Доступність посилання

ТОП новини

Молдова: проєвропейський уряд під проводом «клану Плахотнюка»


Протест біля будівлі парламенту в Кишиневі. 21 січня 2016 року
Протест біля будівлі парламенту в Кишиневі. 21 січня 2016 року

Протести у Кишиневі проти новопризначеного уряду тривають

Близько семи тисяч людей 21 січня знову вийшли на вулиці Кишинева, протестуючи проти новопризначеного уряду Молдови Павела Філіпа. Ці громадяни вимагають проведення позачергових виборів. Між тим Європарламент привітав призначення нового уряду у Молдові, а в ЄС закликали усі сторони протистояння до стриманості.


У четвер протести у Кишиневі перемістилися від будівлі парламенту до офісу «Молдтелекому». Протестувальники висловювали обурення тим, що компанія не включає низку телеканалів у кабельний пакет. У прес-службі компанії повідомили, що призупинення їх трансляції пов’язане з технічними збоями, спричиненими хакерськими атаками.

Головні ж вимоги мітингарів залишаються незмінними. Учасники протесту закликають президента Молдови Ніколає Тімофті не затверджувати повноваження нового уряду й не приводити його до присяги. Вони вважають, що парламент схвалив його незаконно і вимагають дочасних парламентських виборів.

Напередодні ж у столиці Молдови демонстранти увірвалися на перший поверх будівлі парламенту після того, як законодавчий орган затвердив склад і програму нового уряду, але врешті вони залишили будівлю. Внаслідок сутичок постраждали десять людей: семеро працівників поліції, двоє демонстрантів, серед них один із їхніх лідерів, і один із депутатів.

Протестувальники у будівлі парламенту. Кишинів, 20 січня 2016 року
Протестувальники у будівлі парламенту. Кишинів, 20 січня 2016 року

Організатором частини демонстрантів виступили проросійські опозиційні групи – «Соціалістична партія» Ігоря Додона та «Наша партія» Ренато Усатого, а також проєвропейська громадянська платформа «Гідність і правда» Андрія Нестасе. Вони вважають, що новий уряд, складений із представників тих самих партій, що й попередній, не зможе покласти край корупції, що була притаманна попереднім урядам.

Затвердження нового уряду Молдови поклало край кількамісячній політичній кризі. За уряд, який очолив Павел Філіп, член владної «Демократичної партії Молдови», проголосували 57 депутатів із загальної кількості 101.

49-річний Філіп раніше був міністром інформаційних технологій і зв’язку у кількох урядах Молдови, що діяли після 2011 року. Але аналітики вважають, що Павел Філіп повністю контрольований першим віце-головою «Демократичної партії Молдови» Владом Плахотнюком, якого звинувачують зокрема у контролі над судовою та банківською системою країни.

Сім тисяч демонстрантів вийшли на вулиці Кишинева (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00


У Європі привітали новий уряд Молдови і закликали до стриманості

Європарламент в ухваленій 21 січня резолюції привітав призначення нового уряду Молдови на чолі з Павлом Філіпом.

«Депутати привітали новопризначений уряд Молдови, який починає роботу після року систематичної політичної нестабільності», – мовиться у резолюції Європарламенту щодо виконання Молдовою, Україною та Грузією угод про Асоціацію з ЄС.

Новопризначений голова уряду Молдови Павло Філіп. Кишинів, 20 січня 2016 року
Новопризначений голова уряду Молдови Павло Філіп. Кишинів, 20 січня 2016 року

А у Євросоюзі закликали усі сторони протистояння у Кишиневі до стриманості.

Після голосування за новий уряд у парламенті Молдови і протестів, які виникли після цього, Євросоюз закликає до спокою та стриманості усі сторони
Кетрін Рей

«Після голосування за новий уряд у парламенті Молдови і протестів, які виникли після цього, Євросоюз закликає до спокою та стриманості усі сторони. Ми заохочуємо усі зацікавлені сторони до діалогу і спільного пошуку шляху для Молдови. Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федеріка Моґеріні перебуває у контакті з делегацією ЄС у Кишиневі і продовжує уважно стежити за ситуацією», – заявила речниця Моґеріні Кетрін Рей.

Державні інституції Молдови контролює клан Плахотнюка – експерт

Аналітик Expert-Grоup Діоніс Ченуша зазначає, що люди, які наразі вийшли на вулиці Кишинева, протестують не проти якоїсь ідеології, а проти олігархізації країни.

Наразі ж навіть до тих політичних партій, які заявляють, що вони є проєвропейськими, немає довіри, що вони продовжуватимуть реформи і рухатимуться у напрямку Євросоюзу
Діоніс Ченуша

«Вони не згодні з тим, що державні інституції перебувають під контролем олігархічної групи, конкретної людини. Реальною проблемою політичного класу у Молдові є недовіра. Нам потрібна політична альтернатива тут, всередині державних кордонів. Лише після цього ми можемо очікувати змін. Наразі ж навіть до тих політичних партій, які заявляють, що вони є проєвропейськими, немає довіри, що вони продовжуватимуть реформи і рухатимуться у напрямку Євросоюзу», – сказав Діоніс Ченуша в інтерв’ю Радіо Свобода.

За словами керівника Асоціації політологів Молдови Оазу Нантоя, громадська думка сприймає затвердження уряду на чолі з Павелом Філіпом, як сценарій Влада Плахотнюка.

Нинішня парламентська більшість була створена шляхом корупції і шантажу. Це не народні обранці, це люди підконтрольні Плахотнюку
Оазу Нантой

«Нинішня парламентська більшість була створена шляхом корупції і шантажу. Це не народні обранці, це люди підконтрольні пану Плахотнюку, які швидко проголосували за уряд, який буде підконтрольний Плахотнюку», – говорить молдовський експерт.

Оазу Нантой наголошує, що наразі «під вивіскою євроінтеграції у владі сформувалася кліка з кланів, які воювали між собою».

Упродовж останнього часу клан, який очолює Плахотнюк, отримав повний контроль над державними структурами
Оазу Нантой

«Упродовж останнього часу клан, який очолює пан Плахотнюк, отримав повний контроль над державними структурами. Це і Генеральна прокуратура, і Центр боротьби з корупцією, судова система загалом, Національний банк Республіки Молдова, який потурав крадіжці мільярда доларів із банківської системи Молдови, яка не була розслідувана», – зазначив Нантой у розмові з Радіо Свобода.

Молдову чекає уповільнена криза

Експерт прогнозує, що найближчим часом у Молдові буде уповільнена криза, оскільки наразі механізмів розпуску парламенту немає.

«Людей зараз на площу закликають вийти три політичні сили. Перша – платформа «Гідність і правда», яка є спадкоємницею іміджу громадянської платформи «Гідність і правда», яка почала розкручувати протести у 2015 році. Друга – «Соціалістична партія», очолювана Ігорем Додоном, який дуже комфортно почувався, коли президентом був Воронін, а він – міністром економіки, і не може бути, щоб вони не працювали у зв’язці з паном Плахотнюком. Третя – це «Наша партія» Ренато Усатого, який, згідно з телефонними записами 2011 року, був пов’язаний з «солнцевськими братками». І ось ці три різні політичні сили закликають до дочасних виборів», – наголошує Оазу Нантой.

Він зазначає, що згідно з Конституцією Молдови, парламент може бути розпущений, якщо він не може затвердити склад уряду – але 20 січня він був затверджений. Наступною фазою для розпуску парламенту, говорить Нантой, може бути нездатність парламенту обрати президента. Але це стане можливим лише за кілька місяців.

Силовики біля будівлі парламенту у Кишиневі. 21 січня 2016
Силовики біля будівлі парламенту у Кишиневі. 21 січня 2016

Владислав Плахотнюк наразі контролює 57 із 101 голосів у парламенті Молдови, наголошують експерти, окрім цього у запасі він має ще 7 голосів комуністів.

Нинішнє протистояння у Молдові, наголошують оглядачі, грає на руку Росії.

Молдова перебуває у стані політичної кризи з кінця жовтня 2015 року, коли парламент висловив недовіру попередньому проєвропейському урядові на тлі продовження корупційного скандалу ще з 2014 року й масових акцій протесту, роздмухуваних позапарламентською проросійською «Нашою партією».

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG