Доступність посилання

ТОП новини

За захистом авторського права в інтернеті маскують цензуру – Інтернет-асоціація


Свобода в Інтернеті 2015
Свобода в Інтернеті 2015

Україна погіршила свій результат у рейтингу свободи в інтернеті на 4 пункти порівняно з минулим роком

У 2015 році Україна потрапила до групи «частково вільних» країн у рейтингу свободи інтернету в звіті правозахисної організації Freedom House зі США. За цим рейтингом, де аналізується ситуація в 65 країнах, Україна отримала 37 негативних балів зі 100 порівняно з 33 минулого року. Про погіршення ситуації говорять і в «Інтернет-асоціації України», наводячи приклад законопроектів щодо авторського права, які у разі ухвалення, на думку експертів, посилять цензуру і опустять Україну у міжнародних рейтингах набагато нижче.

ЗАВАНТАЖИТИ

Свобода в інтернеті згортається вже 5-й рік поспіль, констатують у цьогорічному звіті експерти американської правозахисної організації Freedom House. Все більше урядів цензурували інформацію, що становить громадський інтерес, продовжувалися арешти користувачів інтернету за їхні онлайн-дописи, а радикальні угруповання публічно карали тих, хто критикував їх в інтернеті, заявляють автори звіту. Так, із 65 країн 32 показали негативну тенденцію занепаду свободи в інтернеті (починаючи з червня 2014 року). Найгірша ситуація серед досліджених країн, за словами експертів, – в Ірані, Сирії й Китаї (відповідно, 87, 87 й 88 негативних балів). Росія отримала 62 бали, Білорусь – 64 бали. Та найбільш відчутний занепад цього року – у Лівії, Франції й… Україні.

«Тиск з боку бойовиків на сході України призвів до тимчасового блокування проукраїнського контенту на серверах, розміщених у регіоні. У квітні 2015 року 30 тисяч сайтів були тимчасово закриті, коли Служба безпеки України вилучила сервери з центру даних, що, як вважали, містив «антиукраїнський» контент. Більшість сайтів відновили роботу протягом кількох тижнів, проте деякі залишаються закритими», – йдеться у цьогорічному звіті Freedom House.

Онлайн-журналісти, активісти й блогери в Східній Україні стали суб’єктами неправового залякування і були побиті, катовані, викрадені або зазнавали інших нападів за цей період через проукраїнські погляди, додають в організації.

Негативну тенденцію ілюструють експерти і конкретними прикладами. Зокрема, діяльністю проросійського «Кібер-Беркуту», «Українських кібервійськ», створених Міністерством інформаційної політики, справами Руслана Коцаби з одного боку та Марії Варфоломєєвої з іншого.

Рейтинг країн щодо свободи в інтернеті 2015
Рейтинг країн щодо свободи в інтернеті 2015

Про погіршення ситуації зі свободою в українському сегменті всесвітньої павутини говорять і в «Інтернет-асоціації України» (ІнАУ). Найбільшу увагу її експерти звертають на захист авторського права і боротьбу з піратством, щодо якого у парламенті нещодавно зареєстрували два схожих законопроекти (№3353 та №3081-1), перший з яких урядовий. У документах пропонується блокувати або навіть видаляти контент на 10-14 днів без рішення суду, що є кричущим порушенням не лише діючого українського, але й міжнародного законодавства.

«Аргументація, чому цей механізм позасудовий – тому, що нам треба швидко. От, наприклад, іде фільм (піратський), і нам треба його швидко заблокувати», – обурюється голова Комітету ІнАУ з питань електронної комерції Олександр Ольшанський.

Пропоновані законодавчі зміни призведуть до цензури та виведуть сервіси за кордон, доповнює юрист, керуючий партнер юридичної компанії «Юскутум» Артем Афян:

Закон передбачає видалення контенту за електронною скаргою
Артем Афян

«Закон передбачає видалення контенту за електронною скаргою. Такі правила строгіші, ніж на сьогодні є у Facebook чи популярних файлообмінниках. Це чіткий сигнал глобальним сервісам, що в Україні їм працювати не варто, а українським, що їм потрібно використовувати інші юрисдикції для роботи в мережі інтернет і розміщення серверів – ті ж самі США чи Європу», – каже він.

Більше того, через зміни до законодавства постраждають і урядові сайти, додає юрист.

З цим законом ботам достатньо буде періодично подавати скарги на порушення авторських прав, і у нас «ляжуть» всі офіційні сайти
Артем Афян

«З цим законом ботам достатньо буде періодично подавати скарги на порушення авторських прав, і у нас «ляжуть» всі офіційні сайти – президента, МВС – лише тому, що фотографія, яка ілюструватиме новину, порушує авторські права», – пояснює Афян.

У Кабміні, натомість, вважають, що законопроект пропонує дієві механізми протидії інтернет-піратству, а отже – покращує інвестклімат у країні, яка має погану славу з точки зору забезпечення авторського права.

«Дуже важливо позбутися сумнівного іміджу країни з високим рівнем інтернет-піратства. Для цього необхідні дієві механізми блокування піратського контенту», – зазначила перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Ковалів, представляючи у жовтні цей законопроект.

По-справжньому захистити авторське право в інтернеті може регламентована законом система електронних скарг, де і людину, яка подає скаргу, і людину чи компанію-порушника буде легко ідентифікувати, пропонують в ІнАУ. При цьому, суперечки повинні вирішуватись лише у судовому порядку з чітко визначеною відповідальністю.

Наголошуючи на необхідності доопрацювання існуючих або ж внесення альтернативних законопроектів, експерти вкотре нагадують, що законодавство в царині захисту авторських прав дуже легко перетворюється на інструмент цензури. Так відбулось у Росії, це намагались зробити і в часи Януковича, коли працівники СБУ приходили до провайдерів з «проханням» встановити пристрої, схожі на «чорні скриньки», для відслідковування інформації і поведінки в інтернеті, і коли за кіберзлочини пропонували карати тюрмою на 3-5 років.

Наразі ж, за даними Міжнародного союзу електрозв'язку, з майже 43 мільйонів українців доступ до інтернету мають 43%. Левова частка з них досі живе у великих містах.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG