Доступність посилання

ТОП новини

Харківський зоопарк. Тварин звільнять від ґрат


Тварин харківського зоопарку звільнять від ґрат (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Харків – Харківська влада береться за масштабний ремонт зоопарку. В Україні – це один із найстаріших зоопарків. Його створювали наприкінці 19-го століття науковці тоді імператорського університету, а нині це Національний університет імені Каразіна. Міська влада під час реконструкції обіцяє назавжди прибрати ґрати від вольєрів, що так нагадують тюремні умови для тварин, натомість замінивши їх на сучасні огорожі з використанням ландшафту природи. Втім, громадських активістів, що спеціалізуються на корупційних зловживаннях, непокоїть, що міське керівництво, виділяючи сотні мільйонів гривень на реконструкцію, ще не має остаточного проекту оновлення закладу. В соцмережах блогери не виключають, що масштабна реконструкція зоопарку, яку багато хто порівнює з грандіозністю ремонту Центрального парку культури та відпочинку, може бути частиною підготовки до передвиборчої кампанії міського голови.

Причаївшись, зоопарком перед ремонтом ходить екскурсійна група: мами з дітьми підходять до залізних ґрат кліток бурого ведмедя, лева, слона, зебри – більшість із тварин голосу не подають, тяжко дихають, плескаються в басейнах, потерпаючи від спеки. Директор харківського зоопарку, кандидат ветеринарних наук Олексій Григорєв каже, що в такому вигляді зоопарк відвідувачі бачать чи не в останнє.

В цьому зоопарку більше не буде враження утримування тварин в якихось тюремних умовах
Олексій Григор’єв

«В цьому зоопарку більше не буде враження утримування тварин в якихось тюремних умовах. Для цього є сучасні технології: електро-пастухи, в деяких випадках використовуються рови, застосовуються скляні огорожі, які створюють повну ілюзію свободи тварини. Буде зовсім вільне життя у тварин і життя людей серед цих тварин», – чекає на радикальні зміни облаштування зоопарку його керівник.

За словами Олексія Григор’єва, науковці з колективом зоопарку мріяли десятки років про створення універсальних комплексних огорож та комфортних вольєрів, де б можна було використати рельєф природи, як-то обмеження водою та рослинні перепони, але на це в міському бюджеті ніколи не вистачало грошей. За понад сторічну історію зоопарку Харкова, тоді ще комуністична влада двічі бралася за масштабні будівельні роботи – на зорі радянської України та в середині 1960-х років. В подальшому заклад для тварин обходився косметичним ремонтом та зведенням окремих вольєрів чи приміщень. Втім, тоді особливо не зважали на умови утримання: затісні клітки, облізлі вовки із стирчастими кістками скелетів, та специфічний неприємний запах – це було нормою.

«Він зведений не за радянським принципом, тоді всі зоопарки створювалися так. Це було таке сприйняття, культура, ставлення до зоопарків: Мюнхенський зоопарк шестидесятих років чи інший – неважливо який – тут важливий час», – розмірковує директор Олексій Григор’єв.

При складанні проекту реконструкції, архітектори орієнтуються на найкращі зоопарки світу: в Кельні (Німеччина) і в Цинциннаті (США), також проектантів консультують науковці з Європейської асоціації зоопарків та акваріумів.

Директор харківського зоопарку Олексій Григор’єв ділиться планами: гості зможуть зануритися в різні зоо-географічні зони і побачити хижаків, гризунів, рослиноїдних, літаючих та повзаючих, що живуть у відповідних кліматичних поясах.

«Це буде Південна Америка, африканська савана, це буде царство слонів, буде шматок Австралії, з’являться водно-болотні угіддя, де буде зібрано величезну кількість птахів, це будуть найрізноманітніші зони, що відповідатимуть потребам тих тварин, що там мешкатимуть», – запевняє Григор’єв.

Бюджет і ймовірне шахрайство

Така грандіозна реконструкція зоопарку міському бюджету обійдеться в сотні мільйонів гривень, точну суму в мерії ще не наважуються назвати, бо ще триває робота з кресленням майбутніх об’єктів закладу, – говорить перший заступник міського голови Харкова Ігор Терехов.

Наша мета – перетворити зоопарк на європейський зоопарк
Ігор Терехов

«Наша мета – перетворити зоопарк на європейський зоопарк. Наразі ми серйозно обговорюємо проектно-кошторисну документацію. Кредитних коштів на реконструкцію зоопарку абсолютно точно ми не збираємося брати. Ми обійдемося грошима з міського бюджету», – запевняє Ігор Терехов.

Оновлення зооленду за масштабністю

Міська влада і громадські активісти порівнюють реконструкцію зоопарку з міським Центральним парком культури і відпочинку, що раніше носив ім’я радянського письменника Максима Горького. Мерія тішиться придбаними в Європі та Америці неймовірними атракціонами, ландшафтом, штучним озером з лебедями.

Натомість екологи та громадські активісти антикорупційних проектів пригадують Генадію Кернесу масову вирубку старезних дубів та фінансові оборудки під час будівельних робіт. В харківському антикорупційному центрі, аналізуючи початок реконструкції зоопарку, кажуть, що кошторис збільшується, немов, на дріжджах. Під час попередніх пленарних сесій міськради депутати виділили 104 мільйони гривень, а суми на певні види робіт вдалося змінити в бік зменшення тільки після оприлюднення деяких цифр, каже депутат міської ради від «Самопомочі», заступник голови правління Антикорупційного центру Ігор Черняк.

В цьому процесі вже наявні корупційні ризики, й ці корупційні ризики з огляду на суми, є досить значними
Ігор Черняк

«Харківська міська рада, готуючи проект, вказує: реконструкція будинку жирафів – 40 мільйонів гривень, реконструкція вхідної зони – 30 мільйонів… Після того як активісти здіймають галас і кажуть, що це якісь абсолютно не реальні витрати, кошторис корегується і ми бачимо суму майже 4 мільйони і майже 8 мільйонів гривень. Все це свідчить про те, що цей процес виділення коштів уже навіть на етапі виділення, ми ще не говоримо про освоєння і виконання реальних робіт, що навіть в цьому процесі вже наявні корупційні ризики, й ці корупційні ризики з огляду на суми, є досить значними», – вважає Ігор Черняк.

Перший заступник мера, спростовуючи звинувачення, говорить, що ні про яке марнотрацтво не йдеться, складається копієчка до копієчки.

Чутки про продаж і закупку тварин

Також Ігор Терехов спростував поширені в ЗМІ чутки щодо планів продажу жильців зоопарку, які не вписуються в новий інтер’єр. Навпаки, тривають перемовини з придбання пари жирафів, білих ведмедів, бегемотів і для всіх них облаштують сучасні просторі помешкання.

Втім, для директора зоопарку Олексія Григор’єва, окрім клопоту з будівельниками, додається хвилювання за мешканців зоопарку, а їх – риб, амфібій, рептилій, птахів і ссавців – тут понад 7 тисяч одиниць 400 видів. За словами очільника зоопарку, надто чутливих тварин до гуркоту техніки, стресових ситуацій, що можуть виникнути через технічні роботи, відправлять на тимчасове проживання в зоопарки інших міст.

«Це відносно велика кількість. Вже поїхав ягуар до Вінниці, макака-резус так само у Вінницю, частина поїдуть до Одеси. До Бердянська – це ті тварини, які, на наш погляд, найбільше можуть потерпіти під час реконструкції. А коли завершиться перша частина реконструкції вони будуть повернуті до нових приміщень та вольєрів», – розповів директор зоопарку.

Слони, леви, тигри та бегемоти ремонт перечекають на старих місцях, їх просто переведуть у нові помешкання, коли вони будуть готові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG