Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес США знову схвалив військову допомогу Україні


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

А президент Барак Обама знову пообіцяв заветувати цей закон, хоч і не через Україну

Конгрес США вкотре ухвалив законодавчий акт, що передбачає нові кошти для надання Україні військової допомоги. Та президент Барак Обама, як і раніше, обіцяє накласти на нього вето, бо не згоден із іншими моментами бюджетного закону. І в будь-якому разі остаточне рішення щодо такої допомоги у США лишається за виконавчою владою. А в адміністрації Обами не квапляться допомогти Україні зброєю.

Конгрес США направив на розгляд президента Барака Обами щойно ухвалений закон про видатки на оборону. Він, серед іншого, передбачає надати 300 мільйонів доларів на допомогу Україні у сферах оборони і безпеки.

Барак Обама
Барак Обама

При цьому, за документом, ці кошти можуть піти не тільки на таку допомогу, як навчання українських силовиків, передача розвідувальних даних чи військове обладнання нелетальної дії, а й на летальну зброю. Цей закон ухвалив у середу Сенат після того, як минулого тижня його ухвалила й Палата представників.

Барак Обама, який має на розгляд десять днів, уже давно обіцяв накласти вето на цей закон. Він заявляв про це ще влітку, коли його ухвалювали в перших версіях.

Президент невдоволений у першу чергу механізмом, який пропонується для проведення частини оборонних видатків, – через спеціальний окремий рахунок, що не потрапляє під чинність бюджетних обмежень, а ці обмеження тим часом стосуватимуться інших урядових відомств – крім оборонного. На думку виконавчої влади США, це безвідповідально. За словами оглядачів, Конгрес не зможе подолати цього вето.

Конгрес давно дозволив озброювати Україну, та президент не хоче

Це вже не вперше законодавча влада США пропонує виконавчій озброювати Україну. Про це йшлося і наприкінці минулого, 2014 року. Тоді Конгрес ухвалив закон, відомий як «Акт на підтримку свободи України – 2014», який, серед іншого, передбачає, що президент США має право (але не зобов’язаний) надавати допомогу Україні оборонними озброєннями, такими, як, наприклад, протитанкова, бронебійна зброя чи контрбатарейні радари, безпілотні розвідувальні апарати та системи захищеного зв’язку, а також військовим навчанням.

І США дійсно надають таку допомогу – але за винятком зброї летальної дії, хай навіть оборонної. Президент США – а саме його адміністрації належить повноваження вирішувати такі питання – не квапиться йти на такий крок.

Найбільшою останнім часом такою допомогою стало рішення надати Україні контрбатарейні радари великої далекосяжності. Вони дадуть можливість за кількадесят кілометрів визначати місце гарматного пострілу чи пуску ракети. Але відповідати на можливий напад Україна все ж муситиме власною зброєю.

Серед іншого військового обладнання, що його Україна отримувала зі США, були, наприклад, військові авта-«всюдиходи» Humvee, системи зв’язку, прилади нічного бачення, розвідувальні безпілотники тощо.

Думка озброїти Україну є у Вашингтоні, та не має переваги

При цьому заклики до Вашингтона все-таки надати Україні летальні оборонні озброєння лунають не тільки в Києві, а й у США. І не тільки в Конгресі, а й у високих колах виконавчої влади.

Із заявою про те, що вважає за розумне надати Україні летальну зброю, виступав і нинішній чільний американський військовий – голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Джон Данфорд. Він говорив про це ще під час слухань щодо затвердження його кандидатури в Сенаті. На посаді цій він лише з 1 жовтня, і вже як офіційний командувач військ США ще не висловлювався з приводу України.

Джозеф Байден
Джозеф Байден

Але висока посада не означає можливості домогтися виконання своєї думки. З ідеєю надати Україні зброю летальної дії виступає й віце-президент США Джозеф Байден. Але, як казав він раніше в інтерв’ю радіостанції «Голос Америки», ця його позиція, добре відома у Вашингтоні, «поки що не отримала переваги».

Київ усе ж сподівається на зміну позиції США

В адміністрації президента США кажуть, що не відмовляли Україні в летальному озброєнні остаточно, але наразі не вважають за доцільне надавати його. Водночас у Вашингтоні щоразу додають, що можуть переглянути нинішню позицію в разі, якщо Росія значно посилить свою агресію проти України.

Валерій Чалий
Валерій Чалий

Таку думку підтримує і нещодавно призначений посол України у США Валерій Чалий. Він переконаний, що в разі масштабного наступу Росії Київ усе-таки отримає від Сполучених Штатів хоча б переносні протитанкові ракетні комплекси.

Я вважаю, що якраз сильна Україна може не провокувати ворога, а слабкість може провокувати. Дискусія стосовно оборонного озброєння триває
Валерій Чалий

«Стосовно летальної зброї є різниця в підходах. Дехто вважає, що отримання Україною додаткової оборонної зброї провокує подальші наступальні операції і дії (Києва). Я думаю, що це позиція, яка, можливо, була рік тому ще справедливою, але зараз наші партнери бачать, що в нас зовсім інша армія, зовсім іншого рівня збереження того, чим їй допомагають. І тепер буде, мабуть, мінятися парадигма. Я вважаю, що якраз сильна Україна може не провокувати ворога, а слабкість може провокувати. Тому дискусія стосовно оборонного озброєння триває. Сподіваюся, що вона буде завершуватися конкретнішими результатами», – казав Чалий в ефірі Радіо Свобода.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG