Доступність посилання

ТОП новини

Учасники блокади непричетні до пошкоджень електроопор – Іслямов


Ремонт електроопори на околиці села Чонгар Генічеського району Херсонської області, 11 жовтня 2015 року
Ремонт електроопори на околиці села Чонгар Генічеського району Херсонської області, 11 жовтня 2015 року

«Повірте, якби наші щось закладали, і це було б зроблене за рішенням мого штабу, то вибухнули б усі гілки»

Київ – Неподалік від адміністративного кордону з Кримом 20 жовтня невідомі пошкодили і замінували лінії електропередач. Учасники громадянської блокади Криму, які раніше вимагали від влади припинити постачання електрики на півострів, заперечують свою причетність до пошкодження ліній. У той самий час вони не засуджують дії підривників і вважають їх «анонімними патріотами України».

Рано вранці 20 жовтня в чергову частину Генічеського райвідділу міліції надійшло повідомлення про те, що недалеко від села Чонгар пошкоджена лінія електропередач. На місце виїхали правоохоронці, які з'ясували, що одна з опор пошкоджена механічним способом, а до іншої прикріплені мінометні міни та тротилові шашки.

«Попередня правова кваліфікація – частина 2 статті 194 Кримінального кодексу України – умисне пошкодження об'єктів електроенергетики. Санкція статті передбачає позбавлення волі від 3 до 10 років. Наразі тривають слідчі дії», – повідомив «Крим.Реалїі» старший інспектор відділу УМВС в Херсонській області Юрій Савченко.

На Херсонщині невідомі намагалися підірвати електроопору (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

У НЕК «Укренерго» кореспонденту «Крим.Реалії» повідомили, що на час оперативних дій міліції довелось тимчасово вимкнути лінію «Мелітополь – Джанкой», яка зазнала пошкодження. Однак, як повідомили в компанії, на електропостачанні Криму це істотно не позначилось.

Трохи пізніше в міліцію надійшло ще одне повідомлення про пошкодження та мінування електроопори лінії електропередач Каховка – Островська. В «Укренерго» пояснили, що це не спричинило додаткового зниження постачання електроенергії до Криму, оскільки ця лінія і без того була вимкнена у зв'язку з її реконструкцією.

На цей момент із чотирьох ЛЕП, якими постачають електрику до Криму, працюють дві: Каховка – Джанкой і Каховка – Титан.

Інциденти 20 жовтня – це не перша спроба вивести з ладу лінії електропередач поблизу адмінкордону з півостровом. 6 жовтня невідомі пошкодили електроопору на лінії Джанкой – Мелітополь. За цим фактом відкрили кримінальне провадження.

«Якби наші щось закладали, то вибухнули б усі гілки»

Раніше лідери кримських татар, які ініціювали безтермінову акцію «Громадянська блокада Криму», повідомляли, що в жовтні Крим має бути знеструмлений. Вони обґрунтовували необхідність цього заходу тим, що Росія сама має забезпечувати всіма ресурсами територію, яку окупувала.

Головний ініціатор блокади, бізнесмен Ленур Іслямов каже, що учасники його акції непричетні до пошкоджень електроопор, які стались 20 жовтня.

Ленур Іслямов
Ленур Іслямов

«У нас із 500 хлопців, які стоять на блокпостах, близько 300 були в АТО. З них професійних підривників, напевно, людей двадцять. Повірте, якби наші щось закладали, і це було б зроблене за рішенням мого штабу, то вибухнули б усі гілки. І не було б такого, щоб щось там не вибухнуло», – сказав Іслямов.

Він припустив, що електроопори могли підірвати жителі Криму, які вже втомилися чекати від української держави реальних дій, спрямованих на повернення півострова.

Мустафа Джемілєв має величезний авторитет не лише серед кримських татар, але й в усьому світі. І тому це міг зробити хто завгодно
Ленур Іслямов

«Тому що дуже багато кримських татар почули Мустафу Джемілєва. Він же сказав, що в жовтні Крим буде знеструмлений. А щоб ви розуміли, лідер кримських татар Мустафа Джемілєв має величезний авторитет не лише серед кримських татар, але й в усьому світі. І тому це міг зробити хто завгодно», – сказав Іслямов.

У херсонському главку МВС подробиці слідства поки не розголошують. Тож залишається невідомим і те, чи там розглядають версію про пошкодження лінії електропередач учасниками громадянської блокади.

У свою чергу, російська окупаційна влада півострова засудила дії осіб, які намагались вивести з ладу ЛЕП.

«Я сам українець і сам шкодую, що серед народу України є такі люди. Ми ж під одним Богом ходимо. Як же розуміти, що вони роблять? Я особисто не розумію», – сказав «Крим.Реалії» «голова комітету Державної ради Криму з паливно-енергетичного комплексу»​ Петро Запорожець.

«Відповідь на бездіяльність влади»

Народний депутат України попередніх скликань, кримський політик Андрій Сенченко вважає, що пошкодження електроопор – це наслідок бездіяльності держави, яка самоусунулась від боротьби за повернення Криму.

Андрій Сенченко
Андрій Сенченко

«Бездіяльністю спровокували людей на блокаду, хоча блокада мала бути врегульована на рівні рішень органів влади і реалізовуватись як частина державної політики. Зараз провокують на якісь подібні акції щодо електричної блокади», – сказав політик «Крим.Реалії».

На думку Сенченка, шукати і притягати до відповідальності винних за пошкодження електромереж неефективно, оскільки вони хоч і переступили закон, але діяли в інтересах держави.

Треба просто на державному рівні ухвалювати рішення обмежувати постачання електроенергії до Криму, бо зацікавлені в цьому особи гріють руки на цих контрактах
Андрій Сенченко

«Я думаю, що методами міліцейських розслідувань це питання не розв'язати, треба просто на державному рівні ухвалювати рішення і починати обмежувати постачання електроенергії до Криму, бо зацікавлені в цьому особи перебувають при владі і гріють руки на цих контрактах, а в результаті країна постачає електроенергію на військові об'єкти Російської Федерації», – сказав Сенченко.

Політик переконаний, що цивільні особи на адміністративному кордоні будуть самовільно брати на себе функції органів влади доти, поки сама держава не почне виконувати свої функції.

Ольга Духнич
Ольга Духнич

Натомість соціальний психолог Ольга Духнич вважає, що порушення закону з боку учасників блокади є загрозою як для держави, так і для самих учасників акції.

«У держави має бути монополія на насильство і монополія на покарання. А такі речі викликають швидше відторгнення у сприйнятті цієї блокади громадянами України», – вважає експерт.

На думку Духнич, пошкодження електроопор – це ситуація, яка виходить за рамки стандартних ситуацій, і правоохоронні органи зобов'язані розслідувати цей злочин, щоб уникнути повторення подібних інцидентів.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG