Доступність посилання

ТОП новини

Брехня в декларації – в обмін на безвізовий режим?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Поправку проти електронного декларування майна і статків міг проштовхнути екс-регіонал, який вважає криміналізацію неправдивої декларації антиконституційною – Хмара

Київ – 4 січня народний депутат Віктор Чумак знайшов у законі про державний бюджет норму, згідно з якою електронне декларування майна і статків можновладців відклали щонайменше до 2017 року. Чумак вважає, що ця поправка може призвести до кримінальних справ проти самих народних депутатів. За новим законодавством, умисні помилки в деклараціях – це злочин. Члени бюджетного комітету говорять, що і не пам’ятають, хто запропонував цю поправку, а експерти лякають скасуванням довгоочікуваного безвізового режиму між Україною та ЄС. Хто вніс поправку досі невідомо.

Брехня в декларації – в обмін на безвізовий режим?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Віктор Чумак
Віктор Чумак

За словами Віктора Чумака, який є членом так званої антикорупційної платформи у фракції президентської партії і членом парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції, деякі члени бюджетного комітету можуть бути зацікавлені у відтягуванні електронного декларування. Це дасть змогу перереєструвати майно і активи на родичів і близьких. Але автор поправки сам собі риє яму, заявив Чумак у коментарі Радіо Свобода.

З минулого року є відповідальність за недостовірне декларування. Вони можуть отримати до 2 років позбавлення волі
Віктор Чумак

«Ми ставимо під загрозу декларантів. Той, хто подав цю поправку, він не розуміє наслідків для себе. Вже з минулого року є відповідальність за недостовірне декларування. Якщо ми будемо продовжувати декларування в паперовому вигляді, воно недосконале і туди не все потрапляє. Якщо люди зараз не вкажуть щось у декларації і суд доведе, що це було свідомо не вказано, вони можуть отримати до 2 років позбавлення волі», – заявив народний депутат. Він також припустив, що ця ініціатива чіпляє порушників на гачок влади чи правоохоронців.

Чумак пообіцяв з’ясувати автора поправки і отримати стенограму засідання бюджетного комітету, де і була внесена поправка. Засідання комітету відбулося 24 грудня і було, за словами очевидців, дуже важким. Як розповіли Радіо Свобода деякі члени комітету на умовах анонімності, причиною внесення цієї поправки була відсутність процедури електронного декларування і готової форми подання декларації. «Як норма закону може виконуватися, якщо агенція досі не прописала цей порядок», – заявив один з депутатів.

Електронне декларування не боротьба із корупцією, а стеження – народний депутат

Також представники різних політичних сил говорять про хаос на засіданні. Наприклад, член фракції «Народний фронт» Павло Унгурян розповів Радіо Свобода, що через велику завантаженість він не пам’ятає якогось обговорення скандальної поправки, втім припускає, що якісь аргументи лунали. Представник «Опозиційного блоку» Микола Скорик був більш категоричним.

Що приймалося на комітеті, а що не приймалося, я вам як член комітету сказати не можу. На засіданні відбувався хаос
Микола Скорик

«Бюджет нам внесли о десятій вечора, а прийняли його вже о четвертій ранку. Що приймалося на комітеті, а що не приймалося, я вам як член комітету сказати не можу. На засіданні відбувався хаос. Отже, які з проголосованих змін і поправок, а їх було доволі багато, були внесені в остаточний текст бюджету, а які не були, мені складно сказати. Паперовий варіант нам в парламенті так і не роздавали», – заявив він. Ба більше, на думку опозиціонера, електронне декларування – це не боротьба із корупцією, а стеження.

«Норма, згідно із якою треба декларувати майно усіх родичів, у тому числі непрямих, це безглузда боротьба із корупцією і тотальне стеження. А електронне декларування, про яке ви говорите, це, з моєї точки зору, лише допоміжна форма стеження. Мабуть, я помиляюсь», – заявив він у коментарі Радіо Свобода.

Віктор Чумак визнає, що форми декларування дійсно немає – вона лише розробляється за технічним завданням. Як один зі співкерівників Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), Чумак слідкує за розробкою і запевняє, що електронне декларування буде щільним. «Зміни у законі тепер треба ухвалити не пізніше 1 кварталу 2016 року, щоб система декларування запрацювала в цьому році. Це наш обов’язок перед МВФ і перед Євросоюзом», – наголосив Чумак.

Електронне декларування необхідне для кримінальних справ проти корупціонерів – Transparency International Україна

Олексій Хмара
Олексій Хмара

Хто є автором поправки намагаються з’ясувати і громадські діячі. Як розповів в ефірі Радіо Свобода виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара, він вже подав інформаційний запит із вимогою оприлюднити стенограму засідання.

Кримінальна відповідальність, яка настає з цього року за брехню в декларації, можлива лише в тому випадку, коли ми добре розуміємо, що там написано і можемо порівняти з іншими реєстрами та базами даних
Олексій Хмара

«Кримінальна відповідальність, яка настає з цього року за брехню в декларації, можлива лише в тому випадку, коли ми добре розуміємо, що там написано і можемо порівняти з іншими реєстрами та базами даних. Це неможливо чи дуже важко зробити із декларацією, яка від руки написана, і по-друге, ці дані розкидані по різних ресурсах. Електрона система вирішувала ці проблеми, зокрема автоматизувала порівняння різних джерел», – наголосив Хмара. Перевіряти електроні декларації перш за все має НАЗК, але уся інформація також буде доступною через електрону систему для громадськості і ЗМІ. Хмара вважає, що автором поправки був один з екс-регіоналів.

«В неформальних розмовах ми приблизно розуміємо, хто це був. Він входить до цих майже 50 депутатів від «Опозиційного блоку», які зараз подали подання в Конституційний суд і просять визнати неконституційною саму вимогу декларування чиновниками і в тому числі кримінальну відповідальність за брехню в декларації», – заявив Хмара.

Розробку електронного декларування статків українських можновладців почали ще в березні минулого року, а на початку жовтня міністр юстиції Павло Петренко заявляв, що з початку 2016 року Україна отримає нову модель декларування і моніторингу майна чиновників, а також запрацює відкритий реєстр декларацій, доступ до якого матиме кожен українець. Технічне завдання разом із Мін’юстом розробляв Світовий банк, а фінансування системи забезпечила місія ПРООН в Україні.

Особи нестимуть відповідальність за корупційним законодавством за незаконне збагачення. Це особливо тяжкий злочин, санкція за яким передбачає ув’язнення до 8 років тюрми
Павло Петренко

«Через цю систему є реальна можливість виявляти осіб, які незаконно заробили кошти. І ці особи нестимуть відповідальність за корупційним законодавством за незаконне збагачення. Це особливо тяжкий злочин, санкція за яким передбачає ув’язнення до 8 років тюрми. Тож варіантів у чиновників небагато – легалізувати своє майно і самим прийти до правоохоронних органів, або ж правоохоронні органи прийдуть до тих державних службовців, які протягом 23 років отримували незаконні доходи», – наголошував тоді міністр юстиції.

Євросоюз не буде дивитися на це крізь пальці – ЗМІ

Електронне декларування майна є однією з вимог Єврокомісії, яку має виконати Україна, щоб отримати безвізовий режим із країнами Євросоюзу. Його пообіцяли авансом, але поставили вимогу показати цього року реальний прогрес у реформуванні країни. Зокрема гарантувати роботу системи електронного декларування, говорить головний редактор «Європейської правди» Сергій Сидоренко.

Формально Єврокомісія не може нічого зробити, тому що вже визнала виконання Україною безвізового плану, але вона не є останньою інстанцією. Є ще рішення країн-членів ЄС
Сергій Сидоренко

«Зараз Україна свідомо «зариває» свою обіцянку виконати одне з п’яти своїх зобов’язань. Формально Єврокомісія не може нічого зробити, тому що вже визнала виконання Україною безвізового плану, але вона не є останньою інстанцією. Є ще рішення країн-членів ЄС, а вони не будуть дивитися скрізь пальці, якщо Україна за тиждень зробила розворот на 180 градусів», – заявив він в інтерв’ю Радіо Свобода.

Сидоренко говорить, що представники Євросоюзу знали про поправку ще минулого тижня і були дуже здивовані цим рішенням. Дуже жорсткої реакції від євробюрократів чекати не варто, але Києву подадуть сигнал, що ігнорування поправки буде розцінюватися як зрив Україною своїх зобов’язань, вважає журналіст.

Виправляти ситуацію вже готові як в уряді, так і в парламенті. Зокрема міністр юстиції Павло Петренко вже готує правки до бюджету, а народний депутат Мустафа Найєм готує викриття автора поправки. «Країна має знати своїх героїв», – заявив парламентарій.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG