Доступність посилання

ТОП новини

Амністія бойовикам можлива лише після слідства – американський правник


Проросійські бойовики. Ілюстративне фото
Проросійські бойовики. Ілюстративне фото

«Повинно відбутися слідство, мають бути названі злочини. І тільки після цього ми можемо говорити про амністію»

Амністія може розглядатися винятково як один із інструментів і заходів відновлення справедливості та правосуддя, вважає доктор права та експерт з перехідної юстиції Ірина Заверуха. За її словами, миру не можна досягнути без справедливості.

«Амністія фактично вписується у таку модель поведінки – пробачити і забути», – каже вона і зазначає, що їй цілком зрозуміле громадське занепокоєння з цього приводу, оскільки у сучасній ситуації ще є багато застережень.

Можливо, питання амністії буде актуальним через якийсь період часу

«Ми говоримо про конфліктну ситуацію, а не постконфліктну. Можливо, питання амністії буде актуальним через якийсь період часу. До цього повинно відбутися слідство, злочини мають бути названі. І тільки після цього ми можемо говорити про амністію», – зауважує експерт.

Говорячи про реформи в Україні, Ірина Заверуха зауважила, що в контексті перехідної юстиції йдеться про інструменти досягнення відновлення справедливості, серед яких є люстрація.

Люстрація повинна передбачити можливість особі виправдатися. Це не може бути односторонній процес, каральний чи репресивний

«Очевидно, ми пропустили урок на початку 90-х років, коли нам потрібно було відновити історичну правду та історичну справедливість у пострадянський період. Ми цього не зробили вчасно, і зараз маємо плоди того, що правильно не завершили, – наголосила Ірина Заверуха. – Нинішні реформи державної служби мають бути запорукою правильного проведення люстрації. Але люстрація не повинна бути безликою. Люстрація повинна передбачити можливість особі виправдатися. Це не може бути односторонній процес, каральний чи репресивний. Тобто, очищення влади повинно відбутися, але воно має відбутися у цивілізованих умовах. Особа повинна мати можливість відстояти своє добре ім’я. З іншого боку, жертви неправомірних рішень мають бути почутими так само».

Крім очищення влади, реформування правоохоронних органів, амністії у цьому перехідному періоді Україні необхідно здійснити реформу кримінальної юстиції та реформу прокуратури. «Оскільки ані амністія, ані люстрація, ані будь-які інші заходи не можуть бути ефективними, якщо ці системи не працюють», – стверджує експерт.

Є такий механізм, як комісії примирення і правди

На її думку, Україна могла би скористатися досвідом впровадження перехідної юстиції в країнах колишньої Югославії у постконфліктний період. «Без сумніву, велика частина злочинів розслідувалася у Міжнародному трибуналі. І це, можливо, теж є частиною процесу, який уряд України повинен розглядати. Але є також такий механізм, як комісії примирення і правди. Це спільна робота влади і громадськості із залученням дуже авторитетних осіб, що дає можливість публічно почути жертву і почути відповідь того, хто вчинив злочин», – зазначила доктор права та експерт з перехідної юстиції Ірина Заверуха.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG