Доступність посилання

ТОП новини

Іноземні туристи хочуть побачити Чорнобиль, який перемогли українці


Чим Чорнобильська зона так приваблює іноземних туристів?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Чим Чорнобильська зона так приваблює іноземних туристів?

«Він де-факто є брендом України, але кожен бренд повинен мати наповнення. Ми нація переможців Чорнобиля, тому це повинен бути позитивний бренд» – еколог

Василь Арович

Зона відчуження вже давно стала для туристів місцем екстремального відпочинку. Навіть радіація не лякає поціновувачів гострих відчуттів – вони готові віддати значну суму та навіть шматок власного здоров’я заради нових емоцій. Зараз 30-кілометрова зона навколо реактора ЧАЕС стала своєрідним мертвим музеєм на відкритому небі, який з кожним роком вабить дедалі більше охочих її відвідати, кажуть місцеві спеціалісти. У 2008 році американське видання «Форбс» віддало Чорнобильській зоні відчуження перше місце у рейтингу найбільш унікальних туристичних місць. Радіо Свобода з’ясовувало, чи безпечні такі мандри, і заради чого мандрівники наражаються на цей ризик.

Реактор №4, міста Чорнобиль та Прип’ять, покинуті села та військові об’єкти, етнографічний музей і цвинтар військової техніки – ці напрямки користуються найбільшим попитом серед туристів, запевняють представники турфірм. Зараз десятки туристичних компаній пропонують поїздки до Зони відчуження. Туристів водять по спеціальному маршруту, де радіація не перевищує допустимих норм. Проте наскільки безпечне масове відвідування Зони, та чи є перспективи у цього туристичного об’єкта?

За рік в Зоні побували понад 17 тисяч туристів – Мінекономрозвитку

Радник з туризму Міністерства економічного розвитку і торгівлі Олексій Євченко запевняє, що перспектив безліч. Якщо ще в недалекому минулому органи влади туризм у Чорнобильські зоні не вітали, то тепер говорять про його розвиток. Зараз Чорнобильську зону відвідує багато туристів, проте може бути і більше, адже це унікальне місце, про яке знає майже увесь світ, говорить Євченко.

Це найбільший музей під відкритим небом, музей техногенної катастрофи!
Олексій Євченко

«Тут достатньо безпечно, особливо якщо дотримуватись усіх правил. Це найбільший музей під відкритим небом, музей техногенної катастрофи! В світі немає жодного місця, яке б приблизно було схоже за своїми масштабами на Чорнобиль. Зокрема, минулого року зона прийняла понад 17 500 туристів, – каже Олексій Євченко. – Зараз сюди і так їздить дуже багато туристів. Але вони, в основному, їздять в «дикому» режимі».

Фахівець вважає, що для розвитку туризму Зоні відчуження потрібен статус національного парку – щоб тут були визначені правила, які б не дозволяли вандалам розкрадати і руйнувати все те, що тут вціліло: обладнання радіолокаційної станції, крани, предмети побуту, будівлі радянської епохи. У 30-у річницю аварії на ЧАЕС президент Петро Порошенко підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного заповідника, однак для того, щоб він реально запрацював, потрібна ще низка рішень – від виділення землі до формування штату.

Радіолокаційна станція «Дуга», відома як «об'єкт Чорнобиль-2»
Радіолокаційна станція «Дуга», відома як «об'єкт Чорнобиль-2»

На жаль, багато вже і так втрачено, тому зараз головне завдання – зберегти те, що залишилось
Олексій Євченко

«На жаль, багато вже і так втрачено, тому зараз головне завдання – зберегти те, що залишилось. Потрібно запровадити серйозні санкції для тих, хто це знищуватиме чи розкрадатиме», – додає радник з туризму.

Олексій Євченко вважає, що для тих, хто хоче тут побудувати туристичну інфраструктуру, варто створити необхідні умови, а не протидіяти їм.

«Вже зараз мені відомі випадки, коли інвестори хотіли вкласти гроші у туристичну інфраструктуру Чорнобиля, проте зустрічались із вимогами хабарництва. Тут ще нічого немає, але вже вимагають хабарі», – заявив представник Міністерства.

Перебування тут до 5 діб абсолютно безпечне ­– еколог

Про потребу створити в зоні Чорнобильський національний парк, який буде офіційно надавати туристичні послуги та моніторити рівень радіації, говорить і Сергій Мирний, еколог, у 86-му – командир взводу радіаційної розвідки в Чорнобилі. Він каже: до Майдану і війни у світі Україну знали, перш за все, через Чорнобиль. Мирний упевнений, що потрібно змінювати спосіб використання Чорнобильської зони та її символічне значення.

Зона є, фактично, монументом людської поразки
Сергій Мирний

«Зона є, фактично, монументом людської поразки», – каже еколог, що тепер також супроводжує тутешніх відвідувачів як гід.

«Питання безпечності турів у Чорнобиль, безумовно, є першочерговим та фундаментальним. Я можу кваліфіковано сказати, що короткотермінове перебування в Чорнобильській зоні – до 5 діб – є абсолютно безпечними для здоров’я. Ті дози гамма-радіації, які отримують тут туристи, не перевищують тих доз, що отримують пасажири сучасних літаків», – стверджує Сергій Мирний.

Чорнобиль повинен бути позитивним брендом України
Сергій Мирний

«Чорнобиль де-факто є брендом України, але кожен бренд повинен мати наповнення. Ми, українці, – нація переможців Чорнобиля, ми змогли пережити цю катастрофу. Чорнобиль повинен бути позитивним брендом України, а Чорнобильська зона має стати міцем світової спадщини ЮНЕСКО. Сюди вже приїжджають туристи з усього світу. А туризм для нас – це нові робочі місця, це інвестиції в інфраструктуру, яка зараз в жахливому стані», – додає еколог.

Це основна причина, чому в Україну приїжджають іноземці – екскурсовод

Туристичний гід Віта Полякова, турфірма якої займається організацією поїздок в Зону відчуження, вважає, що Чорнобиль є чи не першим об’єктом, який приводить закордонних мандрівників до України.

Прип'ять
Прип'ять

«Зона вічуження є специфічним режимним об’єктом, можливо, трохи небезпечним для туристів. На мій погляд, вона є основною причиною, чому в Україну приїжджають іноземці. Як не дивно, Чорнобиль, незважаючи на увесь трагізм і негативний імідж, все ж таки приваблює закордонних туристів. Проте, я впевнена, що можна скласти такі маршрути, що будуть безпечними з точки зору як фізичної, так і радіаційної безпеки», – констатує гід.

Хочу, щоб їхали дивитися не на страхіття, а на те, що ми врятували – етнограф

Проте, не всім фахівцям до вподоби культ катастрофи. Директор Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф МНС України Ростислав Омеляшко понад 20 років збирав у селах Чорнобильської зони предмети поліського побуту. Каже – краще, аби сюди їхали не за втраченим, а за врятованим.

Музейних експонатів поліського регіону тут понад 45 тисяч! Людям потрібно знати і про катастрофу, і про цю землю
Ростислав Омеляшко

«Мені хочеться, щоб туристи приїжджали не стільки дивитися на це страхіття, скільки на ту культуру, яку ми врятували. Так, у місті Чорнобиль є постійно діюча етнографічна експозиція «Память про оточий край», яку ми збирали майже 25 років. Музейних експонатів поліського регіону тут понад 45 тисяч! Людям потрібно знати і про катастрофу, і про цю землю, зрештою, й про етнографію», – каже Омеляшко.

Залісся, березень 2016 року
Залісся, березень 2016 року

«У країнах, де були схожі катастрофи, туристичних центрів з цих об’єктів не робили» – еколог

«Як фахівець із радіологічного захисту можу сказати, що є цілком безпечні туристичні маршрути, – запевняє Олег Насвіт, старший науковий співробітник відділу енергетичної та техногенної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень. – Щоб убезпечити туристів від нещасних випадків, потрібно розробити правила, які б регулювали маршрути та дії туристів».

Спеціаліст, однак, вказує на іншу, більш імовірнішу небезпеку перебування в Зоні відчуження – напад диких звірів, популяція яких тут з кожним роком збільшується.

Думку про безпечність таких подорожей поділяють не всі екологи. Зокрема, керівник Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко впевнений, що використовувати Чорнобильську зону як туристичний центр не можна.

Якщо людей звідти виселили, то як там можна робити туристичний центр?! Тоді треба дати команду, щоб людей повернути у їхні населені пункти, але цього ж ніхто не робить
Володимир Борейко

«Ця зона має певний рівень радіації, тому у всіх країнах, де були такі аварії, туристичні центри з таких об’єктів не робили. Можливо, через 10 або 20 тисяч років це буде доцільно, але поки що – ні. Якщо людей звідти виселили, то як там можна робити туристичний центр?! Тоді треба дати команду, щоб людей повернути у їхні населені пункти, але цього ж ніхто не робить. То чому там будувати туристичний центр?» – говорить Борейко в коментарі Радіо Свобода.

21 травня в аеропорту «Бориспіль» прикордонники затримали громадянина Великої Британії, який мав на одязі радіоактивне забруднення, що дещо перевищувало норму. Під час перевірки спрацював комплекс радіаційного контролю «Янтар». Прикордонники з’ясували, що до цього британець відвідував Чорнобильську зону.

Для українців поїхати в Зону – значно дешевше, ніж для іноземців

Кількість туристичних компаній, які організовують тури в Зону відчуження, щороку зростає. Вартість залежить від кількості групи та тривалості перебування. Зокрема, мінімальна ціна одноденного туру становить від 28 доларів для українців і від 80 доларів для іноземців, дводенний тур обійдеться від 80 та 250 доларів відповідно, VIP-екскурсія коштуватиме від 350 доларів. Різницю в ціні турфірми пояснюють тим, що адміністрація Чорнобильської зони відчуження робить виняток для громадян України: оформлення дозвільної документації для відвідування ЧЗВ для них значно дешевша, ніж для громадян інших країн. Оренда дозиметра-радіометра, який показує рівень випромінювання, обійдеться у 10 доларів, а харчування в їдальні – всього 5 доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG