує він.

Пропозиції активісти подали у вигляді порівняльної таблиці до Адміністрації президента, але законопроекту щодо цього поки що не зареєстровано, зауважує Ковриженко.

Відповідальності за підкуп виборців, якщо це відбувається через благодійні фонди чи якихось інших юридичних осіб, зараз дійсно немає ні у Кримінальному кодексі, ані в законі про місцеві вибори, погоджується член парламентського комітету з питань правової політики і правосуддя депутат Олександр Черненко.

«Є ініціативи громадських організацій, є кілька депутатських ініціатив, є своє бачення у президента, – пояснює він. – Буквально у ці дні тривають консультації, щоб це був один хороший законопроект».

За словами Черненка, законопроект треба внести на розгляд і ухвалити наступного пленарного тижня, бо вже з 21 вересня почнеться висування кандидатів та, відповідно, агітаційна кампанія.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG