Доступність посилання

ТОП новини

Стеження за Лещенком: помста за викриття корупційних схем чи боротьба за крісло прем’єра?


Народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко під час засідання Верховної Ради України у Києві. 8 жовтня 2015 року
Народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко під час засідання Верховної Ради України у Києві. 8 жовтня 2015 року

Депутат, колишній журналіст-розслідувач, а також його колеги заявляють про стеження та тиск

Київ – Депутат та колишній журналіст-розслідувач Сергій Лещенко заявляє про стеження за ним та підготовку кампанії з його дискредитації, за якою, на його думку, стоять очільники МВС та фракції «Народного фронту». Однак міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і депутати фракції звинувачення відкидають, і стверджують, що Лещенко «виконує замовлення олігархів». Експерти вбачають причини конфлікту як у тому, що Лещенко натрапив на реальні корупційні схеми в оточенні прем’єра, так і у змаганні за крісло голови уряду.

ЗАВАНТАЖИТИ

МВС негласно збирає інформацію щодо депутата від «БПП» та колишнього журналіста «Української правди» Сергія Лещенка – про це повідомляє сам Лещенко в соцмережах. На його думку, ці дії ініціювали певні депутати і урядовці, які є членами «Народного фронту», після того, як Лещенко оприлюднив інформацію щодо їхніх корупційних схем.

Останній факт, який оприлюднив Лещенко, свідчить, що МВС збирає інформацію про його авіаперельоти.

«Моє джерело надало мені один з доказів організованої проти мене кампанії. Зокрема, МВС у рамках негласних оперативних дій щодо мене почало збирати інформацію про мої перельоти. Ця інформація не надається на депутатський запит, її можуть отримати лише силові органи чи суд. Моє джерело надало мені фотознімок частини довідки про мене. При цьому джерело, щоб розвіяти сумніви, зачитало мені список всіх моїх перельотів за рік», – повідомляє Лещенко. Він наголошує, що має й інші докази стеження за ним МВС, але наразі не наводить їх.


Раніше Сергій Лещенко в інтерв’ю Deutsche Welle заявив, що проти нього готують інформаційну кампанію заступник голови парламентської фракції «Народного фронту» Микола Мартиненко і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, і саме для її реалізації за ним ведуть стеження.

Арсен Аваков
Арсен Аваков

«Це робить голова МВС Арсен Аваков та депутат Микола Мартиненко, обидва вони стали фігурантами публікацій останніми місяцями й вони об’єднали зусилля і, зокрема, працюють щодо мене зараз. А технічну функцію виконує МВС», – сказав Лещенко в інтерв’ю.

Раніше Лещенко оприлюднив інформацію про те, що проти Мартиненка у Швейцарії порушили кримінальну справу за хабарництво, і при цьому послався на прокуратуру тієї країни.

Мартиненко у відповідь назвав це повідомлення «маніпуляцією».

Брехня Лещенка, що Аваков і МВС його прослуховують – параноя чи «фас» від його наймача Григоришина, справи якого веде МВС? З’ясуємо в суді
Арсен Аваков

Тим часом Арсен Аваков спростовує звинувачення Лещенка про те, що МВС причетне до його прослуховування, і обіцяє суд.

«Брехня Лещенка, що Аваков і МВС його прослуховують – параноя чи «фас» від його наймача Григоришина (Костянтин Григоришин – російський бізнесмен українського походження, має бізнес в Україні − ред.), справи якого веде МВС? З’ясуємо в суді», – написав Аваков у соцмережах.


Нині ж Микола Мартиненко зауважив, що запропонував Лещенкові оплатити його охорону, якщо він боїться стеження та переслідування.

Микола Мартиненко
Микола Мартиненко

«Побачивши заяви Лещенка у неділю про нібито його переслідування і нібито підготовку проти нього провокацій, я відразу ж попросив свого колегу по фракції зв’язатися з близьким оточенням Лещенка та запропонувати від мого імені охорону для Лещенка, або ж сплатити вартість такої охорони, – стверджує він. – Отримав категоричну відмову – і зрозуміло чому, тому що цей фейк був потрібен для наступної провокації», – зазначив депутат.

За словами Мартиненка, заяви Лещенка мають на меті зробити з нього «ворога журналістів».

Світлана Заліщук
Світлана Заліщук

Тим часом колеги Сергія Лещенка по фракції запевняють, що отримали докази стеження за колегою. Стеження є наслідком викривальних публікацій проти українських політиків, співавтором яких є Лещенко, сказала Радіо Свобода депутат від «БПП» Світлана Заліщук.

Нині люди, які переслідують Сергія та журналістів-розслідувачів – ще небезпечніші, ніж в часи Януковича. Нині ж викриття – це реальний ризик сісти за корупцію
Світлана Заліщук

«Минулої п’ятниці був дзвінок із номера Сергія. Але говорив інший чоловік. Він сказав, що за Сергієм, за мною та Мустафою Найємом стежать, і що треба готуватися до провокацій. Потім до мене підійшли два дружні депутати від «Народного фронту» і попередили про те ж саме. Нині люди, які переслідують Сергія та журналістів-розслідувачів – ще небезпечніші, ніж в часи Януковича. Адже раніше все в державі було під контролем влади, і корупціонери нічого не боялися. Нині ж викриття – це реальний ризик сісти за корупцію», – пояснює Заліщук.

Вона згадує про те, що Сергій Лещенко зробив близько тисячі розслідувань – і не припинив робити їх, будучи депутатом, водночас «отримав змогу застосовувати додаткові важелі». Вона вбачає головну небезпеку в тому, що ті, хто стежать за Лещенком, за журналістами-розслідувачами, та намагаються тиснути на них – можуть піддатися «ексцесові виконавця» та «перевиконати» ті завдання, які ставлять перед ними фігуранти журналістських розслідувань. «В Україні таке вже траплялося», – наголошує Світлана Заліщук.

Про факти стеження та тиску повідомляє і головний редактор «Української правди» Севгіль Мусаєва-Боровик.


«На Лещенка можуть тиснути, він викриває корупцію. Але і він її викриває вибірково» – політолог

Олександр Палій
Олександр Палій

На Сергія Лещенка намагаються тиснути, бо він зачепив інтереси впливових людей. Водночас, оголошуючи боротьбу з корупцією, цей депутат обмежується окремими персоналіями, коментує ситуацію політолог Олександр Палій.

Вузько персоналізовані атаки проти корупціонерів, до яких вдається Лещенко, є не завжди ефективними. Оскільки потрібно протидіяти корупції загалом, незалежно від персоналій
Олександр Палій

«Не виключаю, що Лещенко підняв дійсно важливий аспект корупції, і Мартиненко щодо цього є вразливим, через справу, порушену проти нього у Швейцарії. Лещенко пішов проти впливових людей: Мартиненко пов’язаний із прем’єром Яценюком, та й за попередньої влади він лише імітував опозиційність до Януковича, – каже Палій. – З іншого боку, вузько персоналізовані атаки проти корупціонерів, до яких вдається Лещенко, є не завжди ефективними. Оскільки потрібно протидіяти корупції загалом, незалежно від персоналій».

Палій припускає, що відставки уряду в цій ситуації чекати не варто, більш логічним розвитком подій, на його думку, була би кримінальна справа щодо бізнесу Мартиненка в Україні, аналогічна тій, яку порушили в Європі. Вона має «або довести, або спростувати провину Мартиненка в легальний спосіб», підсумовує політолог.

Загалом, за словами Палія, подібні ситуації в Україні виникають через те, що в Україні не відбувається тотального очищення влади: «посадовці охоче борються з корупцією, доки вона не пов’язана з ними».

Тим часом, озвучують й інші причини конфлікту у трикутнику «Лещенко-Аваков-Мартиненко». Так волонтер і політтехнолог Денис П’ятигорець побачив у цьому протистоянні початок боротьби за крісло прем’єра. Про це він пише у соцмережах, у своєму щоденному огляді подій в Україні.


Водночас, це не єдиний сигнал, який свідчить про тиск влади на депутатів та журналістів, які викривають корупційні схеми. Так, одним із найрезонансніших розслідувань програми «Схеми» (спільного проекту Радіо Свобода та і телеканалу «UA:Перший») стали сюжети про спосіб життя працівників СБУ, неспівмірний з їхніми офіційними доходами. Так, відбувся напад на знімальну групу «Схем», що знімала на відео розкішні автівки, якими їздять на роботу представники столичного СБУ. Журналістів затримали із застосуванням сили, пошкодили камеру і вимагали зізнання у шпигунстві. Але пізніше щодо застосування сили проти журналістів та перешкоджання їхній професійній діяльності порушили кримінальну справу.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG