Доступність посилання

ТОП новини

Мінфін пояснив затримку оприлюднення стратегії розвитку держбанків


Це пов’язано з доопрацюванням основних питань, що мають відповідати оновленому меморандуму співпраці з МВФ – Шевальов

У Міністерстві фінансів повідомляють – стратегія розвитку державних банків, яку планували оприлюднити ще наприкінці листопада минулого року, вже фактично готова. Українські та міжнародні експерти обговорили необхідні для реформування кроки, а також зауважили – документ потрібно узгодити з МВФ.

Стратегія розвитку державних банків поки не подана на розгляд уряду і суспільства, зазначає заступник міністра фінансів Артем Шевальов, який очолює робочу групу з вирішення питань стратегічного розвитку державних банків. За його словами, це пов’язано з доопрацюванням основних питань, що мають відповідати оновленому меморандуму співпраці з МВФ.

«Що стосується стратегії розвитку державних банків, документ дійсно все ще не вийшов на остаточне ухвалення. Хоча він уже готовий і його ключові питання та пріоритети вже чітко визначені. Ми хотіли б, щоб документ, який з’явиться, який буде ухвалений урядом щодо стратегії реформування держбанків, і ті ключові питання, які будуть включені до меморандуму з МВФ, ідеально стикувались, щоб не було потім якихось непорозумінь», – сказав Шевальов.

Він також наголосив, що стратегія націлена на залучення до кінця 2019 року в капітал фінансових установ міжнародних фінансових організацій.

Першим кроком у реформуванні державних банків має бути впровадження основ корпоративного управління на рівні світових практик, вважає виконувач обов’язків заступника голови Національного банку Катерина Рожкова. На її думку, державні банки повинні бути бізнес-орієнтованими, працювати в умовах вільної конкуренції з високопрофесійним і мотивованим менеджментом.

Державні банки мають функціонувати виключно на конкурентних ринкових засадах, без будь-яких додаткових преференцій
Катерина Рожкова

«Ми головними завданнями цієї стратегії бачимо те, що державні банки мають функціонувати виключно на конкурентних ринкових засадах, без будь-яких додаткових преференцій. Вони повинні мати нормальну бізнес-орієнтацію, їхнє функціонування не повинне супроводжуватися збільшенням фіскального навантаження. Досягти всього цього можливо лише в тому випадку, якщо ми впровадимо якісне корпоративне управління», – говорить Рожкова.

«Ключовий аспект реформування – створення незалежних наглядових рад»

У свою чергу економіст Світового банку Євген Гребенюк відзначає необхідність створення в державних банках незалежних наглядових рад. Експерт називає цей крок ключовим аспектом реформування системи управління державних банків України.

Це не означає, що мають бути призначені іноземні директори, це можуть бути і українці. Головне, щоб призначення відбувалося за єдиною процедурою і єдиними правилами

«Головний принцип, який ми відстоюємо – це створення незалежних наглядових рад державних банків. Відчувається якась така обережність щодо цієї концепції та щодо призначення незалежних директорів у ці ради. Це не означає, що мають бути призначені іноземні директори, це можуть бути і українці. Головне, щоб призначення відбувалося за єдиною процедурою і єдиними правилами», – говорить Гребенюк.

Експерт також додав, що згідно з дослідженнями Світового банку, до створення та розвитку державних банків схильні менш розвинені країни з меншим ВВП на душу населення. Він також наголосив – чітких статистичних підтверджень тому, що створення державних банків є вирішенням проблеми бідності, немає.

Стратегія розвитку державних банків має стосуватися змін у стандартах корпоративного управління державного банківського сектору, а також перегляду бізнес-моделей та стратегічних цілей банків державної форми власності.

Для вирішення питань стратегічного розвитку держбанків 18 травня 2015 року була створена спеціальна робоча група. До складу групи увійшли представники держбанків, Міністерства фінансів, Національного банку та міжнародних організацій. Розробка стратегії державних банків здійснюється під керівництвом міністра фінансів України Наталії Яресько.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG