Доступність посилання

ТОП новини

Рада Європи і ЄС схвалили українські медіареформи


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Ми зможемо говорити про реальні досягнення, коли більшість громадян України скаже, що ця сфера реформована – Сюмар

Експерти Євросоюзу та Ради Європи схвалили проведення реформ в інформаційній сфері в Україні і висловили сподівання, що тенденція продовжуватиметься й надалі. Ухвалені закони отримали підтримку українських та іноземних експертів, але зараз головне – щоб їх втілили в життя, зазначають вони.

Заходи в рамках спільної програми Ради Європи та ЄС «Зміцнення інформаційного співтовариства в Україні» повністю відповідають національної стратегії з прав людини, зазначив спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи в Україні Крістос Джакомопулос. Він також висловив сподівання, що досягнення за цією програмою, продовжаться у сфері розвитку інформаційного співтовариства і надалі.

«Спільна програма Євросоюзу/Ради Європи підтримувала реформи у чотирьох сферах – свобода ЗМІ, доступ до публічної інформації, управління інтернетом та захист персональних даних. Серед головних досягнень, які ми бачимо зараз в Україні, – це ухвалення законів про роздержавлення преси, прозорість медіавласності та суспільне мовлення», – говорить Джакомопулос.

ОДТРК припинять своє існування 16 грудня

Олег Наливайко
Олег Наливайко

Обласні державні ТРК невдовзі втратять статус юридичних осіб, повідомляє голова Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення Олег Наливайко. Що ж до процесу створення суспільного мовлення, то він завершиться на початку 2016 року, прогнозує Наливайко.

«16 грудня відбудеться важлива подія – припинення діяльності обласних державних телерадіокомпаній і буде оформлено акти передачі, що є першим етапом на шляху їхнього приєднання до НТКУ. І далі залишиться робота зі створення національної суспільної телерадіокомпанії. Багато хто також запитує про точну дату запуску суспільного мовлення. Для себе ми бачимо – це перший квартал наступного року», – сказав Наливайко.

«Поки це лише папір, ми маємо наповнити його реальністю»

Вікторія Сюмар
Вікторія Сюмар

Зараз у пріоритеті залишається ухвалення нового закону про аудіовізуальні послуги та приведення у повну відповідність стандартів у цій сфері до європейського рівня, говорить голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар. Наразі зроблено досить багато, але результати реформ зможе оцінити лише суспільство, наголосила Сюмар.

«Ми зможемо говорити про реальні досягнення, коли більшість громадян України скаже, що справді, ця сфера реформована і вона справді нова. І це стає першочерговим завданням – імплементація. Зараз питання багатьох технічних речей у втіленні тих законодавчих основ, які поки є лише документами. Поки це лише папір, ми маємо наповнити його реальністю», – зазначає Сюмар.

Ухвалення законів – це добре, але головне, щоб вони були втілені в життя, говорить керівник відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Юргіс Вілчінскас. Найважче буде втілити закон про прозорість медіавласності та провести реформу комунальних ЗМІ, переконаний він.

Ми хочемо, щоб було менше джинси і ЗМІ не перетворювались на власність місцевих князьків
Юргіс Вілчінскас

«Ми б хотіли, щоб після роздержавлення та приватизації регіональні ЗМІ отримали місце для розвитку. Щоб самі журналісти ставали власниками ЗМІ, і головне, щоб цей процес не зупинила бюрократія. Ми хочемо, щоб було менше джинси і ЗМІ не перетворювались на власність місцевих князьків», – сказав Вілчінскас.

Програма «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні» – це спільний проект ЄС та Ради Європи. Ця програма має сприяти виконанню зобов’язань України перед Радою Європи, Угоди про асоціацію з ЄС і Плану дій з лібералізації ЄС візового режиму для України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG