Доступність посилання

ТОП новини

Звільнивши Корбана, президент очікує на вдячність? (Огляд преси)


Президенту дуже потрібні голоси для того, щоб зняти прем’єра – експерт

В Україні планують створити фінансову поліцію, яка займатиметься економічними злочинами і замінить податкову поліцію. Законопроект про її створення вже зареєстрований у Верховній Раді, інформує газета «Сегодня». Нова служба буде підпорядкована Кабміну, а діяльність її буде координуватися Мінфіном. Мета створення фінполіції – боротьба з несплатою податків. Про ефективність структури говорити рано, адже, як наголошує видання, сьогодні факти приховування доходів від оподаткування покриваються силовими структурами. Так що це комплексна проблема, зазначає видання.

Експерт газети «День» стверджує, що «справа Корбана» засвідчила повну політизацію роботи правоохоронних органів і судів та їхню очевидну вибірковість. Видання нагадує, що днями Геннадія Корбана терміново звільнили під домашній арешт без браслета. Газетярі переконані, що президенту дуже потрібні голоси для того, щоб зняти прем’єр-міністра. Звільнивши Корбана, Порошенко сподівається на відповідну поведінку з боку депутатів «Укропу» і самого Ігоря Коломойського. Зараз варто чекати певних заяв з боку, наприклад, «Самопомочі». Вони можуть заявити, що мир важливіший за війну, продемонструвати лояльність до президента і погодитись змінити прем’єра. Але, як стверджує газета, проблема в тому, що альтернативи Яценюку немає. Не тому що він хороший, а тому що інші нічим не будуть кращі. І Яценюк цим користується, переконує газета у статті «Правосуддя «за наказом».

В Україні назріває фармацевтичний скандал. Міністерство охорони здоров’я підписало угоди з трьома провідними міжнародними організаціями про закупівлю вакцин та ліків на 2016 рік без українських посередників. Частина громадських організацій за таку новацію, бо це прозоро, дешево та швидко. Але деякі активісти сумніваються у якості закуплених препаратів. Газета «День» пропонує кілька протилежних точок зору у статті «Фармацевтична бійка».

Нинішні українські партії керуються короткостроковою перспективою перемоги на виборах, переконує тижневик «Країна». Не мають програми навіть на кілька років, бо значно вигідніше спекулювати на відмінностях між заходом і сходом. І не важливо, де зараз народні депутати – в опозиції чи при владі. Їхній підхід однаковий: владу розглядають як ресурс. Наслідок цієї системи – перекручування громадських ініціатив і зведення їх нанівець. Так, люстрація перетворилась на популізм. Вимога безвізового режиму – на ухвалення половинчастих рішень. Видання пише, що треба ухвалювати новий закон про вибори і про фінансування партій громадянами. Реальна боротьба з корупцією відсіє з політики бізнесменів. А правильно проведена децентралізація допоможе народитися регіональним елітам. Зміниться мотивація політиків. До влади прийдуть теперішні громадські активісти – з різних сфер. Ті, які зараз викривають корупційні схеми, працюють із міжнародними організаціями над зміною українського законодавства. Вони стануть ядром нових політичних еліт, переконує експерт тижневика «Країна».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG