Доступність посилання

ТОП новини

США і ЄС бачать способи для України вийти на світові ринки


Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк (праворуч) та міністр фінансів Сполучених Штатів Джейкоб Лью під час брифінгу у Києві. 13 листопада 2015 року
Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк (праворуч) та міністр фінансів Сполучених Штатів Джейкоб Лью під час брифінгу у Києві. 13 листопада 2015 року

Міністр фінансів США і єврокомісар з питань торгівлі прибули до Києва допомогти з економічними реформами

Київ – Україна отримає допомогу від США та ЄС для зміцнення економіки та виходу на нові ринки, причому, ця допомога змінюватиметься відповідно до перебігу реформ в Україні – з такими заявами виступили у п’ятницю міністр фінансів США Джейкоб Лью і єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрем, які одночасно прибули з офіційними візитами до Києва. Експерти вважають ці візити позитивним сигналом для України. Однак український прем’єр Арсеній Яценюк, зі свого боку, попередив, що, на його думку, Україна не отримає жодної допомоги від Заходу, якщо президент, парламент та урядовці уповільнюватимуть хід реформ.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

США готові виділити Україні третій транш фінансової допомоги розміром в один мільярд доларів найближчим часом, за умови, що Україна продовжить співпрацю з МВФ та здійснення реформ. Про це заявив міністр фінансів Сполучених Штатів Джейкоб Лью після зустрічі з українськими урядовцями та депутатами Верховної Ради. Джейкоб Лью назвав ті сфери, в яких Україна найбільше потребує реформ.

Міністр фінансів США пообіцяв Україні підтримку реформ і ще один мільярд (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00
Прогрес двох останніх років є значним, і це дає нам підстави для більш потужної підтримки України
Джейкоб Лью

«Ми мали гарну зустріч з представниками українського уряду та парламенту, де обмінялися думками про порядок денний реформ. Сполучені Штати продовжують співпрацю з Україною, щоб вона ставала більш незалежною, безпечною та процвітаючою країною. Американський уряд працює з Конгресом, щоб надати Україні кредитні гарантії на один мільярд доларів упродовж найближчих місяців. Реформи є головною умовою продовження допомоги від МВФ та інших донорів, – наголошує Джейкоб Лью. – Прогрес двох останніх років є значним, і це дає нам підстави для більш потужної підтримки України. Але важливо продовжувати йти далі: реформувати податкову сферу, енергетику, подолати корупцію».

Зі свого боку, український прем’єр Арсеній Яценюк звернувся до президента, парламенту й колег в уряді із закликом не уповільнювати та не ігнорувати реформи, бо саме від них напряму залежить підтримка України з боку Заходу, вважає Яценюк.

«Президентові, уряду і депутатам парламенту треба відповідально ставитися до економічної програми реформ. Нас будуть підтримувати тільки тоді, коли ми демонструватимемо послідовну і злагоджену економічну політику України», – заявив прем’єр.

(Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк (посередині), міністр фінансів України Наталія Яресько та міністр фінансів Сполучених Штатів Джейкоб Лью під час брифінгу у Києві. 13 листопада 2015 року
(Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк (посередині), міністр фінансів України Наталія Яресько та міністр фінансів Сполучених Штатів Джейкоб Лью під час брифінгу у Києві. 13 листопада 2015 року

Раніше фінансова допомога з боку США і наступний транш кредиту МВФ на суму 1,7 мільярда доларів були затримані через неузгодженість дій Верховної Ради і Міністерства фінансів України щодо скорочення податків. Місія МВФ розпочала роботу в Україні 12 листопада, пізніше, ніж планувала. Перед цим, 5 листопада, віце-президент США Джо Байден у телефонній розмові з президентом України Петром Порошенком заявив, що Сполучені Штати готові й надалі допомагати Україні.

«Віце-президент підтвердив готовність США надати Україні третій пакет кредитних гарантій на суму один мільярд доларів, пов’язаний із продовженням прогресу у розслідуванні та судовому переслідуванні корупції та здійсненням податкової реформи в Україні відповідно до програми МВФ», – ішлося минулого тижня в повідомленні прес-служби Білого дому.

Сесілія Мальмстрем
Сесілія Мальмстрем

Про якнайскоріше впровадження реформ говорить і єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрем. Представниця Єврокомісії, яка прибула до України для обговорення імплементації угоди про Зону вільної торгівлі між Україною та Євросоюзоюм, на зустрічі з журналістами у Києві на конкретних прикладах показала, як реформування економіки та наближення до європейських стандартів допоможуть Україні завойовувати зовнішні ринки.

Має бути впроваджена одна конкретна і дуже важлива реформа. Це значно сприятиме експорту ваших дійсно якісних продуктів до Європи
Сесілія Мальмстрем

«У галузі сільського господарства має бути впроваджена одна конкретна і дуже важлива реформа – щоб санітарні норми продуктів і вимоги до заходів щодо охорони здоров’я були прирівняні до стандартів Євросоюзу. Це значно сприятиме експорту ваших дійсно якісних продуктів до Європи. Ми будемо говорити з міністром аграрної політики та продовольства, щоб ця реформа була здійснена якомога скоріше», – сказала Сесілія Мальмстрем.

Вона повідомила, що незаповненими наразі залишаються квоти ЄС для України на експорт м’яса птиці, свинини та яловичини через невідповідність санітарним вимогам. Водночас, ЄС збільшив Україні квоти на мед і кукурудзу, і Україна їх використала.

Хоча експерти відзначали падіння українського експорту в Євросоюз у першому півріччі 2015 року, президент Європейської бізнес-асоціації Томаш Фіала каже, що причина не у фізичних об’ємах, а у зниженні цін на сировину на глобальному ринку. А Україна експортує, перш за все, сировину, ціни на яку впали більш ніж на 40%. Тому фізично експорт до ЄС стабільний, і, порівняно з іншими країнами, його частка навіть збільшилась, запевняє Фіала.


ЄС і США заявляють про допомогу Україні напередодні можливого повернення боргу РФ – експерт

Олег Устенко
Олег Устенко

Заохоченням для більш активного здійснення реформ в Україні вважає візит міністра фінансів США та єврокомісара з питань торгівлі до Києва виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко. На думку економіста, обидва візити важливі для України ще й з економічної точки зору.

Під час свого недавнього візиту до України міністр торгівлі США Пенні Прітцкер підтвердила, що Україна зможе отримати додатково 1 мільярд доларів кредитних гарантій
Олег Устенко

«Я думаю, це також пов’язано з тим, що Україна намагається знайти додаткові ресурси для кредитування і фінансування власної економіки. Під час свого недавнього візиту до України міністр торгівлі США Пенні Прітцкер підтвердила, що Україна зможе отримати додатково 1 мільярд доларів кредитних гарантій від Мінфіну США. Це особливо важливо зараз, коли, можливо, доведеться (у грудні цього року) повертати 3 мільярди гривень боргу Російській Федерації», – коментує економіст Олег Устенко.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, водночас, заявив, що Росія, яка позичила уряду Януковича три мільярди доларів, не отримає кращих умов, ніж інші кредитори: тобто, якщо не піде на реструктуризацію та списання 20% боргу, то українська влада просто призупинить його погашення.

Тим часом міністр фінансів США висловився і про український борг перед Росією. За його словами, Росія мала б бути зацікавленою в тому, щоб реструктуризувати український борг і цим посприяти її економіці, а паралельно неухильно дотримуватися мінських угод, адже «це важливо для обох сторін»

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG