Доступність посилання

ТОП новини

Transparency International: освіта, земля, медицина – найбільш корумповані в Україні


«Нам щодня повідомляють про 10-20 випадків корупційних діянь, причому з дуже конкретними доказовими даними»

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією. До цього дня українське відділення світової організації Transparency International визначило найболючіші випадки хабарництва. Проблемні державні установи отримали листи від правозахисників – тепер їм доведеться реагувати на конкретні факти, викладені в зверненнях. Листи відправили в антикорупційних конвертах, які також випустили спеціально до цього дня, щоб боротися з корупцією.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Отримання освіти, приватизація землі і лікування – під час саме цих процесів хабарів вимагають найчастіше, говорять українці. Дослідження проводила неурядова організація Transparency International Україна спільно із державним підприємством «Укрпошта».

Як розповів виконавчий директор «Transparency international Україна» Олексій Хмара, топ-10 найболючіших проблем складали за результатами опитування, яке проводилося впродовж місяця трьома способами.

Олексій Хмара
Олексій Хмара

«З одного боку, питали через «Укрпошту» і відділення. Поштові працівники закликали людей писати листи про корупцію. Близько 3 тисяч таких звернень ми отримали. Другий спосіб – ми питали через інтернет, зокрема у Facebook. Там було близько 300 звернень, тобто теж не дуже багато. І плюс ми беремо дані з нашої гарячої лінії – нам повідомляють щодня і досить багато», – розповів Хмара.

Крім проблем освіти, приватизації землі і стягування плати за безкоштовні медичні послуги, в рейтингу корупційних також опинилися військкомати, яким платять, щоб не йти до армії; державно-міграційна служба, де стягують зайві платежі при оформленні закордонних паспортів; корумповані працівники житлово-комунальної сфери; продажні судді, поліцейські, чия переатестація пройшла, з точки зору громадян, недостатньо прозоро; корумпована митниця і фіскальна служба.

Лише за останній рік українське представництво Transparency International отримало від громадян близько тисячі повідомлень про корупцію. 400 з цих звернень розслідуються, а 20 фактів корупції, завдяки повідомленням, уже остаточно встановлені, говорить Хмара.

Нам щодня через сайт «Стоп корупція» повідомляють про 10-20 випадків корупційних діянь, причому з дуже конкретними доказовими даними
Олексій Хмара

«Нам щодня через сайт «Стоп корупція» повідомляють про 10-20 випадків корупційних діянь, причому з дуже конкретними доказовими даними. Наприклад, у такому монополізованому місті як Енергодар виявилося, що обладнання електростанції використовується за дуже символічні гроші для надання кабельних послуг приватними власниками. Вони використовували державне майно в приватних інтересах. Це викрили самі працівники станції, і зараз стоїть питання про звільнення керівництва станції, дійсно змогли довести, що на кілька мільйонів пограбували державу», – заявив він.

Проблемні державні установи отримали інформацію про хабарників

До Міжнародного дня боротьби з корупцією «Укрпошта» випустила 36 тисяч тематичних конвертів із написом «Не для хабарів». Саме в таких надіслали звернення до міністерств активісти-антикорупціонери. Як говорить директор «Укрпошти» з маркетингу Олена Юрковська, за необхідності тираж буде додруковано. Автор дизайну – Дмитро Скажений.

«Конверти коштують всього 50 копійок, їх зможуть придбати усі охочі. А в момент проведення акції ці конверти в усіх обласних центрах роздавалися безкоштовно», – розповіла Юрковська.

Такі конверти із листами-вимогами розслідувати діяльність хабарників сьогодні отримали як ті установи, діяльність яких засудили громадяни, так і ті, які мають боротися із корупціонерами, а саме: Міністерство освіти, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство оборони, Міністерство внутрішніх справ і Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, а також Державний земельний кадастр, Національне антикорупційне бюро, Служба безпеки України і Державна фіскальна служба. В усіх повідомленнях вказані конкретні проблеми, проте джерела інформації не розголошують.

Борислав Береза
Борислав Береза

Як розповів Радіо Свобода заступник голови парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції Борислав Береза, функції парламентського комітету глобальніші, ніж ті факти, на які скаржаться громадяни, але проблематика дещо збігається.

Ми займаємося боротьбою з корупцією на глобальному рівні, коли лобіюють законопроекти на захист олігархів, фінансово-промислових груп чи корпорацій. Три теми, завдяки яким найчастіше намагаються проштовхнути приховану корупцію чи лобізм, – це земельні питання, це бюджетні питанні і питання ігрового бізнесу
Борислав Береза

«Ми займаємося боротьбою з корупцією на глобальному рівні, коли лобіюють законопроекти на захист олігархів, фінансово-промислових груп чи корпорацій. Наприклад, випадок із корпорацією ЄДАПС, яка монополізувала ринок надання державі деяких послуг. Три теми, завдяки яким найчастіше намагаються проштовхнути приховану корупцію чи лобізм, – це земельні питання, це бюджетні питанні і питання ігрового бізнесу», – наголосив Береза. 9 грудня на останньому засіданні парламентський комітет відхилив два законопроекти як потенційно корупційні. За словами парламентаря, один із них фактично міг легалізувати ігрові салони, а інший – маскував їх під лотереї.

День боротьби з корупцією відзначили театралізованим перформансом

До Міжнародного дня боротьби з корупцією у Головному поштовому відділенні Києва також провели антикорупційний перформанс «Вони б не мовчали». У рамках заходу актори у образах Лесі Українки і Григорія Сковороди закликали українців повідомляти про корупціонерів і не терпіти свавілля. Роль Сковороди виконував мешканець Маріуполя Кирило Пузенко. Говорить: коли переїхав до Києва, не побачив різниці – хабаря у столиці вимагають так само, як і на сході країни.


«В Україні як в державі корупція в усіх сферах. Чи може така в нас ментальність? Я так не думаю. У своєму вірші я сьогодні казав, що сьогодні совість уже не в моді. Всі хочуть вигоди», – сказав Пузенко.

Міжнародний день боротьби з корупцією відзначають 9 грудня з 2003 року. Саме тоді ООН відкрила для підписання конвенцію проти корупції. Кожного року ООН обирає слоган кампанії і цього року він звучить так: «Розірви ланцюг корупції».

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG