Доступність посилання

ТОП новини

У Росії найменш прихильно ставляться до біженців – опитування


Біженці з України у наметовому містечку біля Ростова-на-Дону. Серпень 2014 року
Біженці з України у наметовому містечку біля Ростова-на-Дону. Серпень 2014 року

На кінець 2015 року статус біженця у Росії отримали 275 людей із Донбасу – російська правозахисниця

Громадяни Китаю є найбільш прихильними до біженців, громадяни Росії – найменше. Такими є результати опитування, опублікованого правозахисною організацією Amnesty International, яке проводили у 27 країнах. Згідно з розробленим індексом прихильності-2016, до біженців добре ставляться також німці, британці та канадці. Тоді як лідерами антирейтингу поряд із росіянами є громадяни Індонезії, Таїланду та Польщі. Найбільше громадян України із зони бойових дій на Донбасі, за даними ООН, виїхали саме до Росії. Зараз, зазначають правозахисники, багато з них повертаються назад до України, оскільки так і не змогли влаштуватися. Якою є ситуація з біженцями у Росії, і якою щодо цього є політика Кремля?


Багатодітну родину біженців з українського Донбасу відправили у російське місто Нев’янськ Свердловської області. Співробітники Управління федеральної міграційної служби Росії обіцяли їм упродовж місяця оформити статус біженців, але процес затягнувся. З пункту тимчасового утримання довелося виїхати. Батько родини Геннадій Кочин влаштувався слюсарем на місцевий завод і почав оформляти громадянство сам. Але з’ясувалося, що пакет документів на шість осіб коштує непосильну для нього суму.

Коли ми звернулися до адміністрації міста, нам відмовили, сказали, що грошей немає і ми допомагаємо лише громадянам Росії
Геннадій Кочин

«Директор заводу нам пішов назустріч, позичивши гроші на оформлення документів, – розповідає Геннадій Кочин. – А коли ми звернулися до адміністрації міста, нам відмовили, сказали, що грошей немає і ми допомагаємо лише громадянам Росії, а оскільки у вас громадянства немає, то викручуйтеся як хочете».

Родині допоміг також місцевий житель. Він безкоштовно здав українцям свій будинок, а друзі пенсіонера допомагали біженцям дровами, продуктами та навіть грішми.

За межею бідності – біженці з Донбасу в Росії (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:39 0:00


Але правозахисники наголошують, що Кочиним поталанило, багато людей, які приїхали до Росії з Донбасу, так і не знайшли себе тут.

Ентузіазм у Росії щодо втікачів із Донбасу зник через кілька місяців – Ганнушкіна

«Навесні 2014 року був великий ентузіазм щодо допомоги біженцям із Донбасу і з боку держави, і з боку громадянського суспільства. Але уже до літа того ж 2014 року і держава охолола, і люди втомилися в індивідуальному порядку допомагати», – каже Радіо Свобода голова російського комітету «Громадське сприяння» Світлана Ганнушкіна.

За її інформацією, на кінець 2015 року статус біженця у Росії отримали 275 людей з Донбасу, а тимчасовий притулок – 311 тисяч.

Був момент, коли притулок надавали, потім перестали давати, а потім дуже швидко закрили табори
Світлана Ганнушкіна

«Загалом же на кінець 2015 року статус біженця у Росії отримали 770 людей, а тимчасовий притулок – 314 тисяч. Отже, на решту, хто отримав тимчасовий притулок припадало 3 тисячі – у 100 разів менше ніж на жителів Донбасу. А якщо ви запитаєте, скільки людей отримали притулок і скільки мали отримати, то, за моїми оцінками, отримали близько половини. Решті відмовили у наданні тимчасового притулку. Причому абсолютно незрозуміло, чим це все пояснювали. Був момент, коли притулок надавали, потім перестали давати, а потім дуже швидко закрили табори», – розповідає Світлана Ганнушкіна.

Людей, які приїхали з України в Росію, сприймають дещо інакше. Упродовж двох років конфлікту на сході України, ставлення щодо цих людей змінилося
Денис Кривошеєв

Але, за словами заступника директора регіональної програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії Дениса Кривошеєва, втікачів з Донбасу у Росії сприймають інакше, ніж інших біженців.

«Людей, які приїхали з України в Росію, сприймають дещо інакше. Їх сприймають як людей, яким необхідна допомога і підтримка, але також як і близьких людей, які вважають себе росіянами. Але упродовж двох років конфлікту на сході України, ставлення щодо цих людей також змінилося», – зазначив Кривошеєв в інтерв’ю Радіо Свобода.

Втікачі повертаються на Донбас – експерти

Москва, Московська область, Санкт-Петербург, Ростовська область, Чечня, а також анексований Росією український Крим були взагалі закриті для біженців. І це, за словами керівника російського інформаційно-аналітичного центру СОВА Олександра Верховського, є найбільшою проблемою.

Люди були готові поселитися у родичів у достатньо розвинутому регіоні, де немає особливих проблем з роботою, але цього зробити вони не могли
Олександр Верховський

«Головним чином проблема полягає не у статусі біженця, – каже Верховський. – Ніхто з них і не хотів ніякого статусу, вони хотіли отримати можливість поселитися там, де вони хотіли. Люди були готові поселитися у родичів у достатньо розвинутому регіоні, де немає особливих проблем з роботою, але цього зробити вони не могли. Натомість їх прагнули відправити у такі місця, куди вони не хотіли їхати, де знайти роботу важче, зате там були квоти».

Фахівці наголошують, що наразі у Росії немає чіткої політики щодо біженців, відтак, багато хто, хто приїхав сюди через війну на Донбасі, повертаються назад.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. За цей час, за даними ООН, там загинули близько 10 тисяч людей.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG