Доступність посилання

ТОП новини

Загроза національній безпеці Росії йде з Чечні – Яшин


Російський опозиційний політик Ілля Яшин під час доповіді у Москві. 23 лютого 2016 року
Російський опозиційний політик Ілля Яшин під час доповіді у Москві. 23 лютого 2016 року

Чисельність формувань, які Кадиров назвав «бойовою піхотою» Путіна, складає близько 30 тисяч осіб – із доповіді опозиціонера

Російський опозиційний політик Ілля Яшин представив у вівторок доповідь про діяльність глави Чечні Рамзана Кадирова, закликавши суспільство вимагати його відставки. Презентація доповіді відбулася, незважаючи на погрози про «закладену бомбу», які були і напередодні, і під час самого заходу. Доповідь «Загроза національній безпеці» був приурочений до першої річниці загибелі друга і соратника Іллі Яшина Бориса Нємцова.


Презентація доповіді Іллі Яшина «Загроза національній безпеці» повинна була початися о 13-й годині за московським часом. До того часу діяло ембарґо на її публікацію в ЗМІ. Однак через технічну помилку текст доповіді завчасно з’явився на сайті «Відкрита Росія». За ті п’ять хвилин, що він був доступний, люди з оточення Рамзана Кадирова завантажили його і опублікували у своїх соціальних мережах. Сам Ілля Яшин назвав цю ситуацію неприємною, але зауважив, що Кадиров йому серйозно допоміг у поширенні доповіді на території Чечні.

Про Кадирова в російських ЗМІ пишуть мало, а поява критичних матеріалів про керівника Чечні практично неможлива. Тому Іллі Яшину довелося провести не тільки дослідницьку, але і пошукову роботу. Про це опозиційний політик розповів журналістам.


«Це документ, який базується в основному на відкритих джерелах, документ, який більшість тез намагається підтвердити посиланнями. Але при цьому, звичайно, я постарався знайти якісь ексклюзивні матеріали, які раніше ніде не публікувалися, не використовувалися. І мені вдалося це зробити. Справа в тому, що тему Кадирова в російських ЗМІ висвітлюють дуже акуратно. І навіть якщо у журналістів є якісь ексклюзивні матеріали, далеко не факт, що вони зможуть їх надрукувати. Просто в силу редакційної політики багатьох видань», – зазначив Яшин.

Чечня – держава в державі

Рамзан Кадиров
Рамзан Кадиров

Нормальна робота на території Чечні сьогодні практично неможлива не тільки для правозахисників і незалежних журналістів, а й навіть для силовиків з інших регіонів. У квітні минулого року, коли ставропольські поліцейські, які проводили спільну операцію зі співробітниками МВС Росії, застрелили при затриманні в Грозному людину, яка була у федеральному розшуку, то Кадиров наказав у таких випадках стріляти на ураження.

Якщо без вашого відома на вашій території з’являється чи то москвич, чи ставропольчанин – немає значення, відкривати вогонь на ураження
Рамзан Кадиров

«Всі повинні знати, що на території Чеченської Республіки панує закон. Я вам офіційно заявляю, якщо без вашого відома на вашій території з’являється чи то москвич, чи ставропольчанин – немає значення, відкривати вогонь на ураження. З нами повинні рахуватися», – сказав тоді Кадиров.

Пізніше глава Чечні пояснив свої висловлювання емоціями. Але всім стало зрозуміло, що федеральні силові структури Росії Кадирову – не указ!

Серйозна загроза

Напевно саме тому погрози на адресу російської опозиції і були сприйняті цілком серйозно. Крім того, друзі і соратники Нємцова вважають, що саме люди з найближчого оточення Кадирова є замовниками вбивства опозиційного політика, вчиненого рік тому біля стін Кремля.

Володимир Кара-Мурза-молодший
Володимир Кара-Мурза-молодший

Роботу над останньою доповіддю Бориса Нємцова про війну в Україні завершував його товариш Ілля Яшин. І сам Яшин цього не приховує. Його колега заступник голови партії ПАРНАС Володимир Кара-Мурза-молодший вважає, що при майже тотальній цензури ЗМІ в Росії, поява таких доповідей виконує важливу просвітницьку функцію.

«Ми знаємо, що за підсумками опитування «Левада-центру», проведеного вже після загибелі Бориса Нємцова, величезна кількість людей, – наприклад, в Москві 20 відсотків, кожен п’ятий, а це дуже велика цифра, – з урахуванням пропаганди і цензури в основних ЗМІ, знали про зміст доповіді Бориса Нємцова. І таким чином у людей відкривалися очі і вони дізнавалися правду про те, що дійсно відбувається в нашій країні. І те, що зараз Ілля підготував цю доповідь, присвячену громадянину Кадирову, це продовжує цю традицію і мені здається це дуже важливо», – зауважив Володимир Кара-Мурза-молодший.

Вранці 23 лютого доповідь «Загроза національній безпеці» була викладена в інтернеті главою Чечні Рамзаном Кадировим, про це він повідомив на своїй сторінці у «ВКонтакте». Дострокову публікацію тексту Кадиров супроводив написом: «Своє ставлення до цього театру одного актора я висловлюю тим, що тиражую цей твір. Ми не знаємо, що за болтологія ще буде, але написане не містить нічого, крім балаканини».

«Приватна армія» Кадирова

У доповіді Іллі Яшина у розділі «Приватна армія» описано силові структури Чечні, які, за словами автора, підпорядковуються не федеральній владі, а особисто Рамзану Кадирову. З посиланням на експертів, в доповіді йдеться про те, що чисельність формувань, які глава Чечні назвав «бойовою піхотою» Володимира Путіна, складає близько 30 тисяч осіб. Більшість із них – колишні борці за незалежність, амністовані Кадировим. Яшин описує їх як «можливо, найбільш боєздатне військове угрупування в сучасній Росії».

Володимир Путін та Рамзан Кадиров. Архівне фото
Володимир Путін та Рамзан Кадиров. Архівне фото

Автор доповіді стверджує, що чеченські бійці брали участь у військовому конфлікті на сході України на боці угруповання «ДНР».

За словами Яшина, підтримкою і заступництвом Кадирова користуються і чеченські кримінальні угруповання по всій Росії. За втручання глави Чечні вдалося уникнути кримінальної відповідальності двом особам, яких опозиція підозрює в причетності до вбивства Бориса Нємцова.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG