Доступність посилання

ТОП новини

Резолюція про геноцид вірмен може погіршити відносини Німеччини і Туреччини


Бундестаг визнав масове вбивство вірмен у 1915 році геноцидом (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Депутати Бундестагу заявили про причетність своєї країни до злочину, скоєного 100 років тому

Берлін – Німецький парламент практично одностайно – з одним голосом «проти» та одним, що утримався – ухвалив проект резолюції, котра кваліфікує масове знищення вірмен в Османській імперії у 1915-1916 роках як геноцид. Документ представили фракції Бундестагу блоку ХДС/ХСС, СДПН та «зелених». Резолюція закликає уряд ФРН «і надалі сприяти широкому громадському обговоренню вигнання і майже повного знищення вірмен та ролі Німецької імперії у тих подіях». У ній мовиться також, що Туреччина досі не визнає, що депортація, переслідування, убивства вірмен мали плановий характер.

На засіданні парламенту, члени якого ухвалили резолюцію, були відсутні канцлер Німеччини Анґела Меркель, міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмаєр, і віце-канцлер країни Зіґмар Ґабріель – через їхній щільний графік у зв’язку з іншими подіями.

Депутати проголосували за підтримку цього документа всупереч потужному політичному тиску Анкари. Зокрема перші особи Туреччини напередодні голосування заявляли, що воно стане тестом на дружбу між двома союзниками і закликали відмовитися від ухвалення «ірраціонального» рішення. Потому президент Туреччини відкликав посла у Німеччині:

Резолюція, ухвалена німецьким парламентом, матиме серйозний вплив на відносини Німеччини та Туреччини
Таїп Ердоган

«Я мав телефонну розмову з турецьким прем’єр-міністром, у результаті якої ми дійшли спільного рішення щодо першого кроку: ми відкликали посла Туреччини для подальших консультацій. Звичайно, резолюція, ухвалена німецьким парламентом, матиме серйозний вплив на відносини Німеччини та Туреччини», – заявив турецький президент Таїп Ердоган.

Почуття відповідальності досі сильне

У німецьких обранців народу є власне пояснення щодо, як вони називають, «Османського рейху» – як союзника німецького рейху.

Ми даємо чітко зрозуміти і про відповідальність німецького рейху
Франц-Йозеф Юнґ

Заступник голови правлячої коаліції Франц-Йозеф Юнґ зазначає: «Ми називаємо те, що збігається з визначенням Об’єднаних Націй: те, що тоді сталося, є убивством народу. Відтак ми даємо чітко зрозуміти водночас і про відповідальність німецького рейху».

Про частку відповідальності Німеччини за масове знищення вірмен 100 років тому сказав і співголова партії «Союз90/зелені» Джем Оздемір.

У цьому тексті йдеться також про одну зі сторінок німецької історії

«Не йдеться про те, що ми хочемо бути вищою моральною інстанцією. Ми ухвалюємо цю резолюцію не тому, що відчуваємо моральну перевагу, або тому, що хочемо втручатися у чужі справи. А саме тому, що у цьому тексті йдеться також про одну зі сторінок німецької історії», – сказав німецький політик.

Кайзерівська Німеччина була воєнним союзником Османської імперії. А німецькі військові радники того часу були на Близькому Сході і воювали пліч-о-пліч з османами у Першій світовій війні. Тому у цьому сенсі Німеччина несе частку відповідальності і повинна визнати це, вважає досить багато політиків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG