Доступність посилання

ТОП новини

Протести в Ісландії: чому люди вимагають відставки уряду?


​​Близько 20 тисяч людей вийшли цього тижня під стіни парламенту Ісландії у центрі Рейк’явіка. 4 квітня 2016 року
​​Близько 20 тисяч людей вийшли цього тижня під стіни парламенту Ісландії у центрі Рейк’явіка. 4 квітня 2016 року

Прем’єра не звинувачують в ухилянні від сплати податків, людей непокоїть приховання самого факту наявності офшорів – ісландський журналіст

Скандал навколо офшорів прем’єр-міністра Ісландії, відкритих завдяки журналістського розслідування «Панамських документів» змусив тисячі ісландців вийти на вулиці Рейк’явіка. Однак основна претензія аж ніяк не ухиляння від сплати податків або ж шахрайство, а сам факт нечесності і приховання своїх фінансових статків від громадськості, кажуть учасники акцій. Після кризи 2008 року в Ісландії відкритість та декларування усіх фінансових статків політиками є дуже важливими факторами, зазначає ісландський журналіст.

Близько 80% ісландців вважають, що прем’єр-міністр має піти у відставку
Свейдн Ґюдмарссон

Близько 20 тисяч людей вийшли цього тижня під стіни парламенту Ісландії у центрі Рейк’явіка, вимагаючи відставки уряду та прем’єр-міністра Ісландії Сіґмюндура Давіда Ґюннлейґссона через скандал довкола офшорної компанії, про яку стало відомо завдяки «Панамським документам». Згідно з опитуваннями, близько 80% ісландців вважають, що прем’єр-міністр має піти у відставку, – зазначив у розмові з Радіо Свобода Свейдн Ґюдмарссон кореспондент ісландської державної телерадіокомпанії (RUV - Icelandic National Broadcasting).

Утім, ситуація досить незрозуміла, адже прем’єр-міністр повідомив, що він збирається піти у відставку, але не відомо чи він дійсно формально це зробить, чи ж залишить свій пост лише тимчасово, призначивши замість себе свого заступника, каже Свейдн Ґюдмарссон.

Через журналістське розслідування «Панамських документів», оприлюднене 3 квітня, стало відомо, що прем’єр-міністр Ісландії Сіґмюндур Давід Ґюннлейґссон тоді ще як депутат парламенту у 2009 році володів 50% офшорної компанії. Більш того, свою частку він продав своїй дружині за 1 доллар за день до офіційного оприлюднення своїх доходів, і не повідомив про це громадськість, сказав Радіо Свобода ісландський письменник Андрі Снер Маґнасон. Сам Андрі також приєднався до протестів.

Протест як наслідок невиправданих сподівань після кризи 2008-го

Через кризу 2008 року у ісландців з’явилась недовіра до інституцій, до парламенту, до системи. Сьогоднішня ситуація показала, що бажаних змін не відбулося
Андрі Снер Маґнасон

«Через кризу 2008 року в ісландців з’явилась недовіра до інституцій, до парламенту, до системи. Сьогоднішня ситуація показала, що бажаних змін не відбулося. Зараз все неясно, але ми повинні мати новий уряд», – зазначає Андрі Снер Маґнасон.

Дружина прем’єра володіє офшорною компанією, вартістю в мільйони доларів, до того ж вона є кредитором ісландських банків, з якими веде перемовини уряд, зауважує Свейн Ґудмарссон.

«Це питання цілісності та відкритості. Члени парламенту та громадськість мусять знати про фінансові інтереси їхніх представників. Після фінансової кризи 2008 року громадськість вимагала реформ та щоб політики стали більш етичними, працювали на людей. А цей випадок доводить, що це не відбулось. В Ісландії активна демократія. Якщо люди відчувають, що політики не виконують своєї роботи, вони виходять на вулиці і протестують. Це сталося у 2008-му, це відбувається й зараз», – наголошує Свейдн Ґюдмарссон.

Прем’єр-міністр Ісландії Сігмюндюр Давід Ґюнлейґссон
Прем’єр-міністр Ісландії Сігмюндюр Давід Ґюнлейґссон

Саме заперечення своєї причетності до офшорної кампанії, тобто нечесність перед виборцями спровокували протести

Саме заперечення своєї причетності до офшорної кампанії, тобто нечесність перед виборцями спровокували протести, пишуть ЗМІ. Прем’єра та його дружину не звинувачують в ухилянні від сплати податків, люди занепокоєні саме через те, що прем’єр не повідомив громадськість про свій зв’язок та можливий конфлікт інтересів, каже Свейдн Ґюдмарссон.

Рейк’явік, 4 квітня 2016 року
Рейк’явік, 4 квітня 2016 року

В Україні через офшори на протести люди не вийдуть – політолог

В Україні ситуація схожа, адже Петра Порошенка звинувачують не в самому факті реєстрації компаній в офшорах, а у факті їхнього приховання, вважає політолог Денис Богуш.

«Порошенка звинувачують не в тому, що у нього офшори. Всі обирали президента-бізнесмена, в якого дуже багато таких активностей. А в тому, що ці офшори в декларації не відображені. Це і є питання нового світу щодо прозорості, яка зараз є в Європі. В Україні тільки почали йти до цієї прозорості. В Ісландії та в багатьох країнах Європи вони вже далеко зайшли. Нам ще потрібно 10-20 років. Тому у нас люди не вийдуть на вулиці за такі дрібниці», – зауважує Денис Богуш.

Ісландія входить до 20 найменш корумпованих країн світу за рейтингом Transparency International.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG