Доступність посилання

ТОП новини

ЄБРР дав 300 мільйонів доларів «Нафтогазу» на закупівлю газу з ЄС взимку


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Кошти даються на закупівлю газу із Заходу, а не зі Сходу і за умов проведення реформ для прозорості і відкритості енергосектора» – директор ЄБРР

Берлін – Міністерство фінансів України та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підписали в Берліні гарантійну угоду про надання «Нафтогазу України» кредиту в розмірі 300 мільйонів доларів на закупівлю газу протягом зимового періоду. Позика розрахована на придбання мільярда кубометрів газу, що буде постачатися з ЄС. Кредитну угоду підписали голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв та керуючий директор ЄБРР з енергетики Рікардо Пуліті. А державну гарантійну угоду про повернення кредиту підписала міністр фінансів Наталія Яресько та перший віце-президент ЄБРР Філ Бенетт. Позика ЄБРР є поновлювальним кредитом на 3 роки. Протягом цього терміну «Нафтогаз» зможе погашати і знову позичати кошти в межах цієї суми, щоб профінансувати авансові закупівлі газу перед зимовими періодами, зазначає компанія. Керуючий директор ЄБРР із енергетики Рікардо Пуліті дав ексклюзивне інтерв’ю Радіо Свобода, в якому розповів деталі кредиту ЄБРР компанії «Нафтогаз України».

– Пане Пуліті, рішення про виділення «Нафтогазу України» 300 мільйонів доларів ЄБРР ухвалив ще у вересні. Але підписання переносилося через незгоду українського Міністерства енергетики щодо умов кредиту. Чому це було каменем спотикання для виділення кредиту раніше?

Рікардо Пуліті
Рікардо Пуліті

– Ми дійшли згоди про передачу акцій від Міністерства енергетики Кабінетові міністрів України. Це звична процедура в часи реформ, бо по цілій Європі міністерства енергетики зазвичай виробляють політику, і той, хто виробляє політику, як правило, не повинен мати контроль над акціями. Тут просто питання розподілу влади. І консенсусу в цьому питанні вдалося досягнути 16 жовтня. Затримка на 20 днів між затвердженням Радою директорів ЄБРР цього кредиту і власне вже самим підписанням є звичною, тут нічого надзвичайного немає. Це нормальна затримка через технічні моменти.

Тут був раніше конфлікт інтересів, бо Міненерго України і володіло компанією, і виробляло енергетичну стратегію. Тому акції передалися урядові України

У плані реформ, то цей крок – передача акцій НАК «Нафтогазу» від Міненерго урядові – це нормальна, звична практика. Бо Міненерго виробляє енергетичну політику, енергетичну стратегію. Тут був раніше конфлікт інтересів, бо Міненерго України і володіло компанією, і виробляло енергетичну стратегію. Тому акції передалися урядові України. Ці зміни є дуже важливими і є частиною загального процесу реформування.

Міністр фінансів Наталія Яресько підписує гарантії повернення кредиту і вітає Угоду про 300 мільйонів доларів США «Нафтогазу»:


– Чому реформи в енергетичній галузі України йдуть не так швидко, як того б, можливо, хотілося багатьом?

– Реформи йдуть повільно, бо в минулому (це не стосується останнього року, а багатьох попередніх років) це давня проблема – енергетичний, а особливо газовий сектор був епіцентром багатьох амбіцій з боку чільних урядовців, олігархів та багатьох інших людей. Було багато випадків корупції, зловживання коштами, недобросовісного використання коштів – все це мало місце в газовому секторі України. Тому, ясна річ, важко реформувати сектор, в якому так сильно скупчились приватні і корисливі інтереси. До речі, цей крок по реформування охоплює не лише передачу акцій, але й формування Наглядової ради, яка має бути незалежною. Також ідеться про реальне розділення між урядом та самою компанією НАК «Нафтогаз». Ми сподіваємось, що ці кроки – на додаток до інших – допоможуть зменшити ризики корупції.

Рікардо Пуліті: Кредит ЄБРР «Нафтогазу» видається на умовах проведення реформ:


– Чи справді українські урядовці налаштовані на викорінення корупції в енергосекторі?

Видно, що є бажання реформувати український енергетичний сектор і зробити його більш відкритим, прозорим, ефективним та підзвітним

– Ну, спротив – це зрозуміло. Кожного разу, коли настає процес якихось змін, завжди є люди, які підтримують зміни, а також є ті, хто виступає проти змін. Це має місце в багатьох країнах по цілому світу. Я маю певність, що ці зміни будуть втілені в Україні. Можливо, будуть затримки, я не дивлюсь на світ крізь рожеві окуляри. Переконаний, що будуть хмари – тобто, затримки, сумніви тощо. Але назагал видно, що є бажання реформувати український енергетичний сектор і зробити його більш відкритим, прозорим, ефективним та підзвітним. Звичайно, на шляху часто зустрічаються перешкоди. Я реаліст і розумію це. Але назагал я переконаний, що відмови від енергетичної реформи в Україні не буде.

– Ці 300 мільйонів доларів для «Нафтогазу» підуть на закупівлю газу на зимовий період. Щодо самого кредиту – коли, хто, і як саме буде повертати цей борг ЄБРР?

Важливий момент – «Нафтогаз» купуватиме газ, використовуючи закупівельні норми ЄБРР

– Це цікаве запитання, але воно, власне, пов’язане з темою реформ. 300 мільйонів доларів від ЄБРР будуть використані для закупівель природнього газу з Європейського союзу. Тобто, це кошти на закупівлі газу із Заходу, а не зі Сходу. Умови кредиту передбачають, що НАК «Нафтогаз» увійде в контакт із поставниками на Заході, і як тільки-но контракти будуть підписані, ЄБРР прямо заплатить поставнику, який постачатиме газ Україні. «Нафтогаз» поверне нам кошти в травні наступного року, чи радше двома порціями – частково у березні, а частково у травні. Це для того, щоб взяти до уваги сезонність газу. Знаючи історію «Нафтогазу» та тему підвищення цін на газ, ми впевнені, що НАК «Нафтогаз» зможе повернути ці кошти в період між березнем і травнем. Ще один важливий момент – «Нафтогаз» купуватиме газ, використовуючи закупівельні норми ЄБРР. Це зроблено через два моменти. Перший – упевнитись, що все відбувається відкрито, прозоро і з дотриманням принципу конкретності. Другий момент – щоб «Нафтогаз» випрацював свої норми закупівель і відповідні процедури в більш ефективний спосіб.

– Як буде купуватися газ у ЄС на кредит ЄБРР?

– Є вже 11 компаній, які пройшли попередній етап. Я не можу назвати ці компанії, але це великі європейські компанії. Ми проходили цей процес разом і одночасно з «Нафтогазом», який і буде ухвалювати рішення. Але правила щодо відбору ми виробляли спільно. А по-друге, ми разом поглянули на заявки усіх компаній, потім вибрали разом компанії, які можуть бути поставниками. Отже, цей попередній етап, як я вже сказав, пройшли 11 компаній. Тепер «Нафтогаз» має розробити контракти на поставки газу з деякими з цих компаній – і має це також погодити з нами. Потім «Нафтогаз» скаже нам: ми готові підписати, наприклад, п’ять контрактів. Ми тоді скажемо: гаразд, підписуйте. І заплатимо поставникам газу напряму.

– Щодо Наглядової ради «Нафтогазу». Як будуть призначатися її члени?

Не можна до Наглядової ради обирати кого заманеться, щоб у Наглядовій раді не було політичних призначенців, але щоб були люди з реальним досвідом

– Члени Наглядової ради будуть призначатися урядом. Але вони мають бути обрані з числа незалежних директорів із характеристиками, які мають бути попередньо затвердженими. Тут подібно до процесу вибору компаній-поставників газу – тобто є свобода вибору, але мають бути певні критерії, не можна до Наглядової ради обирати кого заманеться. Це для того, щоб у Наглядовій раді не було політичних призначенців, але щоб натомість були люди з реальним досвідом, які можуть допомогти контролювати і спрямовувати компанію. Є така можливість, що в Наглядовій раді «Нафтогазу» буде і представник ЄБРР. Це було б добре, бо ЄБРР щиро зацікавлений бачити відкриту і прозору реформу енергетичного сектору України. Ми маємо знайти людей компетентних і не поспішати. Ми завжди готові допомогти урядові України у проведенні реформ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG