Доступність посилання

ТОП новини

Через напад в Анкарі Туреччина бомбардує курдські позиції


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

Туреччина звинуватила курдських повстанців у вчиненні нападу в Анкарі

Військові літаки Туреччини бомбардують курдські позиції на кордоні у північному Іраку. Це почалося після вибуху в Анкарі, внаслідок якого загинули 28 людей. Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу поклав відповідальність за вибух у турецькій столиці на членів угруповання «Робітнича партія Курдистану», а також – на сирійських курдських повстанців.


Внаслідок вибуху в Анкарі загинули не менш ніж 28 осіб, ще 61 людина була поранена. Він пролунав у годину пік неподалік будівель кількох військових установ, МВС і парламенту. Було підірване заміноване авто, коли поруч їхали автобуси з військовими. Турецькі посадовці назвали напад терористичним актом. Анкара звинуватила у причетності до цього курдських бойовиків.

У столиці Туреччини стався вибух, є жертви (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Смертником був Саліх Наджар, який народився у провінції Хасака, що на півночі Сирії. Напад прямо пов’язаний з YPG
Ахмет Давутоглу

​«У світлі зібраної інформації, було точно встановлено, що цей напад вчинили члени терористичної організації у Туреччині разом із представником сирійських курдів із «Загонів народної самооборони» (YPG), який прибув із Сирії. Смертником був Саліх Наджар, який народився у 1992 році в Амуді. Амуда – це місто у провінції Хасака, що на півночі Сирії. Напад прямо пов’язаний з YPG», – заявив прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу 18 лютого у телезверненні.


Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що за підозрою у причетності до цього нападу турецькі сили безпеки затримали 14 людей. І, зауважив він, ця цифра зростатиме.

Таїп Ердоган
Таїп Ердоган

«Лідери «Загонів народної самооборони» (YPG) та «Курдської робітничої партії» (PKK) заявили, що не пов’язані з цим. Але згідно з інформацією, яку ми отримали від наших органів внутрішніх справ та розвідувальних служб, це зробили саме вони», – сказав Ердоган у телезверненні.

Представники ж турецької опозиції звинуватили владу у тому, що вона не змогла гарантувати належну безпеку.

Бомба вибухнула у самому серці Анкари, за 200 метрів від парламенту, цей район мусив би бути найбільше захищеним
Таїп Ердоган

«Бомба вибухнула у самому серці Анкари, за 200 метрів від парламенту, цей район мусив би бути найбільше захищеним. Ті, хто є відповідальними за нашу безпеку, мають взяти на себе цю відповідальність. Ніхто не заплатив за подібні напади у минулому», – заявив одразу після вибуху Велі Аґбаба, представник «Республіканської народної партії», яка є головною опозиційною силою у Туреччині.

Курди залишаються найбільшою проблемою для Туреччини – Семиволос

З кінця минулого тижня Туреччина завдає ударів по позиціях курдських «Загонів народної самооборони» (YPG). І попри заклики деяких представників західної спільноти Анкара заявила, що продовжуватиме їх.


Минулого тижня також сталося певне напруження між Туреччиною та США. Анкара розкритикувала Вашингтон за підтримку партії «Курдський демократичний союз» (PYD).

Туреччина вважає, що партія «Курдський демократичний союз» (PYD) і курдські «Загони народної самооборони» (YPG) пов’язані з угрупованням «Курдська робітнича партія» (PKK), яке бореться за автономію курдів на південному сході Туреччини. Туреччина, США і Євросоюз визнали PKK терористичною організацією. Але Вашингтон підтримує «Курдський робітничий союз» у боротьбі проти угруповання «Ісламська держава» у Сирії.

Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

Попри те, що курдські загони у Сирії воюють проти ісламістів, яким також протистоїть й Анкара, найбільшою проблемою для Туреччини є курди, каже Радіо Свобода директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. За його словами, будь-яка спроба курдів розширити контрольовану територію, сприйматиметься Туреччиною як реальна загроза.

Турки й надалі завдаватимуть ударів по позиціях курдів, якщо ті намагатимуться розширити контрольовану ними територію. Це сприймається як пряма і очевидна загроза інтересам Туреччини
Ігор Семиволос

«Турки й надалі завдаватимуть ударів по позиціях курдів, якщо ті намагатимуться розширити контрольовану ними територію. У даному випадку одна з причин, чому турки так різко відреагували на ситуацію у сусідній Сирії, пов’язана з тим, що курдські підрозділи, скориставшись російськими бомбовими ударами і наступом урядових військ, намагалися розширити територію і об’єднати два анклави. Це сприймається як пряма і очевидна загроза інтересам Туреччини», – сказав Семиволос в інтерв’ю Радіо Свобода.

Експерт-сходознавець зазначає, що потужні країни, які могли б вплинути на розв’язання цього конфлікту, зайняли очікувальну позицію.

Перемир’я, яке діяло між Анкарою та PKK, було порушене у липні 2015 року. Конфлікт на південному сході Туреччини, де проживають переважно етнічні курди, триває близько 30 років. За цей час там загинули понад 45 тисяч людей.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG