Доступність посилання

ТОП новини

Керрі інформує Порошенка про переговори з Росією – експерт


Ілюстраційне фото. Президент України Петро Порошенко (праворуч) та держсекретар США Джон Керрі. Київ, лютий 2015 року
Ілюстраційне фото. Президент України Петро Порошенко (праворуч) та держсекретар США Джон Керрі. Київ, лютий 2015 року

Керрі і Лавров провели переговори. Одна з тем – Україна

Держсекретар США Джон Керрі і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров провели зустріч. Вона відбулася 20 січня у Цюріху. Серед тем обговорення – була ситуація у Сирії та Україні.

Зустріч Джона Керрі та Сергія Лаврова у Цюріху тривала три години. Після цього голова російського МЗС заявив, що Москва та Вашингтон підтвердили важливість переговорів у Мінську для врегулювання ситуації на Донбасі.

Центральним завданням є виконання Мінських домовленостей у всьому їхньому об’ємі і у тій послідовності, яку визначають Мінські угоди від 12 лютого 2015 року
Сергій Лавров

«Центральним завданням є виконання Мінських домовленостей у всьому їхньому об’ємі і у тій послідовності, яку визначають Мінські угоди від 12 лютого 2015 року», – сказав Сергій Лавров після зустрічі з Джоном Керрі.

Також, за словами Лаврова, сторони обговорили зустріч, яка відбулася минулого тижня між помічником держсекретаря США Вікторією Нуланд і радником президента Росії Владиславом Сурковим. «Обмінялися думками про підсумки тієї зустрічі Вікторії Нуланд із помічником президента Росії Владиславом Сурковим у Калінінградській області днями. Говорили ми і про те, що такі контакти, такий російсько-американський канал є вельми і вельми затребуваним сьогодні», – наголосив Лавров.

Держсекретар США Джон Керрі під час зустрічі із керівником МЗС Росії Сергієм Лавровим. Цюріх, 20 січня 2016 року
Держсекретар США Джон Керрі під час зустрічі із керівником МЗС Росії Сергієм Лавровим. Цюріх, 20 січня 2016 року

Перед зустріччю Лаврова та Керрі речник Державного департаменту США Джон Кербі повідомляв, що у перебігу переговорів вони, крім Сирії, «як і завжди, будуть говорити про Україну». При цьому він наголосив: «Наше тверде бажання – щоб Мінські угоди були повністю виконані».

На відміну від Європи, США намагаються тиснути і на Росію – Фесенко

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Український політичний експерт Володимир Фесенко переконаний, що роль США на переговорах щодо врегулювання ситуації в Україні є надзвичайно важливою.

Американці займають більш гнучку позицію. На відміну від європейців, вони намагаються тиснути не тільки на Україну, але і на Росію
Володимир Фесенко

«У нас кажуть, що американці мають брати участь у переговорах, але вони беруть участь у переговорах. І головне – вони підтримують Мінські угоди. На відміну від європейців, США реалістичніше оцінюють ситуацію. Вони все-таки намагаються примусити росіян також виконувати Мінські угоди. Для європейців реалізація Мінських угод – це певна самоціль. Вони намагаються будь-якою ціною досягти реалізації цих угод. А американці займають більш гнучку позицію. На відміну від європейців, вони намагаються тиснути не тільки на Україну, але і на Росію», – сказав Фесенко в інтерв’ю Радіо Свобода..

Напередодні переговорів і після кожного раунду переговорів, той же Керрі зв’язується з Порошенком і інформує про результати переговорів
Володимир Фесенко

Володимир Фесенко наголошує, що не можна говорити про якийсь новий формат через переговори між представниками США та Росії про Україну без участі Києва.

«Наскільки я знаю з українських та американських джерел, напередодні переговорів і після кожного раунду переговорів, той же Керрі зв’язується з президентом України Петром Порошенком і інформує про результати переговорів. Немає ситуації, коли про Україну домовляються без України», – зазначає Володимир Фесенко.

Немає доказів, що Захід відвертається від України – російський експерт

Із тим, що не варто говорити про якісь домовленості про Україну без її участі, погоджується і російським політолог Олександр Ситін.

Я не бачу ніяких реальних доказів того, що якимось чином Захід відвертається від України
Олександр Ситін

«Я за цим спостерігаю ще з кінця минулого року, коли пішли розмови, що на тлі сирійської операції Захід може позбавити Україну своєї допомоги і домовитися з Росією за її спиною. Але я не бачу ніяких реальних доказів того, що якимось чином Захід відвертається від України. Тобто, немає реальних політичних кроків», – наголосив Ситін в інтерв’ю Радіо Свобода.

Із середини грудня по січень Керрі і Лавров чотири рази провели телефонні переговори, а попередня особиста зустріч відбулася 18 грудня 2015 року на засіданні Групи підтримки Сирії в Нью-Йорку.

Останнім часом відбулася й відбувається низка дипломатичних заходів, пов’язаних із пошуками врегулювання у частині сходу України. Серед них були телефонні розмови президента України Петра Порошенка з канцлером Німеччини Анґелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом, телефонна розмова президента США Барака Обами з президентом Росії Володимиром Путіним, неочікуваний приліт представника Росії на переговорах у Мінську Бориса Гризлова до Києва, зустріч міністра закордонних справ України Павла Клімкіна з головами МЗС «країн-друзів України» у Брюсселі чи переговори помічника державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторії Нуланд із помічником президента Росії Владиславом Сурковим.


На цю ж тему:

20.01.2016
На переговорах по Донбасу у Мінську ні про що домовилися

В останній момент бойовики висунули абсолютно неприйнятні умови обміну полоненими – речниця Кучми далі

16.01.2016
Шість годин із шулером: про що могли домовитись Нуланд із Сурковим стосовно України

«Сурков міг отримати шанс поговорити про відсторонення від влади Путіна і врегулювання взаємин із Україною і Заходом» далі
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG