Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС Грузії: «Ми зацікавлені, щоб Україна отримала безвізовий режим»


Міністр закордонних справ Грузії Міхеїл Джанелідзе
Міністр закордонних справ Грузії Міхеїл Джанелідзе

«Ми дуже успішні в реалізації всіх необхідних змін, чи то інституційних, чи ж змін у законодавстві. Ми сподіваємося, що Україна зможе зробити те ж саме»

Міністр закордонних справ Грузії Міхеїл Джанелідзе розповів про «зв’язку» його держави з Україною у питанні безвізового режиму і про те, чим для Грузії є скасування віз із Євросоюзом. За словами Джанелідзе, він очікує запровадження безвізового режиму для жителів його країни з Європейським союзом до кінця червня. Напередодні в інтерв’ю Радіо Свобода міністр заявив, що Тбілісі розраховує на подання пропозиції від Єврокомісії щодо цього 8 березня, тобто вже наступного тижня у вівторок. Він розповів про те, що означає для Грузії отримання такого статусу.


– Це дуже важливий крок у нашому процесі європейської інтеграції. Ми вже підписали угоду про асоціацію і від вересня 2014 року попередньо почали застосовувати її. Вона включає в себе також угоду про зону дії поглибленої і всеосяжної вільної торгівлі (DCFTA), яка вже також функціонує і застосовується. Це змінило нашу торговельну структуру.

Експорт до ЄС зростає – його частка в загальному обсязі торгівлі Грузії зросла з 19 до 32 відсотків. Це дуже важлива зміна, яка дає можливість для диверсифікації

Для прикладу, експорт до ЄС зростає – його частка в загальному обсязі торгівлі Грузії зросла з 19 до 32 відсотків. Це дуже важлива зміна, яка дає можливість для диверсифікації, яка так необхідна. Крім того, з’являються нові продукти, вироблені в Грузії, які спеціально орієнтовані на ринок ЄС, і це дає можливість для більшого економічного розвитку і створення нових робочих місць.

– Цього тижня можна було почути полеміку щодо «зв’язки» цього процесу з Україною. Чи, на Вашу думку, Єврокомісія вірно вирішила – йти вперед із Грузією і почекати (на рішення) з Україною?

Ми дуже зацікавлені в успіхах України щодо її європейських прагнень і на європейському шляху загалом

– Передусім я повинен зазначити, що ми дуже зацікавлені в успіхах України щодо її європейських прагнень і на європейському шляху загалом, і ми хочемо, щоб у нас були спільні успіхи. Це важливо для Грузії, щоб країни, які мають ті ж прагнення, ті ж інтереси, щоб вони мали успіх у цьому. Ми співпрацюємо в обміні інформацією про минулий досвід, і ми дуже зацікавлені, щоб Україна також отримала безвізовий (режим) – якщо разом із Грузією, то це буде дуже добре.

Реформи тривають у Грузії, і ми дуже успішні в реалізації всіх необхідних змін

Ми будемо далі працювати з ними, щоб – за необхідності – поділитися своїм досвідом у цій царині. Важливо те, що Грузія виконала план рекомендацій із лібералізації візового режиму дій, який був наданий Грузії в 2013 році, і ми навіть пішли далі – ми не зупиняємося на досягнутому. Реформи тривають у Грузії, і ми дуже успішні в реалізації всіх необхідних змін, чи то інституційних змін, чи ж змін у законодавстві. Ми сподіваємося, що Україна зможе зробити те ж саме і матиме можливість отримати безвізовий режим спільно (з нами).

В Європейському парламенті вже лунали деякі голоси, що, мовляв, якщо ви зараз не у «зв’язці» з Україною, то в результаті все одно триматимуть пропозицію щодо Грузії доти, доки не вирішать з Україною. Як Ви гадаєте, чи це гарна ідея?

– Я не думаю, що це політичне рішення відрізнятиметься, якщо воно буде вирішуватися у «зв’язці» чи окремо. Я гадаю, що політичне рішення буде залежати від досягнень країни, і ми твердо переконані в тому, що Грузію будуть оцінювати відповідно до її досягнень. Існує велике очікування в Грузії, і ми віримо, що це політичне рішення буде ухвалене якомога швидше.

Чи турбує Вас те, що Грузія може стати жертвою зовнішніх обставин? Ось, зокрема, міграційна криза, яка вдарила по ЄС просто зараз. Чи не можуть держави-члени ЄС сказати: «шкода, що ми не можемо запропонувати лібералізацію візового режиму зараз, тому що ми стикаємося з набагато більшими проблемами», незалежно від того, що лібералізація візового режиму і міграція – насправді це дві різні речі?

– Так, справедливо – це два різних питання. Одним із них є міграція та нелегальна міграція, й інша справа – безвізовий режим для країни, яка виконала всі необхідні вимоги (технічні, законодавчі чи інституційні вимоги) бути надійним партнером у цій співпраці, в такого типу відносинах. Якщо є впевненість з боку ЄС, що Грузія може бути надійним партнером у цих відносинах, то це має бути взято до уваги також державами-членами ЄС і ширшим суспільством, і воно не повинно бути пов’язане з будь-якою незаконною міграцією.


Питання про лібералізацію візового режиму для громадян України і Грузії розглядали разом до цього тижня, коли Європейська комісія дала зрозуміти, що процес для Тбілісі може відбутися швидше.

Представник ЄС заявив Радіо Свобода, що з приводу надання безвізового режиму Києву є застереження через політичну нестабільність і повільне просування реформ в Україні.

Декілька членів Європейського парламенту заявили Радіо Свобода, що виступають за розгляд питання про те, щоб знову об’єднати заявки обох країн і почекати на пропозицію щодо України, перш ніж голосувати за безвізовий режим для Грузії.

Над матеріалом працювали Rikard Jozwiak і Людмила Ваннек

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG