Доступність посилання

ТОП новини

Створювати щось інноваційне, заробляти й навчатися в школі можливо!


Робота, бізнес чи успішний стартап в шкільному віці? Це можливо!
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:26:47 0:00

Свій бізнес-проект Богдан Сас заснував ще в десятому класі. Його винахід – це «розумна гантель». І цей гаджет вже отримав інвестицій на мільйон гривень. За допомогою девайсу можна грати в ігри і непомітно для себе займатися спортом. Після школи молодий бізнесмен не пішов навчатися до університету, а, шокувавши батьків, вирішив займатися своїм проектом. Богдан переконаний: ІТ в Україні живе і розвивається.

Зараз Вам 17 років. І вже в десятому класі Ви створили щось своє, цікаве й інноваційне. Розкажіть, будь ласка, як це було?

З’явилася ідея, що можна самому зробити щось своє. У підсумку – вийшла «розумна гантель»

Я давно спостерігав за світом фітнесу та IT. Створюються нові девайси, додатки. І з’явилася ідея, що можна самому зробити щось своє, використовуючи знання у тому, як створювати девайси, поєднати це з фітнесом і отримати додаткову цінність. У підсумку вийшла «розумна гантель» джойстик для відеоігор, за допомогою якого можна грати і займатися спортом одночасно.

Богдан Сас
Богдан Сас

Тобто Ви робите певну справу і гантель рахує все за тебе? Що вона вміє?

Ви підключаєте свої гантелі до телевізора і вмикаєте гру, і при цьому ви навіть не помічаєте, що займаєтеся спортом. Так само вона й рахує, скільки кілокалорій ви спалили.

Ви намагалися отримати патент? Чи потрібно це зараз?

Будь-яка ідея – це всього лише ідея, і ніхто не гарантує, що твій винахід не вкрадуть китайські виробники

Я шукав інформацію в мережі, серед своїх друзів, запитував, чи потрібно це робити і стало зрозуміло, що ні. Будь-яка ідея це всього лише ідея, і ніхто не гарантує, що твій винахід не вкрадуть китайські виробники. Було багато історій, коли люди створюють якийсь девайс, ідуть на «краудфандингову» платформу, де збирають гроші на те, щоб його виробити, а в цей час китайці вже скопіювали й випустили твій проект.

Відеогра в 13, мобільний додаток в 14 – як українські школярі заробляють на IT
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00


– Скажіть, Богдане, чи потрібно тим підліткам, які вже самостійно заробляють гроші, вчитися десь далі?

Є багато можливостей, які безкоштовно розміщенні в мережі
Вік взагалі не впливає на те, що ви робите. Технології спрощуються – вони стають дешевшими. Люди отримують знання про ці технології і створюють бізнес

Дуже провокаційне запитання! Є багато можливостей, які безкоштовно розміщені в мережі. Кожна людина може зайти на сайт, дізнатися про те, як створити комп’ютерну гру, мобільний додаток, і зробити це. У цілому вік взагалі не впливає на те, що ви робите. Технології спрощуються вони стають дешевшими. Люди отримують знання про ці технології і створюють бізнес.

Ви закінчили школу. Що далі?

Не всім варто навчатися в університеті

Як і у всіх, була можливість поступити до університету, але я навмисне відмовився, бо це зупинило б розвиток мого проекту. У той же час я розумію, що не всім варто навчатися в університеті. Є достатньо інших можливостей для того, щоб отримати достатні знання.

А батьки не сумнівалися у вашому виборі?

Моя мама – вчителька, то це було для неї шоком

Спочатку було багато сумнівів. А якщо враховувати, що моя мама вчителька, то це було для неї шоком. Але я намагався пояснювати ситуацію у світі, як змінюється світ. І нам стало зрозуміло, що це досить непогане рішення.

Чи приносить Ваш проект прибуток?

Цілком можливо, що ти можеш працювати декілька років, не маючи чітких перспектив. Тож це не лише «смарт гантель» або ж «розумна гантель». Це цілий розумний спортзал

Стартапи це досить складна річ. Цілком можливо, що ти можеш працювати декілька років, не маючи чітких перспектив, не знаючи, що буде завтра, за тиждень і коли буде прибуток. Ми йдемо до бізнес-теми. Тож це не лише «смарт гантель» або ж «розумна гантель». Це цілий розумний спортзал. Наша новітня концепція така: ви приходите у спортзал і всі тренажери знають, що за ними займаєтеся саме ви. Вони видають вам чітку статистику, аналітику. Також цікава тема, коли ви вдягаєте спеціальні окуляри, біжите на велодоріжці, і при цьому ви бачите якісь краєвиди, «Ґранд каньйону» чи ще якісь.

Як сумський студент випадково знайшов справу свого життя (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

– Можна сказати, що Ви є одним з перших, хто пропонує таке рішення для спортзалів?

Якщо вони не почнуть це використовувати, то за 10 років просто зникнуть

В Україні точно. Це унікальний досвід для власників фітнес-клубів, бо мало хто з них чув, що фітнес якось змінюється. Але в той же час є невелика група інноваторів, які чули про успіхи фітнес-браслетів, їздять на виставки, спілкуються з людьми. Ці люди розуміють усі переваги таких винаходів, як наш, бо якщо вони не почнуть це використовувати, то за 10 років просто зникнуть.

– У світі є багато молодих професіоналів без вищої освіти, які мають певні успіхи. Скажіть, будь ласка, чи відчувається це в Україні і, можливо, у Вас є якісь приклади?

Виклали це на «краудфандинг» і за 48 годин отримали $1000

У нас є достатньо багато прикладів людей, які зробили IT-бізнес, і на їхньому прикладі з’являється багато молодих людей, які готові створювати, щось змінювати у своєму житті, житті країни та в житті інших людей. Є хлопці, яким усього 8-9 років, і вони створили капці з підсвіткою для того, щоб вночі було не страшно. Вони виклали це на «краудфандинг» і за 48 годин отримали $1000.

За рахунок чого розвиваються такі молоді стартапери?

Щось створювати стало набагато легше, ніж це було раніше

Спростився доступ до інтернету, знань, можливостей. І взагалі щось створювати стало набагато легше, ніж це було раніше.

ІТ-галузь в Україні починає себе почувати легше?

ІТ в Україні живе і розвивається
Візу в Україну треба робити понад місяць

Незважаючи ні на що, ІТ в Україні живе і розвивається. Хоча є достатньо багато негативних моментів, через які багато хто виїжджає з країни. В основному, це пов’язано з державою та з тим, як вона регулює цю сферу. Починаючи з того, що нам важко створювати компанії, важко захистити права інвесторів, і закінчуючи банально тим, що візу в Україну треба робити понад місяць. В першу чергу, варто спростити процедуру отримання візи, адже це дасть можливість інвесторам заїжджати в Україну.

А Вам не страшно було починати свою справу, зважаючи на бюрократію, непросте законодавство?

Ми бачимо Україну як стартовий полігон, багато хто говорить про «утечку мозгов», і таке дійсно є

Ми бачимо Україну як стартовий полігон, щоб протестувати наш девайс, а потім рухатися на ті ринки, де для цих технологій більше перспектив. Багато хто говорить про відтік мізків, і таке дійсно є. Але є проекти, для яких це єдиний варіант, бо ці речі коштують досить дорого, і їх не можуть купувати в Україні. Для них важливо створити продукт, оскільки у нас досить дешева робоча сила, а після цього поїхати продавати це туди, де в цьому є сенс.

Варто почати, потім буде дуже важко, але якщо ти не зупинишся, то у тебе дійсно все вдасться

– А що б Ви сказали тим молодим людям, які також хочуть щось створити, але не мають достатньо знань чи бояться?

Я думаю, що варто почати, потім буде дуже важко, але якщо ти не зупинишся, то тобі дійсно все вдасться.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG