Доступність посилання

ТОП новини

Рибу в річці Остер убила не хімія 


Мор риби на річці Остер, Чернігівщина
Мор риби на річці Остер, Чернігівщина

До масової загибелі риби у річці Остер у Козелецькому районі Чернігівщини призвів не злив хімічних речовин, а дощі. Вони знищили в деяких місцях захисні смуги і добрива з полів могли потрапити в річку. Про це заявили в екологічної інспекції області. Біля берега, всупереч заборонам, є сільгоспугіддя. Раніше волонтери-екологи припускали, що інцидент спричинило хімічне забруднення води в Острі. Не виключено також, що до загибелі риби призвело гниття водоростей. Тим часом оздоровчий сезон у цьому районі зірваний, на кілька кілометрів навкруги – мертва риба, чорна вода та сморід.

Рибу в річці Остер убила не хімія
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Екологічні проблеми почались ще на початку липня. Місцеві мешканці помітили незрозумілого походження піну в річці Остер. А вже за кілька днів риба стала масово гинути. Риба просто вистрибувала з води, з чорної річки тікали навіть всеїдні раки – так про події останніх днів розповідають мешканці села Пушкарі. Люди налякані: ще тиждень тому в зараженій річці купались діти. Тепер тут навіть не ризикують напувати худобу.

«Риба плаває, сморід. Затоки озер, які ідуть далі, села – вони смердять», – говорить мешканка селища міського типу Козелець Оксана Лукашук.

До річки Остер люди приїжджають оздоровитись. Щоліта тут багато відпочивальників – одні приїздять до родичів в гості, а дехто навіть дачу тут купив. Місцеві мешканці розповідають, що вода в річці має значний вміст йоду, а тому – лікувальна. Сюди привозять чимало дітей на оздоровлення.

У мене троє дітей, але мої сини також позбавлені відпочинку, вони змушені їхати кудись
Оксана Лукашук

«У мене як мами болить душа. У мене троє дітей, але мої сини також позбавлені відпочинку, вони змушені їхати кудись. Це дуже важко», – скаржиться Оксана Лукашук.

Родина Проценків до Остра щодня привозила свою старшу доньку Настю. Дівчинка – інвалід з дитинства, має проблеми із кінцівками. Їй обов’язково потрібно проходити водні процедури.

«Кожен день ми водили Настю, щоб вона плавала, відпрацьовувала ніжкою та ручкою вправи. Тепер ми не знаємо, що нам робити і куди кидатись», – розповідає мама дівчинки.

«Збіглося декілька факторів»

Що трапилось з донедавна здоровою річкою, місцеві жителі лише здогадуються. Одна з версій – у воду потрапили якісь хімічні речовини, які й спричинили загибель риби. В обласній екологічній інспекції інформацію про скидання в річку шкідливих речовин не підтверджують.

Збіглося декілька факторів – це спека, місцями проливні дощі, в деяких місцях – розорювання прибережних смуг
Леонід Бурковський

«Ми не можемо казати, що десь був якийсь злив хімічних речовин або якихось отруйних речовин. Це все те, що накопичилось в природі. І збіглося декілька факторів – це спека, місцями проливні дощі, в деяких місцях – розорювання прибережних смуг, захисних смуг, де змив пройшов якихось добрив. Це все накопичилось, і ось маємо, те що маємо», – пояснює ситуацію начальник державної екологічної інспекції Чернігівської області Леонід Бурковський.

Що робити в Козелецькому районі не знають ані прості люди, ані представники влади. Поки що обмежуються превентивними заходами.

Зараз виготовляємо таблички, щоб поставити на пляжах, щоб не напували скота, не купались діти
Сергій Гатченко

«Люди звертаються – що робити. Зараз виготовляємо таблички, щоб поставити на пляжах, щоб не напували скота, не купались діти. Тому що невідомо, що може бути з нашими дітьми, і що знаходиться в цій воді», – каже Скрипчинський сільський голова Сергій Гатченко.

Сезон оздоровлення та відпочинку на березі річки Остер в Козелецькому районі зірвано, переконані люди. Навіть, якщо річка очиститься, батьки навряд чи ризикнуть купати тут дітей, принаймні цього літа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG