Доступність посилання

ТОП новини

Помилки, прогалини і схеми у відкритих реєстрах прав власності


У реєстрі прав власності на нерухоме майно є точна інформація лише за три роки

З шостого жовтня в українців з’явилась можливість в онлайн-режимі дізнаватись імена власників нерухомого майна чи земельних ділянок, що розташовані в межах країни. Міністерство юстиції відкрило доступ до відповідних державних реєстрів. Разом з перевагами, за три дні роботи сервісів користувачі помітили і недоліки. За спостереженнями експертів, знайти вдається далеко не всю інформацію, трапляються неточності та помилки. Журналісти-розслідувачі відзначають, що посадовці, які не хочуть, щоб інформація про їхню власність стала публічною, також відреагували на нововведення і вже вдаються до схем, що допоможуть приховати справжніх власників земельних ділянок та маєтків.

Чи не найгучнішою знахідкою у перші дні після відкриття реєстрів стала земельна ділянка президента Петра Порошенка, яка не потрапила у його декларацію за 2014 рік, оскільки була орендована лише цьогоріч 31 серпня. Відповідно до даних з реєстру прав на нерухоме майно Петро Порошенко орендував земельну ділянку площею 0,75 гектара у Козинської сільської ради Обухівського району Київської області.

(Фото – glavcom.ua)
(Фото – glavcom.ua)

Червоною лінією позначена ділянка Петра Порошенка площею 3,3 гектара. Синьою – ділянка в 0,75 гектара, який у серпні 2015 року Петро Порошенко отримав в оренду до 2064 року. (Фото – glavcom.ua)
Червоною лінією позначена ділянка Петра Порошенка площею 3,3 гектара. Синьою – ділянка в 0,75 гектара, який у серпні 2015 року Петро Порошенко отримав в оренду до 2064 року. (Фото – glavcom.ua)

Термін оренди – до 2064 року з правом продовження. Щороку за землю президент платитиме близько однієї тисячі доларів. Серед перших документи про нову землю президента отримав журналіст сайту «Главком» Федір Орищук. В коментарі для Радіо Свобода він пояснив, чому Порошенку знадобилась саме ця ділянка.

Козинська сільська рада здала в оренду Петру Порошенку цю ділянку на 49 років. Таким чином він отримав від ділянки площею 3,3 гектара, яка є у його власності, безпосередній доступ до води
Федір Орищук

«В селі Козин є дві ділянки. Однією вже півтора року володіє Петро Порошенко – це 3,3 гектара. Але в цієї ділянки був недолік з точки зору розташування. Наче і в елітному місці розташована, біля Конча-Заспи, практично біля річки, але виходу до води не було. І от 31 серпня цього року проблема була юридично вирішена. Козинська сільська рада здала в оренду Петру Порошенку цю ділянку на 49 років. Таким чином він отримав від ділянки площею 3,3 гектара, яка є у його власності, безпосередній доступ до води», – пояснює журналіст.

Більшість інформації досі лише на папері – експерт

А от задекларованих прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком двох квартир у Києві і земельної ділянки в реєстрі знайти не вдалось. Одну з причин, чому не вся інформація є у відкритому доступі, Радіо Свобода озвучив експерт Центру протидії корупції Іван Пресняков. За його словами, в реєстрі можна отримати точні дані лише щодо операцій з нерухомістю, які проводились не раніше 2013 року. Транзакції, які відбувались до цього, за словами фахівця, в реєстр не потрапили, оскільки відомості про них не оцифровані. Коли ця інформація може з’явитись у вільному доступі, Пресняков прогнозувати не береться.

Цей реєстр почав працювати тільки нещодавно. Всі операції, які були до цього, вони фіксувались у інший спосіб: десь на папері, в журналах, видавались паперові акти, відповідно вся ця інформація поза цим публічним реєстром поки що
Іван Пресняков

«Причина в тому, що цей реєстр почав працювати тільки нещодавно. Крім цього, у ньому є інформація ще з трьох реєстрів, які працювали з 2010 року, але якість цієї інформації не є високою. Проблема очевидна: у дев'яності, двотисячні роки ми ще не мали електронних реєстрів, не мали зобов’язань щось туди вносити. Коли реєстр почав працювати, він почав заповнюватись природнім чином через те, що відбувались операції (купівлі-продажу, дарування, ще якісь операції з нерухомістю) і вони почали фіксуватись. Всі операції, які були до цього, вони фіксувались у інший спосіб: десь на папері, в журналах, видавались паперові акти, відповідно вся ця інформація поза цим публічним реєстром поки що», – розповів Іван Пресняков.

Окрім цього, серед недоліків, які експерт вже помітив у роботі відкритих реєстрів є технічні помилки, дублювання та неточності в написанні прізвищ чи власних назв. Також, зазначає Іван Пресняков, одразу після початку роботи з’явились проблеми з серверами, які не витримували напливу відвідувачів сервісу і гальмували його роботу.

Власність переписують на підставних осіб або родичів – журналіст

Серед тих, хто першим кинувся з’ясовувати імена власників земельних ділянок був і редактор сайту «Наші гроші» Олексій Шалайський. На цьому ресурсі завдяки новому інструменту вже з’явились повідомлення про квартиру дочки розшукуваного екс-міністра екології Миколи Злочевського – Каріни. Нерухомість розташована в елітній багатоповерхівці в центрі Києва і коштує близько 16 мільйонів гривень. Або дані про сім гектарів землі в селі Козин, що належать сестрі народного депутата Олеся Довгого, чи про будинок на 570 квадратних метрів на острові Плюти під Києвом голови Фонду держмайна Ігоря Білоуса. У той же час журналіст заявляє і про спроби посадовців приховати свою власність у зв’язку з розкриттям інформації про неї.

Чиновники зараз почали активно переписувати своє майно на когось
Олексій Шалайський

«Чиновники зараз почали активно переписувати своє майно на когось. Тобто, умовно, у нього в декларації було 15 ділянок, а залишилась вже тільки одна. Це не означає, що він їх продав, а просто позаписував на якусь рідню. Дія викликає протидію. Думаю, після 6 жовтня народ дуже активно буде ховати своє майно. Переписують або на підставних осіб, або на далеких родичів», – каже розслідувач.

Та попри всі недоліки Шалайський називає відкриті реєстри «феноменальним інструментом» і розраховує, що Міністерство внутрішніх справ теж виконає вимоги закону №2423 і відкриє реєстр власників транспортних засобів. Шостого жовтня, коли у вільному доступі мали з’явитись дані з реєстрів права власності на землю, нерухоме майно і автомобілі, заступник начальника департаменту ДАІ Владислав Криклій повідомив, що МВС не завершило процес інтеграції регіональних баз власників автомобілів в єдиний реєстр, тому він поки не працює. Запустити його в ДАІ обіцяють до кінця року, але, за словами чиновника, інформацію у відповідь на запити готові надавати вже зараз.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG