Доступність посилання

ТОП новини

«Ми зламали панцир Держказначейства і Мінфіну, щоб показати видатки і доходи бюджету в реальному часі» – Мойсеєнко


Які технології здатні трансформувати життя міста?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:05 0:00

«Держказначейство писало, ніби ця інформація є банківською таємницею»

Київ – Сервіс, де будь-хто може подивитися всі видатки й доходи, а також фактичне використання бюджетних коштів Києва запустили всупереч спротиву влади. Про це в ефірі програми «Молодь плюс» розповів співкоординатор ініціативи Kyiv Smart city Антон Мойсеєнко. За його словами, «розумне місто» можна побудувати лише завдяки технологіям. Тож наступним проектом ініціативи є сервіс з управління майном громади, де можна проконтролювати, хто орендує певне комунальне приміщення і скільки за нього платять.

«Розумне місто» – це інтеграція людського капіталу, фізичної інфраструктури і технологій. Я не зовсім уявляю «розумне місто» без розумних мешканців
Антон Мойсеєнко

– У світі немає чіткого визначення що таке Smart city, тобто «розумне місто». Хтось каже, що це технології, хтось, що це виміри, хтось, що це певна культура. Для мене «розумне місто» – це інтеграція людського капіталу, фізичної інфраструктури і технологій. Бо я не зовсім уявляю «розумне місто» без розумних мешканців. Місто має бути комфортним і зручним для людей, а без технологій на сьогодні досягти цього важко.

На Форумі Kyiv Smart city, що відбувся нещодавно, підписали меморандум про співпрацю?

– Так, міська влада, представники громадськості і бізнесу (починаючи від транснаціональних компаній до місцевих стартаперів) будуть працювати разом і будуть реалізовувати концепцію «розумного міста».

– Один із проектів Вашої ініціативи – це «Відкритий бюджет». Розкажіть, що це?

– Проект був запущений ще в липні за допомогою інвестицій з боку німецької корпорації SAP, що базувалися на особистих домовленостях мера і керівництва корпорації.

Це – сервіс, де ми можемо подивитися повністю всі планові видатки й доходи, а також фактичне використання коштів міста
Антон Мойсеєнко

Це – сервіс, де ми можемо подивитися повністю всі планові видатки й доходи, а також фактичне використання коштів міста. Ми беремо цю інформацію з казначейства. Зараз іде інтеграція з системою «Прозоро» електронних закупівель. Тоді зможемо мати всю інформацію про те, що відбувається з бюджетними коштами, на що вони витрачаються тощо. Можна подивитися, наприклад, якщо школа закупила вікна в приватного підприємства «Іванов», як же це було?

Система дає можливість побачити, як та чи інша установа (наприклад, лікарня) витрачає бюджетні кошти
Система дає можливість побачити, як та чи інша установа (наприклад, лікарня) витрачає бюджетні кошти

– Тобто я можу ввести в рядок пошуку «школа, номер…»?

– Поки не так просто. Ви можете зайти на департамент освіти, потім управління освіти району, а потім вже по школам подивитися, що ж відбувається з фінансуванням.

– Давайте пояснимо, що ж це дає суспільству.

Батьки зможуть перевірити і спитати директора: «А чому це ти в мене просиш гроші, якщо їх тобі місто вже виділило і ти її використав?»
Антон Мойсеєнко

– Ну, у нас же освіта безкоштовна, тому коли приходять батьки в школу, в них починають просити гроші на ремонт чи вікна. Але часто місто теж виділяє на це певні кошти. Тож, щоб не збирали кошти два рази на одне й те саме, батьки зможуть перевірити і спитати директора: «А чому це ти в мене просиш гроші, якщо їх тобі місто вже виділило і ти її використав?»

– Які інші проекти Kyiv Smart City вже працюють?

– Ми говорили про електронні закупівлі. Вже готова система управління комунальним майном. Всі зможуть подивитися інформацію про певне комунальне приміщення – в кого воно в оренді, скільки за нього платять тощо.

Також іде серйозна боротьба щодо електронних послуг. Це важкий процес, не завжди він залежить від міста, інколи від центральних органів влади.

– Ви відчуваєте якийсь спротив? Адже не всім вигідно оприлюднювати закупівлі, інформацію про те, за скільки здається те чи інше приміщення офіційно, за скільки куплені ті чи інші вікна в школу.

По «Відкритому бюджету» ми б запустили платіжки ще в червні, але Держказначейство надіслало папірець, що ніби ця інформація є банківською таємницею
Антон Мойсеєнко

– Наша ініціатива вже перетворюється у цілий рух. І з рухом вже складніше боротися. З центральними органами проблеми є. Наприклад, по «Відкритому бюджету» ми б запустили платіжки ще в червні, але Держказначейство надіслало папірець, що ніби ця інформація є банківською таємницею. Це насправді не відповідає дійсності і суперечить чинному законодавству. Адже на той момент вже був ухвалений закон про відкриті дані, про публічність державних коштів.

Ми 3 місяці зламували панцир казначейства і Мінфіну
Антон Мойсеєнко

Тож ми 3 місяці зламували панцир казначейства і Мінфіну, щоб все-таки докопатися і отримати інформацію про видатки і доходи міського бюджету в режимі реального часу. Тобто так, спротив є. Якби КМДА грала з Мінфіном в переписку, то це було би вічно, але коли підключається громадськість і бізнес, то Мінфіну вже важче зманеврувати, їм доводиться розкриватися.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG