Доступність посилання

ТОП новини

Між сторонами переговорів у Берліні є розбіжності з майже усіх питань – Клімкін


Міністри закордонних справ «нормандської четвірки» (архівне фото)
Міністри закордонних справ «нормандської четвірки» (архівне фото)

Глави МЗС України, Франції, Німеччини та Росії провели зустріч щодо врегулювання ситуації на Сході

Берлін – У Берліні вже всьоме за 14 останніх місяців у заміському будинку МЗС Німеччини «Вілла Борзіг» на березі Тегельського озера 12 вересня відбулася зустріч глав МЗС України, Франції, Німеччини та Росії у форматі «нормандської четвірки». Востаннє сторони зустрічалися 23 червня у столиці Франції. Цього разу дипломати обговорили врегулювання конфлікту на Донбасі. Консультації відбулися у рамках підготовки саміту на вищому рівні, запланованого на друге жовтня у Парижі.

По закінченню переговорів, які тривали понад 3 години, міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що майже з усіх питань між сторонами залишилися розбіжності. Тому не виключено, що відбудеться ще одна зустріч на рівні міністрів закордонних справ у форматі «нормандської четвірки». І хоч, як заявив міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр, із України впродовж останніх днів надходили новини, котрі вселяли надію, зокрема щодо режиму тиші та припинення вогню, що нарешті дотримуються, під час зустрічі обговорювалося питання відведення озброєнь менше 100 міліметрів, доступ представників ОБСЄ в регіони Донбасу.

Політичні аспекти Мінських угод

Йшлося також і про політичні аспекти Мінських угод – проведення виборів, статусу, змін до Конституції України, проблеми амністії, обмін полоненими. Щодо проведення місцевих виборів, то сторони погодились, що розбіжності у цьому питанні мають бути подолані ще до початку зустрічі лідерів нормандської четвірки у Парижі.

Також віднайдено можливість для прогресу в інших напрямках реалізації Мінських угод, зокрема про ймовірність відновлення економічних зв'язків між Києвом і Москвою, гуманітарну ситуацію, відновлення інфраструктури Донбасу, зокрема водогонів. Попри те, що сторони домовилися про так звані «мобільні банки», які зможуть завозити в регіон українські гривні, нині в Донбасі дедалі частіше використовують російські рублі, що теж потребує вирішення.

Про санкції проти Росії і крихке перемир'я

Напередодні президент Франції Франсуа Олланд натякнув на можливе скасування санкцій ЄС проти Росії у разі, якщо в результаті зусиль «нормандської четвірки» вибори на Донбасі пройдуть відповідно до Мінських домовленостей і в Україні буде реалізована конституційна реформа.

Також канцлер Німеччини Анґела Меркель, виступаючи у Бундестазі, назвала нинішнє перемир’я в Україні хоч і «крихким, але більш стабільним».

Виглядає, що усі сторони прагнуть використати кілька місяців, які залишилися до закінчення терміну дії Мінська-2, щоб усе-таки реалізувати бодай деякі зобов'язання. Мова йде передовсім про проведення місцевих виборів на Донбасі та ухвалення закону про децентралізацію регіонів на сході України. Дехто говорить також про їх автономію. У трактуванні цих питань Москвою, Берліном і Києвом – істотні розбіжності, це досі залишається відкритим питанням усупереч оптимістичним заявам сторін.

Дипломатичні шляхи ров’язання кризи

Уряд ФРН, за словами Анґели Меркель, «знову і знову, у тому числі, і в «нормандському форматі», стежитиме за тим, щоб рухати вперед процес, який нині вступив у вирішальну фазу. Ми не будемо послаблювати наші зусилля, адже бачимо дипломатичний шлях розв»язання проблеми».

Утім, на думку багатьох спостерігачів, якщо конституційна реформа не буде реалізована, то Мінські угоди зазнають поразки. І все це – на тлі складної фінансової ситуації в країні, переговорів з МВФ, планів надати Києву додаткову допомогу, що може опинитися під питанням у разі зриву мінського процесу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG