Доступність посилання

ТОП новини

Мінський політолог: на тлі Путіна Лукашенко – не останній диктатор Європи


Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко

ЄС скасував більшість санкцій проти Білорусі

Міністри закордонних справ країн-членів ЄС вирішили остаточно скасувати більшість санкцій щодо Білорусі, за винятком ембарго на постачання зброї. Обмеження знімуть з 1 березня цього року. Євросоюз скасував, зокрема, більшість санкцій щодо президента Олександра Лукашенка, двох його синів, 170 чиновників та бізнесменів, а також компаній, які вони контролюють.

ЗАВАНТАЖИТИ

Фактично Євросоюз повернув ситуацію, що була станом на 2010 рік, коли після сфальшованих президентських виборів опозиція та громадянське суспільство в Білорусі зазнали низки нищівних репресій, що і викликало санкції ЄС та США на адресу білоруських властей.

Візові та майнові санкції залишилися тільки проти 4 осіб з оточення Олександра Лукашенка, яких звинувачують у причетності до організації зникнень опонентів білоруського режиму у 1999-2000 роках. Залишається також заборона на постачання до Білорусі озброєнь.

Серед підстав цього рішення ЄС – позитивна реакція Заходу на організацію Білоруссю діалогового майданчика між Росією та Україною щодо Донбасу, минулорічне звільнення політв’язнів та більш ліберальне проведення останніх виборів президента Білорусі.

«Рішення для розширення взаємодії між Білоруссю і ЄС»

Олександр Класковський
Олександр Класковський

Але головним «спонсором» цього рішення є іншій фактор – особа Володимира Путіна, вважає мінський політолог Олександр Класковський.

«Лукашенко позбувся ярлика останнього диктатора Європи. Де-факто Путін після захоплення Криму і розв’язування в Україні війни є найбільш жахливою, найбільш одіозною фігурою в очах європейців і взагалі Заходу. На цьому тлі білоруський лідер здається вже не найгіршим хлопцем», – вважає експерт.

МЗС Білорусі привітав зняття санкцій ЄС:

Дмитро Мирончик
Дмитро Мирончик

«Дане рішення є важливим етапом на шляху повної нормалізації відносин і відкриває нові можливості для розширення різнопланової взаємодії між Білоруссю і ЄС, виведення її на якісно інший рівень», – заявив речник МЗС Дмитро Мирончик.

Дуже важливо, що нам свого часу вдалося організувати майданчик для проведення переговорів по Україні. Це також допомогло нашим партнерам по-іншому поглянути на Білорусь
Володимир Макєй

Білорусь не приховувала свого прагнення покращити взаємини з Євросоюзом. Перебуваючи днями у Мюнхені на конференції з питань безпеки, міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макєй провів переговори із західними партнерами та зауважив, що на конференції слова «Білорусь», «мінські домовленості» «звучали в позитивному плані з вуст багатьох політиків».

«Дуже важливо, що нам свого часу вдалося організувати майданчик для проведення переговорів по Україні. Це також допомогло нашим партнерам по-іншому поглянути на Білорусь», – сказав Володимир Макєй в інтерв’ю Білоруському телебаченню.

«Нас зрадили»

Микола Статкевич
Микола Статкевич

Білоруська опозиція несхвально сприйняла це рішення ЄС, вона хотіла, щоб санкції тривали далі. Колишній політв'язень, який провів майже 5 років за ґратами, екс-кандидат в президенти на виборах 2010 року Микола Статкевич обурений рішенням ЄС:

Я проти зняття санкцій. Це небезпечний крок, який завдає удару по про-європейській частині білоруського суспільства
Микола Статкевич

«Я проти зняття санкцій у відповідь на фальсифікацію президентських виборів. Це небезпечний крок, який завдає удару по про-європейській частині білоруського суспільства, його ідеалах, прагненнях. Нас зрадили», – каже Микола Статкевич.

Політолог Олександр Класковський розуміє побоювання білоруської опозиції, яка не виключає, що репресії можуть відновитися будь-коли. Але він каже, що економічна необхідність штовхатиме Лукашенка до гри в лібералізацію, а покращення відносин з ЄС сприятиме збереженню Білоруссю свого суверенітету та можливої європейської перспективи. Вони наразі є під загрозою через агресивну політику Москви.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG