Доступність посилання

ТОП новини

Політика змінюється і переходить у соцмережі – експерт


Чи зміниться робота на місцях після вибору нових депутатів і мерів?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:23:30 0:00

Чим більше згадувань американського політика у Twitter, тим більше у нього голосів на виборах

22-річний студент Артем Кухаренко став сільським головою на Черкащині, його підтримали 80 відсотків односельчан. Як і він, наймолодший депутат Київради, 20-річний Михайло Буділов упевнений, що вік не стане на заваді амбітним цілям на місцевому рівні. Якщо молоді політики будуть активно залучати суспільство у процес ухвалення рішень, то застарілу й неефективну місцеву владу можна змінити. Про це в програмі «Молодь плюс» заявила менеджер проектів Комітету виборців України Марися Захарченко.

Марися Захарченко
Марися Захарченко
Люди віком від 18 до 25 років часто ігнорують вибори

– Варто звернути увагу на молодь як на виборця. Виборча явка молоді є досить низькою. Це традиційно як для України, так і для світу. Люди віком від 18 до 25 років часто ігнорують вибори. Вони вважають, що все одно не впливають на вибори. До того ж, багато молоді навчається, тому їм, мабуть, досить складно поїхати додому, щоб проголосувати на виборах. З іншого боку, балотуватися люди могли не за місцем реєстрації. І це могло сприяти участі молоді у виборах як кандидатів.

– Хто вони ці молоді політики?

Найбільші партії на місцевих виборах витратили близько 2 мільярдів гривень на кампанію. Молода партія змушена вдаватися до інших способів достукатися до виборців – не політична реклама, а спілкування, соцмережі

– Зазвичай, молодим дуже важко конкурувати на виборах із досвідченими політиками. Вибори в Україні – це, насамперед, питання матеріальних ресурсів. За підрахунками КВУ, спільно з порталом depo.ua найбільші партії на місцевих виборах витратили близько 2 мільярдів гривень на кампанію. У молодих партій таких ресурсів немає. Тому молода партія змушена вдаватися до інших способів достукатися до виборців – не політична реклама, а спілкування, соцмережі. В цьому молодь має перевагу.

В Америці, в Канаді проводились дослідження, де визначили, що згадуваність у Twitter політика чи кандидата та голосування за нього певним чином корелюються. Політика змінюється і переходить в соцмережі

Молодь має менше ресурсів, але вона має більше доступу до нових технологій. Наприклад, в Америці, в Канаді проводились дослідження, де визначили, що згадуваність у Twitter політика чи кандидата та голосування за нього певним чином корелюються. Тобто йдеться про те, що політика змінюється і переходить в соцмережі. Молодь легко оптимізує старі методи.

Чимало громадських організацій, членами яких є молоді люди, часто просувають питання онлайн-петицій, що може ефективно вплинути на роботу рад. Питання інше, щоб ради мали ресурси для сайтів з онлайн-петиціями.

Як 20-річний депутат Київради рятує аварійний будинок
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00


– Чи був на цьогорічних місцевих виборах запит на молодих кандидатів? Хотіли виборці нових облич?

Молода людина не означає, що це нове обличчя. Десь половина з них вже брали участь у попередніх виборах

– Саме молодь була рушійною силою Революції гідності. Молодь задала певний імпульс. Вона впливала на політику. Від молоді є цей запит. Так само є запит від суспільства. Цим скористалися партії. Вони казали, що у їхніх лавах є молоді обличчя. Але молода людина не означає, що це нове обличчя. Десь половина з них вже брали участь у попередніх виборах.

– Як молода людина може потрапити у місцеву раду?

Молодим депутатам потрібно активізовувати молодих виборців. Низька явка молоді є ресурсом, який молоді кандидати можуть використати

– За рахунок інформаційного ресурсу – соцмереж, за рахунок молодих виборців. Молодим депутатам потрібно активізовувати молодих виборців. Молодий електорат не дуже задіяний політичними партіями. Партії розпорошують свої гасла і не акцентують увагу на проблемах конкретних категорій населення, побоюючись втратити певний електорат. Тобто молодь не є задієною. Низька явка молоді є ресурсом, який молоді кандидати можуть використати.

– Чи зміниться робота на місцях після цих виборів?

Практика учасницького або партисипаторного бюджетування (від англійською participatory budgeting – ред.). Частина грошей з міського бюджету – від 1% до 5% резервується під проекти громадян, кращі з яких будуть фінансуватися з цих коштів

– Так. Йдеться про децентралізацію, тому значна частина ресурсів буде передана на місця, в об’єднані громади. Це вплине на активність молоді. Вона вже пройшла до влади на місцях і це буде стимулом розподіляти надані кошти. Серед громадських організацій поширюється практика залучення громадян до розподілу бюджету і вирішення пріоритетних проблем. Така практика учасницького або партисипаторного бюджетування (від англійською participatory budgeting – ред.) практикується у близько 2 тисяч невеликих містах по всьому світу. В Україні є також проекти з поширення такої практики. Йдеться про те, що частина грошей з міського бюджету – від 1% до 5% – резервується під проекти громадян, кращі з яких будуть фінансуватися з цих коштів. Якщо молодь буде уважною до нових тенденцій і не буде наслідувати своїх попередників, вона може взяти подібні практики на озброєння. І в цьому її перевага.

Наймолодші депутати Київради (графіка)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00


– Чи зможе молодь змінити застарілий формат роботи місцевих органів?

– Важливо, щоб людина була професіоналом і її діяльність була відкритою. Потрібно вчасно робити депутатську звітність, запрошувати громадян до участі у процесах управління містом. Громадяни оцінять таку відкритість влади та її бажання співпрацювати. У влади, в свою чергу, буде більше прихильників, а виборці не будуть розчаровані.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG