Доступність посилання

ТОП новини

Як знання англійської впливає на успішність країни


Польща потрапила в першу десятку неангломовних країн із найкращим знанням англійської мови

Варшава – Дедалі більше поляків без проблем спілкуються англійською. Вже два роки Польща – серед десяти держав світу з найкращим рівнем володіння англійською мовою серед неангломовних країн. Такі дані наведені у дослідженні Education First, проведеному серед 910 тисяч осіб у 70 країнах світу. Україна в цьому рейтингу займає 34-те місце, Росія – 39-те. Як полякам вдалося досягнути такого високого результату, Радіо Свобода запитало польських екпертів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

58-річний Дональд Туск, колишній прем’єр-міністр Польщі, англійською спілкується дедалі впевненіше. Сьогодні важко повірити, що цю «латину сучасності» він почав інтенсивно вивчати лише минулого року, після того, як його обрали головою Європейської ради. Аби кваліфіковано виконувати покладені на нього обов’язки, польський політик щоденно займався англійською навіть по 8 годин щодня. Втім, як наголошують польські експерти, приклад Туска – у Польщі далеко не винятковий. Все більше поляків, причому, не лише молодих, поглиблюють свої знання англійської, адже це – ключ до успіху та кар’єрного росту.

Рівень знання англійської мови сильно корелює із загальним рівнем розвитку країни
Катажина Спирідакіс

Катажина Спирідакіс, аналітик з польського відділення Education First, вказує на пряму залежність між рівнем знання англійської мови та добробутом країни. Вона твердить: «Рівень знання англійської мови сильно корелює із загальним рівнем розвитку країни. Дослідження, які ми проводимо в цілому світі, виразно показують прямий зв’язок між знанням англійської мови в даній країні та рівнем її суспільного і економічного розвитку».

Польща в рейтингу Education First на 9-му місці

Катажина Спирідакіс наголошує на тому, що володіння іноземними мовами – це більші можливості не лише для бізнесу, але й для інтелектуального розвитку суспільства. «Це, зокрема, глибина проникнення в інтернет, доступ до освіти, більший відсоток молоді, яка здобуває якісну освіту, вищий рівень працевлаштованості населення – все це речі, які мають виразний зв’язок з рівнем знання англійської мови в даній країні», – зазначає експерт.

Спирідакіс каже, що цього року Education First вже вп’яте провів дослідження рівня знання англійської мови у світі. Нещодавно організація оприлюднила звіт із цього дослідження, проведеного в 70 країнах.

У цьому рейтингу Польща опинилася досить високо, серед економічно розвинутих держав Європи. Спирідакіс перелічує: «Польща в рейтингу Education First є на 9-му місці, тобто серед лідерів тих країн, які можуть похвалитися добрим знанням англійської. За цим показником ми опинилися серед скандинавських країн, перед нами – на першому місці – Швеція, далі – Голандія та інші скандинавські країни, такі як Данія й Норвегія. Крім Польщі, серед цих лідерів – Словенія та Естонія, а перед нами, на 8 місці, – Люксембург». За словами експерта, найвищий відсоток володіння англійською серед поляків – у віковій групі 18-22 роки. Це молодь, яка народилася і сформувалася в період євроінтеграції Польщі. Високий відсоток володіння англійською й серед 30-літніх, тобто серед покоління, яке активно реалізовується в професійній діяльності.

Мобільність поляків впливає на такий, дуже добрий, результат
Катажина Спирідакіс

Польський експерт зазначає, що великим стимулом до вивчення іноземних мов стала відсутність перепон у подорожуванні європейськими державами. Після вступу Польщі в ЄС її громадяни без обмежень подорожують, навчаються і працюють в країнах Євросоюзу. Катажина Спирідакіс пояснює: «Поляки з огляду на те, що Польща є членом ЄС, мають можливість брати участь в численних закордонних мовних курсах, як під час канікул, так і протягом року. Поєднання різноманітних методів вивчення мови разом із сучасними технологіями покращує знання іноземної мови, але також на вдосконалення техніки і методів навчання мові. Мобільність поляків впливає на такий, дуже добрий, результат».

Чому польська молодь охоче вивчає англійську?

Батьки сильно мотивують дітей. Батьки самі вивчають англійську та інші іноземні мови у своїх фірмах, куди приходять вчителі
Володимир Лихота

Про те, що саме закордонні поїздки сильно мотивують до вивчення іноземних мов, говорить і Володимир Лихота, вчитель англійської в одній із варшавських шкіл, який родом з українського Херсона. Він пояснює, чому польська молодь охоче вивчає англійську: «Передусім тому, що є можливість безвізових поїздок в англомовні країни, а по-друге, батьки сильно мотивують дітей. Батьки самі вивчають англійську та інші іноземні мови, багато батьків вивчають англійську у своїх фірмах, куди приходять вчителі, і вони бачать, що чим краще знаєш англійську, тим кращу працю маєш, тому батьки також заохочують своїх дітей до вивчення мови».

Володимир Лихота викладає у Польщі вже 16 років. Він каже, що на сьогодні в польских школах працює багато англістів з України. Вони передають свої знання польській молоді, але водночас мають добрі можливості, щоб вдосконалити власну англійську. Це можливо завдяки доступним для ініціативного вчителя курсам підвищення кваліфікації і програмам обмінів між польськими і закордонними школами.

Інший польський англіст Пйотр Наґурка навчає англійської у Варшавському університеті. Він звертає увагу на те, що сьогодні англійською непогано володіють випускники польських профтехучилищ. Десять років тому, пояснює Наґурка, у таких училищах ввели вивчення спеціалізованої англійської мови. Тобто електрики вивчають англійські терміни зі сфери енергетики, а, наприкад, кухарі – з кулінарної галузі. За його словами, такий підхід збільшив зацікавлення англійською серед тієї молоді, яка не здобуває вищої освіти.

Учні обирають свою спеціалізацію, а з нею й спеціалізовану мову, наприклад – готельного бізнесу
Пйотр Наґурка

Наґурка розповідає: «Ми пропонуємо їм не тільки загальну англійську, де треба вивчати якісь загальні теми, але й спеціалізовану, тож цікаві для учнів теми з’являться самі. Учні обирають свою спеціалізацію, а з нею й спеціалізовану мову, наприклад – готельного бізнесу. Саме рух у бік опанування спеціалізованої англійської мови через кілька років приніс гарні результати».

Пйотр Наґурка наголошує на тих можливостях, які для вивчення англійської мови дають різноманітні волонтерські програми. «Люди хочуть спілкуватися на неформальному рівні, тож самі шукають можливості для того, аби поїхати за кордон – зокрема, беруть участь у волонтерстві, в якому і я брав участь. Протягом п’яти років я щороку їздив до Англії і продуктивно проводив свої канікули, я опікувався інвалідами, але при нагоді спілкувався з іншими молодими людьми, які допомагали тим, хто має особливі потреби. Згодом я з ними заприятелював і дотепер залишаюсь у контакті», – сказав Наґурка.

Польські вчителі й викладачі англійської мови звертають також увагу на ті можливості, які навчальним закладам дає членство в різноманітних міжнародних організаціях, як наприклад, в асоціаціях професійно-технічних шкіл. Завдяки участі в таких об’єднаннях можна організовувати обмін молоддю, навчальні поїздки, а також запрошувати до себе вчителів, для яких англійська є рідною мовою.

На цю ж тему:

23.11.2015
Для чого Україні «рік англійської мови»?

Країни, де більше громадян володіють англійською, мають більше дослідників і техніків на душу населення далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG