Доступність посилання

ТОП новини

Волонтер: ЗСУ перешкоджають роботі мобільних груп у боротьбі з контрабандою


Боротьба з контрабандою на Донбасі. Перша кров
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:21:07 0:00

Боротьба з контрабандою на Донбасі. Перша кров

Військові не дають вільно проїжджати на блокпостах та кажуть, ніби немає відповідного наказу від командування ‒ Родіон Шовкошитний

Запровадження внутрішніх українських санкцій щодо окупованих районів Донбасу призвела до появи пропускного режиму й обмеження поставок туди українських продуктів. А це, у свою чергу, спричинило появу груп контрабандистів, які, порушуючи заборони і правила, перетинають лінію розмежування і доставляють продукти харчування на окуповану територію. Про те, як можна звести нанівець роботу порушників закону, та як контролюється їхня діяльність ‒ у програмі «Донбас. Реалії» говорили з волонтером Родіоном Шовкошитним, який керує зведеними мобільними групами боротьби з контрабандою на Донбасі.

‒ Чи мають мобільні групи конфлікти на блокпостах із військовими?

‒ Розстрілів, як нещодавно на Луганщині, не було, а конфлікти на блокпостах та в селах на лінії розмежування були: не дають проїхати зведеній мобільній групі, кажуть, що немає наказу від командування нас пропускати. Хоча ми маємо широкі повноваження на своїй ділянці.

Коли на блокпосту хтось починає казати, ніби немає наказу, то усім зрозуміло, що це не просто так

Зокрема, ми маємо право проїжджати туди, куди вважаємо за потрібне. Про це було усіх попереджено. І коли на блокпосту хтось починає казати, ніби немає наказу, то усім зрозуміло, що це не просто так. Ми усе одно проїжджаємо і помічаємо перевантаження або розвантаження вантажівок та фур. Побачивши це, ми повертаємося та запитуємо людину, яка це допускає. Відповідальний на блокпосту, як правило, починає відмовлятися, ніби нічого не знає. Дуже складно довести побачене. Мало просто спіймати за руку.

‒ Які товари переважно намагаються перевезти?

‒ Різні. Питання тут не у продуктах, а у їхній вартості. На окупованій території товари коштуватимуть приблизно втричі дорожче. Тому возять туди що завгодно. Утім, найчастіше м’ясо та алкоголь.

‒ Яких заходів безпеки дотримуються мобільні групи, аби убезпечити себе від можливих провокацій або нападів?

‒ Найперше ‒ це бронежилет. У нас є автівки, є певна кількість хлопців з повітряно-десантних військ, які з нами постійно їздять. От і усі заходи безпеки.

Хто винний у розстрілі мобільної групи на Луганщині?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:01 0:00

‒ Наскільки ефективна Ваша робота у протидії контрабанді на окупованих територіях?

‒ Нещодавно голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука заявив, що приблизно на 70-75% знизився рівень контрабанди на території області. Підрахувати це складно. Утім, можу сказати лише за власними спостереженнями. Коли ми заїхали вперше у свій сектор, вантажівок та фур була неймовірна кількість. Нещодавно вночі ми виїжджали, і жодної газелі не бачили. Вдень та вранці лише затримали та розвернули кілька.

Справа не в тому, що ми усіх переловили, багато хто просто боїться. З Горлівки, наприклад, люди не їздять, тому що не хочуть ризикувати транспортом. Адже знаємо випадки, коли транспорт контрабандистів горів. Люди теж про це чули і не хочуть ризикувати. Інші вичікують, коли робота мобільних груп закінчиться. Є думка, ніби ця боротьба з контрабандою ненадовго.

Возити з України на окуповану територію товари нерентабельно. Легше взяти товар на кордоні з Росією. Він може бути гіршим, але дешевшим

Є і ті, хто замість українських товарів нині більше надає уваги російським. Напередодні ми затримали підприємця зі Стаханова, принаймні, він себе так називає. За його словами, раніше українські блокпости можна було пройти за пачку цигарок, а нині це коштує задорого. Тому возити з України на окуповану територію товари нерентабельно. Легше взяти товар на кордоні з Росією. Він може бути гіршим, але дешевшим.

‒ Мобільні групи діють в рамках українського закону, чи ваша діяльність потребує ще правового врегулювання?

‒ Я не можу відповісти на Ваше запитання. Запитайте про це у Порошенка, Бірюкова, може, Георгія Туки. У мобільних групах немає цивільних, тому вони і називаються зведеними, бо тут є і хлопці з СБУ, і з прокуратури, і з фіскальної служби та навіть з міліції. Ці структури перебувають у рамках українського закону.

‒ Чи можна стверджувати, що протидія роботі зведених мобільних груп з боку Збройних сил України має системний характер?

‒ Так.

‒ Намагаєтеся Ви якимось чином захистити свою роботу перед чиновниками та Міністерством оборони?

‒ Той, хто мусить про це знати, ‒ про це знає. У деталях. Сподіваюся, що відповідна робота з цього приводу ведеться. Зокрема, законодавча. Усі конфліктні ситуації доносяться до керівництва.

‒ За інформацією, яку ми маємо, близько 20% товарів на полицях магазинів на окупованих територіях ‒ українські.

Вантажівка там проїхати не може, тому винаймають людей, які маленьким транспортом перевозять (велосипедами, кравчучками)

‒ Можливо. У Донецьк можна заїхати не з однієї сторони. Є шлях через Бугас та Мар’їнку. Вантажівка там проїхати не може, тому винаймають людей, які розвантажують та завантажують товари, а потім маленьким транспортом перевозять (велосипедами, кравчучками). Зробити нічого у цьому випадку ми не можемо.

Скільки коштують цукерки «Рошен» у Луганську?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

‒ Як довго буде потреба у роботі зведених мобільних груп?

‒ Сподіваюся, що з відкриттям логістичних центрів така потреба зникне. Тому що будь-яка людина зможе заїхати до цього центру та купити за українськими цінами необхідну продукцію. Не буде необхідності возити туди товари вантажівками, щоб заробляти. Сподіваюся, це спрацює. Якщо ні, то наші групи ніхто не зніме, ми залишаємося працювати в секторі.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG