Доступність посилання

ТОП новини

«Вже отримав з Росії кілька погроз на свою адресу» – автор ролика «Putin, Putout»


Клемен Слаконья в образі Володимира Путіна
Клемен Слаконья в образі Володимира Путіна

Як ввів, так і вивів: Ролик Слаконьї, в якому є кадри, де Путін вручає своїм солдатам гвоздики і відпускає їх по домівках, виявився пророчим

Кліп словенського коміка, телеведучого, актора і співака Клемена Слаконьї «Putin, Putout» подивилися на YouTube вже майже 4 мільйони осіб – це вдвічі більше, ніж кількість жителів Словенії. Можливо, після рішення Путіна про виведення основної частини російського військового угруповання з Сирії це число зросте ще: назва кліпу (яку можна перекласти як «Введи, виведи») добре перегукується з сирійською кампанією Росії. Ролик Слаконьї, в якому є кадри, де Путін вручає своїм солдатам гвоздики і відпускає їх з миром по домівках, виявився майже пророчим.

Насправді, пісня «Putin, Putout» – це політична сатира, яка замислювалася автором всього лише як проморолик до фіналу словенського відбору на конкурс «Євробачення». Несподівано для нього самого кліп на цю пісню став, мабуть, найпопулярнішим вірусним відео в Європі з початку цього року. Слаконья каже, що не хотів нікого образити своїм твором, але вже отримав після його публікації кілька погроз на свою адресу – вперше в кар'єрі.


У кліпі в жартівливій формі обігрується не тільки тема війни, але і багато інших російських історій, що здобули популярність за кордоном – від арешту учасниць групи Pussy Riot до Олімпіади в Сочі. Слаконья в ролі Путіна скаче на коні, присипляє Амурську тигрицю, п'є горілку, грає на баяні і відключає від електрики всю земну кулю. За словами актора, його розрахунок був на те, що відео сподобається всім – і прихильникам Путіна, і його противникам. Здається, це спрацювало: кліп «Putin, Putout» не викликав відторгнення навіть у російських пропагандистських ЗМІ, де про нього розповіли в нейтральному або навіть комплементарному ключі.


Щоправда, кілька погроз на свою адресу після публікації цього відео артист все-таки отримав – як він каже, таке трапляється вперше за його кар'єру (а пародіював Слаконья багатьох – від філософа Славоя Жижека до Папи Римського). В інтерв'ю Радіо Свобода Клемен Слаконья розповів, чи боїться він тепер приїжджати в Росію, чи очікував він, що його кліп стане вірусним, і що насправді думають в Словенії про російського президента:

– Я вирішив почати проект під назвою «Пересмішник», щоб співати пісні вже про всесвітньовідомих особистостей англійською, у форматі таких жартівливих відеороликів. Я півтора року готував цей проект, шукав спонсорів, але не знайшов, і вирішив перший ролик зробити на свої власні гроші. Почати я вирішив з найбільш впливової людини в світі за версією журналу Forbes, Путіна. А потім мене запросили бути ведучим фіналу конкурсу EMA, словенського відбору на «Євробачення». Я вже вів це шоу в 2012 році, і тоді я зняв відео, в якому пародіював різних відомих музикантів. Вони в моєму відео звертаються до Європи з проханням дати Словенії 12 балів (максимальна кількість балів, які одна країна-учасниця конкурсу може присудити інший – ред.)

Ми всі сприймаємо його як єдину реальну опозицію «дикому, дикому заходу». Він виразно є могутнім лідером найбільшої країни в світі


Тоді, на жаль, це не допомогло. Тож в цьому році я вирішив піти далі і перевтілитися в Путіна, щоб Путін допоміг, нарешті, Словенії виграти «Євробачення. Чи є комусь в Словенії справа до Путіна і до Росії? Звичайно. Комусь він подобається, комусь ні, у когось немає жодної думки з цього приводу, але ми всі сприймаємо його як єдину реальну опозицію «дикому, дикому заходу». Він виразно є могутнім лідером найбільшої країни в світі.

– Під «диким, диким заходом» Ви маєте на увазі Америку?

– Так, я маю на увазі Америку.

– Ви хочете сказати, що в Словенії люди незадоволені Америкою, шукають альтернативу і знаходять її в особі Путіна?

– Ні-ні. Ми розділені. Ми не знаємо, кому вірити. Одні люди підтримують Захід, інші не довіряють йому. Деякі шукають щось інше, я думаю.

– Можна сказати, що Путін популярний в Словенії?

– Ну, він весь час в новинах. Як я вже сказав, комусь він подобається, комусь ні, але... так, я думаю він популярний, з огляду на той факт, що він весь час в новинах.

– І що люди про нього думають? Підтримують його? Бояться?

Після мого відео, можливо, він став ще більше подобатися людям у Словенії

– Після мого відео, можливо, він став ще більше подобатися людям у Словенії.

– При тому, що це відео – це, фактично, політична сатира, чи не так?

– Так, звичайно, це так. Але я ніколи нікого не хотів образити своїми пародіями. Я ніколи не ставив собі це за мету. У своїх відео я завжди намагаюся бути десь посередині. Щоб пісня сподобалась як людям, які люблять людину, яку я зображую, так і тим, кому вона неприємна. Моя мета досягнута, коли обидві ці групи людей можуть забути про розбіжності між собою і разом танцювати під мою пісню. Я думаю, росіянам сподобалося б, якби я зробив пародію на Обаму. Але я думаю, що його час минув, він вже нікому не цікавий. Так що такі у мене на черзі – Дональд Трамп і Анґела Меркель, якщо я, звичайно, знайду спонсорів, щоб покрити витрати на виробництво цих роликів.

– У випадку з Путіним Ви своєї мети досягли – таке відчуття, що цей кліп однаково популярний як серед тих, хто його обожнює, так і серед тих, хто його ненавидить. Тому, напевно, він і став вірусним. Ви цього чекали?

– Складно таке передбачити, це дуже непередбачувано, як люди відреагують.

– Де Ви черпали натхнення і матеріал для своєї пісні? Ви використовували і історію Pussy Riot, і тему «газових воєн», Ви всі ці роки уважно стежили за Путіним і Росією, чи просто заглянули в інтернет за кілька днів до того, як написати текст?

– Джерело натхнення – це завжди людина, яку я планую зобразити. Я завжди проводжу ретельне дослідження перед тим, як написати пісню і зняти ролик. Про Путіна багато говорять в останні півтора року, так що знайти матеріал не було проблемою. Я всі ролики про нього переглянув на «Ютюбі» і вибрав ті моменти, які мені здалися найцікавішими і при цьому кумедними.

– А коли відбувалася історія з Pussy Riot, Ви про неї знали?

– Так, я знав про неї. Коли це було?

– І що Ви тоді про цю історію подумали?

– Я був шокований тим, що їх посадили в тюрму. Я не впевнений, чи правильну форму вони обрали для свого протесту. Але враховуючи, що це для них закінчилося в'язницею...

– Ще одна тема, яка знайшла відображення в Вашому відео, – це газовий шантаж, до якого Росія, на думку багатьох, вдавалася і вдається для вирішення політичних питань у Європі. Це те, чим люди в Словенії по-справжньому стурбовані?

– Так, ми ж у Європі, і ми є частиною загальної картини в цьому плані. У нас це обговорюють. Сподіваюся, ми тепер, як і раніше, будемо отримувати газ з Росії (сміється).

– Якщо говорити серйозно, що Ви думаєте про Росію? Це країна-агресор, що почала війну зі своїм сусідом, що бере участь у війні в Сирії, чи це просто щось таке, над чим можна посміятися в жартівливому кліпі, і тільки?

Я думаю, росіяни дуже горді собою, і образити їх дуже легко

– Це треба у ваших сусідів запитати (сміється). Насправді, я думаю, що істина десь посередині. Ми не можемо повністю вірити ні тому, що говорять у ЗМІ, ні словами політиків. Я отримав кілька погроз з Росії через своє відео! Таке відбувається вперше за всю мою кар'єру. Я думаю, росіяни дуже горді собою, і образити їх дуже легко. Але я вже говорив, що нікого ображати не збирався, я тут просто для того, щоб розважати людей.

– Під Вашим роликом на «Ютубі» – 14 тисяч коментарів. Ви їх читали? Які Вам запам'яталися найбільше?

Був коментар: «Тепер Путін дасть Вам російське громадянство». Інший йому відповідає: «Так, він дасть Вам громадянство, щоб мати можливість замкнути Вас в тюрмі»

– О так. Мені особливо запам'ятався один коментар, якийсь росіянин його залишив: «Це найсмішніше самогубство, яке я бачив». Інший йому відповідає: «Ні, це найепічніше самогубство». Був ще такий коментар: «Тепер Путін дасть Вам російське громадянство». Інший йому відповідає: «Так, він дасть Вам громадянство, щоб мати можливість замкнути Вас в тюрмі». Ну що ж, подивимося, як воно буде.

– Ви б хотіли з Путіним особисто зустрітися, сказати йому щось, запитати про щось?

– Ну… після всіх ці коментарів навіть не знаю.

– Може, він Вас запросить у Кремль, вручить Вам медаль.

– Думаєте, таке можливо?

– Чому ні, Путін любить запрошувати західних зірок і використовувати їх з метою піару, ось, Жерар Депардьє, наприклад.

Я б запитав, чи подивився він відео і чи вивчив вже всі танцювальні рухи з нього

– Якби у мене була можливість зустрітися з Путіним і поставити йому запитання, я б запитав, чи подивився він відео і чи вивчив вже всі танцювальні рухи з нього. Але після всіх цих коментарів про те, що мені добре б ніколи в житті не показуватися в Росії, після всіх цих інтерпретацій моєї пісні мені варто ще подумати, чи варто їхати.

Повний текст матеріалуна сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG