Доступність посилання

ТОП новини

«Антидискримінаційну» поправку внесли в радянський Трудовий кодекс – Сироїд


Плакат щодо антидискримінаційної поправки до Трудового кодексу. 12 листопада 2015 року
Плакат щодо антидискримінаційної поправки до Трудового кодексу. 12 листопада 2015 року

«З точки зору здорового глузду – це абсурд. З точки зору добросовісності стосовно ЄС – це шахрайство»

Поправка, над якою депутати ламали списи останні кілька тижнів, нарешті ухвалена. 234 парламентарі підтримали зміни до Трудового кодексу, які забороняють дискримінацію за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, ґендерної ідентичності і, що важливо, за сексуальною орієнтацією. Щодо останнього пункту депутати дискутували неодноразово. Втім, віце-спікер парламенту Оксана Сироїд наголосила, що галас довкола був зайвий, адже правку внесли у старий, радянський кодекс про працю, що скоро втратить чинність.

ЗАВАНТАЖИТИ

«Тисни», «Нема часу пояснювати, голосуйте за поправки». З такими плакатами та годинниками в руках під стінами парламенту зібралась невелика група людей. Усі вони вимагали ухвалення декількох законопроектів, що залишились для лібералізації візового режиму з ЄС. Учасниками акції вже вдруге стали також і члени правозахисних організацій з прав ЛГБТ (лесбійок, геїв, бісексуалів і трансгендерів – ред.), що нагадували депутатам про рівність для всіх і про необхідність відображення цієї рівності законодавчо – а саме, у трудовому кодексі так званою антидискримінаційною поправкою.

«Час майже вийшов, тисни!»– громадськість тисне на владу під Радою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00


За останні два тижні така вимога ЄС та активістів уже стала найскандальнішою з усього «безвізового» пакету, адже чимало депутатів відмовлялись віддавати свої голоси за нібито «легалізацію та пропаганду» в Україні нетрадиційної орієнтації.

«Це не притаманне українському суспільству. У наших традиціях, в українській церкві і взагалі десь у нашій ментальності, – говорив напередодні у коментарі Радіо Свобода позафракційний депутат, член ВО «Свобода» Михайло Головко. – Я, наприклад, цього не підтримую. Я вважаю, що нікого ніхто не утискає, всі собі живуть, як хочуть, усі займаються своїми справами. Але не потрібно це пропагувати, не потрібно це поширювати, не потрібно це нав’язувати. Маєте ваші проблеми, то лишайте їх собі вдома, не нав’язуйте суспільству всьому українському якісь свої переконання. Давайте не дурити! І більше, я взагалі не бачив звернень ЄС, тих їхніх директив у наполяганні на цій нормі».

Це гріх, коли за європейські, по суті, ідеї ми голосуємо, як російський парламент
Єгор Соболєв

​Інші, менш радикальні депутати пояснювали свою позицію порушенням регламенту Верховної Ради, адже поправку спершу вносили з голосу, а потім безкінечно ставили на голосування.

«Прийняте рішення про процедуру ad hoc – відхилення від регламенту... Це гріх, коли за європейські, по суті, ідеї ми голосуємо, як російський парламент», – обурювався депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв.

«Не дай Бог, щоб це відбулося» – Гройсман про одностатеві шлюби

І справді, на голосування суперечливу антидискримінаційну поправку спікер парламенту Володимир Гройсман ставив більше ніж шість разів. Щоб зняти непорозуміння, він зачитав її вголос, хоча при цьому зазначив, що депутати виступають за сімейні цінності і ніколи не підтримають одностатеві шлюби.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

«Забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, ґендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, етнічного, соціального та іноземного походження, віку, стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сімейного та майнового стану, сімейних обов’язків, місця проживання, участі у страйку. Мова йде про те, що якщо людина працює, ми не маємо права її дискримінувати. Основними цінностями будь-якої держави є людина і її права», – зачитав правку законопроекту №3442 Гройсман.

Я чую якісь фейки, що в Україні можуть бути які-небудь одностатеві шлюби. Не дай Бог, щоб це відбулося
Володимир Гройсман

«Я чую якісь фейки, що в Україні можуть бути які-небудь одностатеві шлюби. Не дай Бог, щоб це відбулося. І ми ніколи не будемо це підтримувати», – додав він.

Закликати депутатів «не сходити з праведного шляху» і не голосувати за поправку у кулуари парламенту прийшов навіть священик.

«Всі проблеми в Україні є через те, що ми відпали від Бога, від моральних імперативів. І це велика проблема також на Заході. І тому це все не так просто. Пропонується те, що призведе до великої кризи колись християнської цивілізації», – наполягав голова благодійної місії «Православне діло» Віталій Поровчук.

Але попри всі «проти» поправку до трудового кодексу таки внесли і голосували без обговорень. Жодного голосу не віддав «Опозиційний блок», лише один – «Радикальна партія Олега Ляшка».


На такі результати одразу відреагувала віце-спікер, депутат від «Самопомочі» Оксана Сироїд. «Недискримінаційна» поправка, яка викликала таке бурхливе обговорення, вноситься в радянський (але ще чинний – ред.) кодекс. Після другого читання (а це, можливо, впродовж місяця) старий кодекс втратить чинність, – написала вона у своєму «Фейсбуці».

Оксана Сироїд
Оксана Сироїд

«З точки зору здорового глузду – це абсурд. З точки зору добросовісності стосовно ЄС – це шахрайство. Проте кого здоровий глузд і добросовісність зупиняли, коли треба було «потьомкінські дєрєвні» будувати? «Недискримінаційна» поправка була комусь дуже вигідна, аби відволікти увагу людей від правдивих причин, через які ми, досить імовірно, не матимемо безвізового режиму», – припускає вона.

Натомість автор поправки, депутат від «Блоку Петра Порошенка» Іванна Климпуш-Цинцадзе вже запевнила журналістів, що аналогічні зміни вони з колегами подали і в новий Трудовий кодекс, який, щоправда, до другого читання потрапить у залу лише у грудні.

Ігор Курус
Ігор Курус

Політологи ж голосування за «безвізові» закони вже порівняли зі студентом, який своє домашнє завдання виконує в останню ніч. Зокрема координатор громадської кампанії «За відповідальну владу» Ігор Курус вважає, що зменшити резонанс довкола змогла б попередня роз’яснювальна робота.

Ці норми були передбачені угодою ще 2010 року. Ніщо не заважало уряду навіть цього складу пояснювати людям
Ігор Курус

«Ці норми були передбачені угодою ще 2010 року. Ніщо не заважало уряду навіть цього складу протягом року пояснювати людям, що ця антидискримінаційна поправка не призведе до гей-парадів у Києві і на вулицях інших міст. На жаль, нам нав’язали стереотипи, і я думаю, з огляду на те, щоб не пустити нас у Європейський союз», – переконаний експерт.

Тим часом 24 листопада у Брюсселі відбудеться зустріч старших посадових осіб з питань лібералізації візового режиму з ЄС, яка перед цим була відкладена на невизначений термін. Саме там ЄС має повідомити Україні про своє принципове рішення: чи буде готова Єврокомісія визнати виконання Україною «безвізового плану».

Остаточний звіт від ЄС Україна отримає 15 грудня.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG