Доступність посилання

ТОП новини

Рибачук: відставка Яценюка – це солодка помста Тимошенко


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Для Тимошенко не так важливо самій стати прем’єром, як побачити голову прем’єра Яценюка на таці»

Київ – Відставка Яценюка з посади прем’єра, як того знову вимагають деякі народні депутати і фракції, не стане запорукою виходу з нинішньої політичної кризи. Потрібне системне розмежування повноважень різних гілок влади. Про це сказав в ефірі Радіо Свобода політичний експерт, співзасновник громадської організації «Центр UA» Олег Рибачук.

Рибачук: відставка Яценюка – це солодка помста Тимошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:41 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Олег Рибачук
Олег Рибачук

– Я хочу нагадати, що свого часу був і керівником політичного офісу прем’єр-міністра, і главою секретаріату президента, і працював віце-прем’єром в уряді Юлії Тимошенко. Тому стверджую з абсолютною відповідальністю: Україна знаходиться не в якійсь випадковій кризі, де є конфлікт персоналій між президентом і прем’єром, а це системна помилка, яка зберігає в Україні фактично гарантію конфлікту між різними гілками виконавчої влади. Тому що у нас невластиві функції втручатися у виконавчу владу є саме в офісу президента, у положенні про президента. Ми ж не маємо закону про президента, ми не маємо підзаконних актів, які регулюють діяльність його адміністрації.

Коли ми бачимо і чуємо спроби інтерпретувати Конституцію, то це якраз і свідчить про те, що нам потрібно дуже чітко розмежувати повноваження і відповідальність гілки влади, яку представляє президент

Якщо згадати всю історію України, 25 років – 5 різних президентів, 17 прем’єрів – кожен раз виникає напруга й така ініціатива йде саме від президентської гілки влади, яка дивним чином вросла як ніготь в тіло виконавчої влади. Президент має двох своїх прямих міністрів, зараз в уряді 11 міністрів. І коли ми бачимо і чуємо спроби інтерпретувати Конституцію, то це якраз і свідчить про те, що нам потрібно дуже чітко розмежувати повноваження і відповідальність гілки влади, яку представляє президент. Не може президент мати своїх міністрів, не може він через РНБО керувати урядом, оскільки тільки тоді президент почуває себе спокійно, коли уряд абсолютно йому належить.

– Виходить, що парламент виявився заручником непорозумінь між президентом і прем’єром, бо посипалася коаліція? А напередодні президент знову казав, що парламент має взяти нарешті відповідальність, а «не займати страусину позицію». Як парламент має поводитися?

– Але ми ж розуміємо, що у парламенті президент має свою депутатську більшість і це завжди в Україні повторюється. За рахунок того, що ці гілки не розмежовані, ми маємо кожен раз ситуацію, коли президент з більшим чи з меншим ефектом використовує свою більшість в парламенті. Як був Віктор Ющенко відставлений (з посади прем’єр-міністра – ред.), коли я був керівником його політичного кабінету? Саме так, ті ж речі відбувалися. Нам очікувати від парламенту якихось рішень, які б гарантували функціонування цих гілок, не варто. І від президента теж не варто.

Тому зараз у суспільстві все частіше лунає вимога, щоб в Україні були переписані правила взаємодії гілок влади. Щоб були установчі збори, конституційна асамблея, яка просто цивілізовано виписала б правила співіснування. Власне кажучи, у нас парламентсько-президентська республіка, і тому у нас має бути відповідальність така.

Що, міністри почнуть працювати, тому що їх назвали технократами? Ні!

От Юлія Тимошенко говорить, про це зараз модно говорити в парламенті: мовляв, давайте зробимо технократичний уряд. Це просто знущання, тому що у нас уряд формується парламентом. В парламенті немає жодної фракції, яка б не залежала від олігархічних груп. Називають різні прізвища на посаду прем’єра, але кого б ти не поставив у ці умови, зі «смотрящими» від президента… Що, кудись дінеться Кононенко? Що, міністри почнуть працювати, тому що їх назвали технократами? Ні! У нас це системна річ, нам потрібно вибудовувати справжню парламентсько-президентську республіку з дуже чітким розмежуванням. В тому числі структур, які борються з корупцією, тому що у нас прокуратура залежна від президента, а фінансова служба, яка має боротися з корупцією в уряді, призначається і звільняється урядом, де, власне кажучи, і знаходиться основний епіцентр корупції.

– А хто в цій ситуації спровокував розпад коаліції, якщо вже говорити про вплив президента: президент чи Юлія Тимошенко?

В Україні пішли «смотрящиє» від президента на рівень областей займатися тим, чим вони завжди займалися – «дерибаном» земель

– Згадайте формально. Я можу послатися на особисті розмови, не називаючи прізвищ, що в Україні пішли «смотрящиє» від президента на рівень областей займатися тим, чим вони завжди займалися – «дерибаном» земель. І формальний привід відставки, про це публічно заявляв міністр економіки, – це те, що «смотрящий» від президента, друг президента Кононенко, кажуть, «вижив» з уряду чотирьох міністрів-реформаторів.

Для Тимошенко не так важливо самій стати прем’єром, як побачити голову прем’єра Яценюка на таці

Але, звичайно, Тимошенко і парламент, безумовно, грають свою роль. Треба розуміти, що для Тимошенко це не просто абстрактне питання, а для неї це солодка помста. Ми знаємо, що Яценюк для неї – дуже болючі спогади, коли її, як вона сама каже, використали. Це для неї особиста річ, такі речі вона не пробачає. Для неї зараз не так важливо самій стати прем’єром, як побачити голову прем’єра Яценюка на таці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG