Доступність посилання

ТОП новини

Скоро в списках успішних проектів буде більше жінок – Анна Петрова


Чи заважають гендерні стереотипи досягати жінкам своєї мети в Україні?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:01 0:00

«Раніше на курсах з бізнесу в нас була більшість чоловіків, зараз – приблизно 90% жінок і приблизно 10% чоловіків»

Більше жінок почали організовувати власний бізнес, стверджує Анна Петрова, генеральна директорка центру підприємництва Startup Ukraine та засновниця бізнес-табору Made in Ukraine. За її словами, немає чоловічого чи жіночого бізнесу, є просто бізнес. І це, додає вона, «не така страшна штука», як здається спочатку.

– Найбільше часу йде на мій улюблений проект Startup Ukraine. Я вірю в навчання, в розвиток підприємців. Зараз ще почала робити новий проект з саморозвитку людини WakeUP challenge. Проводимо 30-денний виклик з розвитку себе, власних мрій, самореалізації. Це буде онлайн-виклик. Хочемо допомогти не тільки тим, хто в Києві живе, влаштовуючи оффлайн-зустрічі, але й дати можливість усім людям в Україні приєднатися. До речі, приєднуються люди з Америки, Латвії, Кіпру.

– А як працює інтернет-інкубатор Startup Women?

– Ми зараз ще вирішуємо, як розвивати далі цей проект. Зараз я більше зосереджуюсь на проекті Selfmade Woman – жіноча спільнота, яка розвиває жінку з різних сторін: це не тільки про бізнес, а й про самореалізацію, пізнання себе, відносини з чоловіком. Тобто це про гармонійний розвиток жінки в роботі, в сім’ї та для самої себе.

На Сумщині шостий термін поспіль обирають жінку-сільського голову (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

– Як часто Ви чули гендерні стереотні кліше «жінка-блондинка», «тендітна»?

Я стикалася більше з питаннями, пов’язаними не з білявим кольором волосся, а з віком. Типу, як це так, будучи такою молодою, створити стільки проектів. Це нереально

– Дуже часто це такі стереотипи, про які жартують жінки над жінками. Коли я була молода, ой... (сміється – ред.), тобто, коли мені було 20 років, одна журналістка мене запитала: «Що ви такого зробили, щоб стати упорядником програми в 20 років?». Я відповіла:«Посто багато працювала». Я стикалася більше з питаннями, пов’язаними не з білявим кольором волосся, а з віком. Типу, як це так, будучи такою молодою, створити стільки проектів. Це нереально. Хто тобі там допомагає?

– Тобто зажди запитання: а хто ж тобі допомагає, хто штовхає?

– Так. Коли ти кажеш, що ти сама, всі запитують, чи це можливо. Вони розуміють, що це правда. Але люди люблять пліткувати. Колись я виступала в Харкові і виявилось, що в мене якийсь багатий татко – насправді, немає. Цікаво те, що це чуєш від жінок. Але зараз вже є тенденція, що жінки почали розвиватись. Наприклад, раніше на курсах з бізнесу в нас була більшість чоловіків і приблизно 5% жінок. Зараз останні три групи навпаки – приблизно 90% жінок і приблизно 10% чоловіків.

Що спонукає жінок іти в армію? (Відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

– Чи могли б Ви дати якісь поради українським жінкам в бізнесі? Чи вони відрізнятимуться від тих, які б дали чоловікам?

Немає чоловічого чи жіночого бізнесу, є просто бізнес. Зараз такі жінки, що інколи чоловік не досягне тих результатів, які досягає жінка

– Немає чоловічого чи жіночого бізнесу, є просто бізнес. Є просто ніші, які цікавіші або жінкам, або чоловікам. Звичайно, буває, що чоловіку легше чогось досягнути. Але зараз такі жінки, що інколи чоловік не досягне тих результатів, яких досягає жінка. Зараз почало більше жінок робити бізнес. Через два-три роки в списках успішних проектів буде більше жінок.

– Ви як успішна людина, яка дійшла до своєї мети, що побажали б молодим дівчатам та хлопцям, які не знають, як почати реалізовувати власні ідеї?

Бізнес не така страшна штука, як здається. Якщо Ваш продукт не вирішує жодної проблеми, він нікому не потрібен

– Почати треба просто з дії. А дія може бути проста: зайти в інтернет і почати аналізувати ринок. І думати, з яким продуктом можна вийти на ринок. Насправді, не все так страшно, і бізнес не така страшна штука, як здається. Треба просто підійти з розумом. По-перше, потрібно проаналізувати проблему. Якщо Ваш продукт не вирішує жодної проблеми, він нікому не потрібен. По-друге, треба зрозуміти, чим Ви будете відрізнятись на ринку від інших. Якщо у Вас є аналіз ринку, ці дві речі та цільова аудиторія, Ви можете рухатись далі. Після цих напрацювань ідея може розвиватись.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG